Изложба „Еделвайс“ на Марлеен Андреев в Седмиците на Германия в България 2011

Home »  Изложба „Еделвайс“ на Марлеен Андреев в Седмиците на Германия в България 2011

201713_10150127099036564_625456563_6715851_3273576_o

 

През 2011 г. Аморфа пое организацията на изложба „Еделвайс“ на визуалния артист от българо-немски произход Марлеен Андреев във Варна. Първоначалната покана за осъществяването на това събития пристигна от сестрата на артиста – Натали Андреев, която беше получила препоръка за работата на Аморфа в общността. Възможността да работим с представител на българската диаспора в чужбина, успешно реализирал се в сферата на изкуството, и значението на това послание към местната общност и младите хора в нея, ни мотивира да приемем и да търсим най-добрите партньорства и видимост за изложбата.

Следвайки приноса на артиста от български произход в немското общество, сметнахме, че изложбата следва да се превърне във видима част от културната дипломация между България и Германия. Седмиците на Германия в България, подготвяни към този момент, се оказаха логичния контекст за това събитие и изданието му във Варна. Още повече, че под неговото мото за 2011 г. – „Лицата на Германия“ – чудесно се включваше един артист, принадлежащ и на двете култури. В тази връзка поканихме и Почетното консулството на Германия и Франция във Варна и разчитахме на тяхното съдействие за привличане на местната немска диаспора, както и на политическия елит на града.

След препоръка на Аморфа, артистът се свърза с галериста Дора Дончева от Фондация „Рая Георгиева“, за да я покани като куратор на изложбата. Организаторите от Аморфа и куратора поканиха Радио Варна БНР да се включи като домакин на инициативата като предостави пространството на Арт салона на радиото за изложбата и съпътстващия откриването коктейл.

 

Елица Виденова, директор на Радио Варна, поздрави гостите и напомни, че БНР и Радио Варна създадоха Арт Салоните като територия, която приютява изкуството, открита е за стари и нови приятели и партнира активно на културните институти и в частност на другите художествени галерии в морската столица.
За Марлеен вернисажът във Варна е особено емоционално натоварен, защото това е първата й изложба в родината на нейния баща, България. Прецизна, сърдечна и непосредствена тя трогна публиката с топла българска реч и спечели симпатиите и обичта на всички.
Официални гости на вечерта бяха г-н Недялко Неделчев – почетен консул на Германия и Франция във Варна, доц. д-р Христо Бозов – заместник-кмет на Община Варна, г-н Валери Тодоров – генерален директор на Българското национално радио, г-н Милен Вълков – председател на Съюза на българските журналисти, г-н Иван Станчов. / „Варна 24 БГ“

 

Седмици на Германия в България /Deutschlandwochen in Bulgarien
изложба на Марлeeн Андреев „ЕДЕЛВАЙС”, фотограми

място на провеждане: Арт Салон на Радио Варна
дата на събитието : 5-13 април 2011 г.

организират : Младежка група „Аморфа”, Фондация „Рая Георгиева”, Радио Варна
куратор Дора Дончева

спонсор: Фотографско Общество Варна (предоставяне на рамки за изложбата)
музика: Вито Чиаковели на перкусии
www.marleen-andreev.de

 

Немската художничка Марлеен Андреев, която понастоящем следва докторантура в Академията за изобразителни изкуства в Дрезден, представя изложбата си “ ЕДЕЛВАЙС“ във Варна. В тази изложба тя посвещава произведенията си на проблема „Човекът, околната среда и медиите”.
На нейната интернет страница www.marleen-andreev.de можете да получите повече информация за нейното творчеството и предстоящата изложба в България.
От 2003 г. Марлеен Андреев използва техниката за фотограма и развива една нова форма на живопис – рисуване в тъмната стаичка. При фотограмите, както и в своите колажи, тя използва собствени снимки от болезнени за обществения живот теми и създава по един особен начин една бикултурна идентичност на настоящето.

В проекта „Еделвайс“ Андреев представя няколко серии фотограми, създадени през последните години. Своеобразният артистичен почерк и експериментаторски подход, разработен върху основата на открития от дадаистите способ – фотограми при Марлийн Андреев намира нов израз, който дефинира пред зрителя остри въпроси за бъдещето на планетата. Фотограмите на Марлеен Андреев са уникалните светлинни свидетелства за индустриализацията на нашето общество, за грубата намеса на човека в природния организъм, и зов за размисъл и загриженост за бъдещето. / Дора Дончева, Фондация „Рая Георгиева”, куратор на изложбата

poster small

DE

Deutschlandwochen in Bulgarien
Marleen Andreev, Ausstellung „EDELWEIß ”, Fotogramme
Ausstellungszeitraum: 05.04.-13.4.2011
Ort: Art Salon Radio Varna

Organisatoren: Amorpha Youth Group, Stiftung „Raja Georgieva“, Radio Varna
Kuratorin Dora Doncheva / Stiftung „Raja Georgieva“
Musik: Vito Giacovelli-Perkussion
www.marleen-andreev.de

Die deutsche Künstlerin Marleen Andreev zeigt als derzeitige Meisterschülerin der Hochschule für Bildende Künste Dresden ihre Ausstellung „EDELWEIß / ЕДЕЛВАЙС“ in Varna, in der sie sich mit dem Thema Mensch, Umwelt und Medien auseinandersetzt.

Auf der Internetseite www.marleen-andreev.de erhalten sie Informationen zu ihrer Arbeit und der bevorstehenden Ausstellung in Bulgarien.

Seit 2003 beschäftigt sich Marleen Andreev mit der Technik des Fotogramms und entwickelte eine neue Form der Malerei in der Dunkelkammer. Mit gesammelten Motiven aus dem öffentlichen Leben kreiert sie ihre ganz eigenen Lichtbilder und setzt sich damit auf eine sehr subtile Art und Weise mit ihrer bikulturellen Identität auseinander.

Снимки от изложбата – Бул Фото:

6136_1

6136_3

6136_4

6136_5

6136_6

6136_7

6136_8

6136_9

6136_10

6136_11

6136_12

6136_13

6136_2