Literary September in Varna | Book Launches & Writer Talks

Home »  Amorpha News »  Literary September in Varna | Book Launches & Writer Talks

On September 25, 2021, Posted by , In Amorpha News, With Comments Off

В хубавите дни на есента с екипа на Арт Салон на БНР Радио Варна събудихме за творчески живот тяхното пространство за събития на открито. По покана на фондация “Аморфа”, Радио Варна БНР се присъединиха като партньор на инициативата.

DSC_5085

“Литературен септември” ни срещна с три поетически премиери в присъствието на български писатели и издатели на живо. Част от три различни поколения, трите пишещи жени представиха пред публиката три отличаващи се гласа, теми и характерната за тях чувствителност. Особено важна за нас както организатори беше възможността за пореден път да сме част от първите стъпки на млад български творец. Посрещнахме другите две авторки като част от работата ни с българската общност в чужбина и приобщаването им към българската културна сфера.

IMG_0109

 

Литературни разговори и четения по залез

Седнали спокойно на открито между двете красиви сгради на Радиото – старата и новата, публиката и гостите свободно четяха споделените емоции по лицата си. В изискващата и притеснителна за публиката епидемична обстановка, потърсихме решение с пространство в откритата градска среда, която познаваме добре, използвайки доброто време и осигурявайки достатъчно пространство за общуване без маски.

Обичаме това място в сърцето на града още от първите събития на Аморфа във Феста за Дните на Европа, международни изложби, подбрани и създанени от нас събития за Фънсити в оригиналния му вариант, както и други оригинални инициативи с много млади хора на открито и в арт залите.

IMG_0198

 

Двойна литературна премиера по залез с „Розово слънце” и „До капилярите на любовта” на Димана Иванова и Татяна Даскалова

По покана на Димана Иванова – писателка, утвърден преводач и литературовед, и член на екипа на нашите партньори Чешкия център в София – се заехме да осъществим тази варненска премиера заедно. Писателката Татяна Даскалова пристигна от Лондон специално за премиерата на своята дебютна стихосбирка. Събитието се проведе на 17 септември от 18 ч. при свободен вход.

DSC_4980

„Розово слънце”
„Основният сюжет в тази книга е търсенето на Любовта с главно Л. Любовта се скита през различни европейски градове. Тя живее и гори в София, Братислава, Прага, Берлин, Брюксел, Лондон и Букурещ. Тя прелита през различни езици, книги, истински и измислени истории. Тя бива въплътена в много и най-различни души и тела. Понякога бива изстудявана до точката на замръзване. Друг път бива нажежавана до точката на кипене. Но накрая бива намерена, за да ни се яви в пълния си блясък – светла и пречистена, като розово слънце.” / Иван Христов

 

Димана Иванова (р. 1979, Варна). Магистър-филолог на СУ “Св. Климент Охридски” с две специалности – славянска филология с профил чешки език и литература и френска филология. Доктор по сравнително литературознание на Карловия университет в Прага. Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса “По стъпките на Григор Ленков”, организиран от Чешки център в София, както и на награда на Съюза на българските преводачи за най-добър превод от български на чужд език (2017). Автор е на три стихосбирки: “Покана за баща” (2012), “Азбука на желанията” (2016) и “Som ako morskà voda” (Bratislava, 2018). Нейни стихове са преведени и публикувани на тринадесет езика. От 2012 до 2017 година работи като учител по френски език в Словакия, от 2017 до 2019 г. като учител по български език и литература към Българското училище “Боян Мага” в Лондон. От 2020 до днес работи като координатор на събития в Чешки център София. Член на Съюза на чешките журналисти и Съюза на българските преводачи. Носител на няколко международни поетични награди: от чешко-словашкия фестивал “По страните на Моравия 2018″, “Мелнишки Пегас” (2018) от Чехия, “Името на розата” (2018) от Полша и “Амавика” (2019) от Южна Франция.

 
IMG_0177

„До капилярите на любовта” 
„Дебютната стихосбирка на Татяна Даскалова е книга за извървяването на пътя към любовта във всичките ѝ измерения – един труден път на душата на лирическата героиня. Това е книга за пропуснатите срещи, но и за намерените и споделени любовни мигове, през които единственият постоянен адрес на лирическата героиня е душата на любимия.” / Димана Иванова

 

Татяна Даскалова е родена на 20.09.1967 година в град Русе. Дипломира се в СУ “Климент Охридски“, специалност журналистика. Участвала е в литературен клуб „Любен Каравелов” при Възрожденско читалище „Зора”. Нейни творби са публикувани в „Дунавска правда“, „Родна реч“, както и в списанията „Послепис“ и „Посоки“. Работила е като главен редактор на вестник „Спектър“, била е редактор в издателствата: “Литавра“ и „Легакон“ . Автор и съставител е на поредицата от книжки: „Женски тайни и рецепти“, отпечатани през 1992 година. Автор е на стихосбирката „До капилярите на любовта“, издадена през 2020 година. Татяна Даскалова е работила като експерт в Съвета за електронни медии в София. От много години живее и работи в Лондон.

 

IMG_0110


Варненска премиера на “Човекът, който си тръгва” – дебют на младата писателка Камелия Панайотова

 
На 20 септември 2021 г. от 18:30 ч. представихме дебютната книга с поезия на писателката Камелия Панайотова. Събитето организирахме съвместно със софийското пространство за литература – “Хралупата”, издателствата “Scribens” и “АРС”.

Камелия Панайотова е един от младите автори, подкрепяни от издателя и журналист Валентин Дишев, който я представи на живо по време на събитието. Родом от Провадия, Камелия завършва природо-математическата гимназия във Варна, а в момента е студент във Великотърновски университет. Младата писателка учи английска филология, чете и превежда смело нова американска поезия – Андреа Гибсън, Руди Франциско, Наташа Милър, избира сред музиката на Синатра, Ела Фитцджералд, Пърпъл, Шопен. Вярва, че талантът се проявява най-много в живеенето.

IMG_0042
В духа на нейната стихосбирка я попитахме защо си тръгва човек, и тръгва ли си наистина.

“Тръгва си постоянно. Разбира се, най-голямата препратка е към смъртта, но човек си тръгва непрестанно от някъде, някого или нещо и това тръгване не винаги е лошо, дори обратното. Не е задължително да си тръгваш от тъга. Почти винаги вървим към хубавото, тръгването е неизбежно. Настроението на книгата е утеха и надежда, не винаги сме толкова тъжни, колкото мислим, че сме. Иска ми се да сме по-смели да тръгваме, защото от другата страна ни чака щастието. Също да сме по-смирени, животът си знае работата. Остава само важното.”

“За мен това е весела книга, макар да има тъга вътре. Те си тръгнаха, но аз останах, аз си тръгвам, но оставам със себе си. Неслучайно корицата е жълта, щастлив цвят, весел. Тук сме, за да си тръгнем, но ако поостанем, нека е от щастие. И пак от щастие да си тръгнем.

Прочетете още за събитието във варненските и специализираните медии.

Чуйте интервюто на журналистката Светлана Вълкова с писателката Камелия Панайотова и издателя Валентин Дишев Scribens Хралупата от представянето на дебютната книга на авторката във Варна.

IMG_0173

IMG_0036

 

Comments are closed.