КОЛОВОЗ 2 – изкуство в градска среда. Централна ЖП Гара Варна.

Home »  СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ »  КОЛОВОЗ 2 – изкуство в градска среда. Централна ЖП Гара Варна.

kolovoz2

КОЛОВОЗ 2 – социално ангажирано изкуство в градска среда / 2022

Събитие на кадетите културни мениджъри в „Аморфа Академия за създатели на културен живот“

 

2

 

 

 

11874406_10207993194492237_1777085514_o

 

КОЛОВОЗ 2 – изкуство в градска среда / 2015

 

Интересните пространства в града са предизвикателство за всеки любознателен гражданин е посланието на провелата се арт акция „Коловоз 2 – изкуство в градска среда“. През 2015 г. в Деня на Варна – 15 август – с обща инициатива Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна и Младежка група „Аморфа“ откриха две нестандартни изложби с фокус върху общуването между хората в градската среда и взаимодействието им с нея. Инициативата е по идея на организатора на младежката група – Мария Баджакова и новата директорка на градската галерия – Пламена Рачева, които изследваха района, свързващ ЖП Гара Варна и Морска гара Варна в търсене на градски локации, които подлежат на интересна творческа трансформация.

„Коловоз 2 – изкуство в градска среда“ представя закови културни проекти на български и чуждестранни творци от портфолиото на младежката група и галерията. Подредените в открити и закрити пространства на гарата творби посрещнаха пристигащите и отпътуващите на ЖП Гара Варна. Организаторите успяха да привлекат на културното събитието и граждани, решили да посетят познатото за тях пространство, което преди са свързвали единствено с пътуване.

Със селекция от своя фонд, Галерията представи „Нашите хора“ – Изложба политически плакати на проф. Александър Поплилов, пренасяйки в тази сходна атмосфера културната и физическа реалност на едно време, което продължава да напомня за себе си в пространствата на града. Тематично свързана с трансформацията на средата, Аморфа представи принтове на фрагменти от мащабни проекти градско изкуство, обединени под заглавието „Градски стени: Revisited“, включващи работи на едни от най-добрите сред тези артисти в страната, между които Dilom, Esteo, Fars, Mouse, Nasimo, Rate, Satone, Shione, Xpome, 140 Идеи, Pyrotechnix Crew, Sunshiners, Ина Валентинова, Йенс Бесер включително в реализирани фасадни проекти във Варна.

За Градската галерия това е важна стъпка извън нейното традиционно пространство в центъра на града към динамичната градска среда, където работите на твореца срещат далеч по-разнообразни публики и реакции.

Със събитието младежите отбелязват и предхождащия празника на града Международен ден на младите хора, 12 август, който тази година беше посветен на активното участие на младите хора в гражданските процеси. За тях ЖП Гара е знаково градско пространство, маркиращо отправната точка за много млади варненци, напускащи временно или трайно града и страната.

Акция „КОЛОВОЗ 2 – изкуство в градска среда“ посрещаше пътници и посетители между 17.00 и 21.00 ч. в Деня на Варна – 15 август на ЖП Гара Варна.

Като една от първите стъпки в посока интердисциплинарна визия за функционално обогатяване на железопътната гара виждаме редовното провеждане на Архиградско кафене – неформална среща на кафе на територията на значимия от архитектурна гледна точка гаров комплекс, където посетители, архитекти и занимаващите се с изкуство ще могат да обсъждат, оборват и намират пресечни точки на идеите си.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
varnacityartgallery.com
amorpha.org
коловоз2