Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: EFIV

Home »  МЕЖДУКУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ & МИГРАЦИЯ »  Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: EFIV

20180201_untitled_0008008
 

Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: EFIV :: 2017/2018

През ноември 2017 г. започна третият сезон от съвместната инициатива на Младежка фондация „Аморфа“ с Международното френско училище във Варна – EFIV Ecole Française Internationale de Varna. Поредицата от събития Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град са посветени на младите хора и техните култури, съжителстващи в местната общност, изследвани от учениците на пъстрокултурното училище във вълнуващи срещи с представители на общностите в града.

В това издание фокусът е върху традиционните етнически общности във Варна и особеностите на тяхната култура. Заедно срещнахме и преживяхме нови интересни разкази, нови езици, обичаи и естествено – автентични рецепти, които приготвихме заедно с младежите от EFIV и техния преподавател – Виктория Монева. За музикалното настроение и разкриването на музикалното наследство на всяка от общностите се грижеше преподавателят по музика на учениците – Марин Попов, с когото младежите разучаваха и представяха песен от съответната култура.

Ville Multiculturelle :: Традиционни общности във Варна: Руска култура :: Мултикултурен град

Събитието се проведе на 15 ноември 2017 г. в Международното френско училище във Варна.

Ville Multiculturelle :: Традиционни общности във Варна: Арменска култура :: Мултикултурен град

Събитието се проведе на 21 декември 2017 г. в Международното френско училище във Варна.

Ville Multiculturelle :: Традиционни общности във Варна: Еврейска сефарадска култура :: Мултикултурен град

Събитието се проведе на 31 януари 2018 г. в Международното френско училище във Варна.

Ville Multiculturelle :: Традиционни общности във Варна: Ромска култура :: Мултикултурен град

Събитието се проведе на 30 май 2018 г. в Международното френско училище във Варна.

 

Roms Роми :: Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: Традиционни общности във Варна :: Ромска култура

В заключителното издание на Мултикултурен град :: Ville Multiculturelle :: Традиционни местни общности в Международното френско училище във Варна – EFIV Ecole Française Internationale de Varna – представихме традиционно присъстващата в местната общност ромска култура. С Бедрие и Илиян от Младежки клуб „Пъзел“ в „Максуда“ разказвахме лични истории и истории от общността, научихме за най-важните ромски празници, слушахме ромски песни. Трудно се сдържахме да не затанцуваме и най-накрая се поддадохме на автентичния ритъм – свирихме, учихме се да танцуваме, готвихме и танцувахме, готвихме, и пяхме, и свирихме. Чухме стара ромска приказка. Навивахме лозови сармички, приготвяни по по-различен начин за всеки празник на миллета, приготвихме шарената лятна манджа по рецепта на бабата на Илиян, както и добре познатата в миналото баница от хляб в два варианта. Голяма популярност придоби лесната закуска с филия хляб, олио и червен пипер. Събитието се проведе на 30 май 2018 г.

Накрая Бедрие, която специализира педагогика, и Виктория, която преподава в ЕФИВ от години, си поговориха за различни методи в преподаването и организирането на учебната среда, за преподаването в сегрегираните училища и в учебните заведения от френската образователна система по света. Благодарим на нашите приятели от Сдружение „Съучастие“ за връзката с тези млади хора и за подкрепата при подготвянето на нетърпеливо очаквана срещата. Преподаватели от ЕФИВ: Виктория Монева (история), Марин Попов (музика). Планирахме и разменна визита в Младежки клуб „Пъзел“ в „Максуда“, където Беди и Илиян да ни срещната с младите си приятели от клуба, за да посвирим, попеем и потънцуваме още. Благодарим за помощта на Сдружение „Съучастие“ – Варна.
ПРЕЖИВЕЙТЕ ПЪТУВАНЕТО ЗАЕДНО С НАС.

 

Séfarades סְפָרַדִּי :: Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: Традиционни общности във Варна :: Еврейска сефарадска култура

Pueblo djudio. יהודים. В предпоследното издание от новата поредица на Мултикултурен град – дейност на Аморфа и училище EFIV Ecole Française Internationale de Varna – представяме още една от традиционните за град Варна етнически общности – еврейската. Местната общност е съставена предимно от сефарадски евреи, преселвали се от Испания към територията на бившата Османска империя през 1492 г. и говорещи испано-еврейския език „ладино“, поради което представихме сефарадската кулинарна традиция. Събитието съвпадна с възродения древен еврейски празник – Ту Би Шват, посветен на съживяването на природата, наречен още Нова година на дърветата или Нова година на растенията. Събитието се проведе на 31 януари 2018 г.

Чухме кратка историческа лекция, една документална история на еврейско семейство от Ямбол, историята на нобеловия лауреат за литертура Елиас Канети и общността в Русе; научихме повече за различните еврейски езици и общности по света, както и за еврейската държава. Готвихме рецепти от готварската книга на Зита Митова и нейните дъщери, посветена на нейната майка. За наша голяма радост, авторката на книгата гостува на събитието и то заедно със своя внук Емо, разказа ни за своята семейна история между Ямбол, София и Варна, и ни показа на живо как да приготвяме избраните ястия: салата от авокадо, анджинара, кюфтенца с праз, комбинирани с апио, и десерт масапан. Благодарим за помощта на Организацията на евреите в България „Шалом“ – Варна.
ПРЕЖИВЕЙТЕ ПЪТУВАНЕТО ЗАЕДНО С НАС.

 

Arméniens Հայեր :: Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: Традиционни общности във Варна :: Арменска култура

Հայաստան. В съвместния ни обучителен модул в Международното френско училище EFIV Ecole Française Internationale de Varna, осъществяван от Аморфа и Виктория Монева – преподавател в училището, този месец на гости ни бяха Вардухи Хачикян, преподавател по арменски език в Народно читалище „Свети Саркис – 2007” – Варна, и нейните ученици Лили Мартиросян, Симон Бейлерян и Хайрабед Агопов, се присъединиха към нас, за да научим повече за арменския народ през вековете и разкажем част от историята на на арменската общност във Варна. Събитието се проведе на 21 декември 2017 г.

Мариам Аракелян от нашите млади домакини вече беше подготвила съучениците си във френското училище за срещата ни с презентацията си за Армения и с вълнение представи пред тях своята преподавателка и съучениците си от курса по арменски език. Гостите ни разказваха историята на техните родове, някои от които пристигнали в България преди векове и свързали историята си здраво с новия си дом, а други – пристигнали наскоро и с живи спомени от арменската си родина. Сготвихме сезонни и празнични ястия във вкусно и амбициозно кулинарно меню: салата от пиле с майонеза, орехи и чесън; ролца от пържен патладжан с пълнеж от орехи и чесън; забележителното ястие на фурна – хапама – пълнена цяла тиква с пълнеж от ориз, сушени сливи, кайсии и стафифи и мед; за десерт – арменска баклава.
ПРЕЖИВЕЙТЕ ПЪТУВАНЕТО ЗАЕДНО С НАС.

 

Russes Русские :: Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: Традиционни общности във Варна :: Руска култура

Русская диаспора. В третата поредна година на Мултикултурен град – съвместна инициатива на Аморфа и EFIV Ecole Française Internationale de Varna, новият модул се съсредоточава върху културните общности, съжителстващи във варненски регион от поколения. Започнахме с представяне на руската общност като преход от миналогодишния модул, който ни срещаше с по-нови за нас култури и техните скорошни преселници. Руската миграция към България има няколко етапа, започнали още преди векове, като се отличава от останалите традиционни чуждестранни общностти с това, че има и актуална в момента нова вълна на миграция към местната ни общност. Събитието се проведе на 15 ноември 2017 г.

На гости ни бяха Катерина и Оксана – скорошни преселници, и Юлиана – родена в България в българо-руско семейство. След като чухме неочакваните мултикултурни истории на гостите (отбихме се накратко в Япония, Южна Корея и САЩ) и представянията на младежите на тема руска общност и отношения между държавите, сготвихме традиционни руски рецепти, присъстващи и в местната кухня, пяхме руски песни, а след това посетихме новото руско кафене във Варна, за да опитаме автентични руски десерти.
ПРЕЖИВЕЙТЕ ПЪТУВАНЕТО ЗАЕДНО С НАС.

 

psy_7436 

Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: EFIV :: 2016/2017

През октомври 2016 г. поставихме началото на втория сезон от съвместната ни инициатива с Международното френско училище във Варна – EFIV Ecole Française Internationale de Varna. Многопластовата ни идея и поредица от събития Ville Multiculturelle :: Multicultural City са посветени на младите хора и техните култури, съжителстващи в местната общност, изследвани от учениците на пъстрокултурното училище.

През новата учебна 2016/2017 година, проектът официално става част от учебната програма на училището като интердисциплинарен учебен предмет. Това е голям успех за всички, въвлечени в тази успешна теренна практика, произтичаща от нашата работа в общността. Натрупвайки все повече опит, инициативата израства и получава подкрепа поради заслужения си принос. Така за предстоящата година сме планирали заедно общо 8 културни събития, по едно всеки месец. За провеждането им ще продължаваме да разчитаме на ключовия принос на нашия приятел и преподавател в училището – Виктория Монева. Специалнa роля в кулинарния елемент на приключението играе моделът Мулти Култи Кухня на нашите партньори от Мулти култи Колектив – София. Дизайнът на плакатите е на Катрин Ефтимова.

ПРОГРАМА

Japon :: Ville Multiculturelle :: 日本 :: Мултикултурен град :: Япония

Първото ни пътешествие през новата учебна година е до Япония. Към нас се присъединяват варненските японци Асако Уаки Лий и Каору Йошимото, фотографите Александър Лазаров и Яна Пенева, и Доджо Корю Буджутсу България. Дата: 12 октомври 2016. Място: EFIV – Международно френско училище, кк. „Св. св. Константин и Елена“ и Японска чайна „Ориент Експрес“ на ул. „27 юли“ №30 във Варна, България.

Colombie :: Ville Multiculturelle :: Colombia :: Мултикултурен град :: Колумбия

Второто ни културно приключение за учебна година е през ноември и ни отвежда отново в Латинска Америка. Наши водачи са варненските колумбийци Каролина Боливар, Адриана Санчез Андонова и Адриан Вентеро. Дата: 29 ноември 2016. Място: EFIV – Международно френско училище.

Pologne :: Ville Multiculturelle :: Polska :: Мултикултурен град :: Полша

Третото ни пътешествие ни отвежда в Полша. Този път имаме още повече водачи. Към културното ни пътешествие се присъединяват нашите нови приятели от Полско държавно училище „Адам Мицкевич” във Варна. Наши специални гости са Елжбиета Пеева, Малгожата и Беата Кастро. Предварително събитие. Дата: 17 декември 2017 г. в Полско държавно училище „Адам Мицкевич” на ул. „Марин Дринов“ №68 във Варна. Основно събитие. Дата: 19 януари 2017. Място: EFIV – Международно френско училище във Варна.

France :: Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: Франция

Заключителното ни събитие е посветено на френската култура и кулинария. Водачите ни: Ерик Перотел, аташе по сътрудничество за френски език, Френски институт България – представителство Варна; Шеф Филип Савов, главен готвач и собственик на Бистро „Европа“ във Варна; и Пиер Шаз, директор на Международното френско училище във Варна (EFIV). Дата: 31 януари 2017. Място: EFIV – Международно френско училище във Варна.

 

France :: Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: Франция

Заключителното ни събитие ни въвежда надълбоко във френската култура с трима специални мъже и професионалисти. Един дипломат, един училищен директор и един главен готвач премерват сили пред нетърпеливата младежка публика и дават много от най-доброто си, за да предадат умения и знание.

Изследваме как се променя френската култура извън родината си и какво се очаква от французите като маниери, готвим с главния готвач като упражняваме основни кулинарни умения и научаваме няколко от неговите тайни при приготвянето на френски ястия, пренасяме се и в родната на училищния директор френска част от Страната на Баските, готвим и говорим за нейната автентична кухня.
ПРЕЖИВЕЙТЕ ПЪТУВАНЕТО ЗАЕДНО С НАС.

 

Pologne :: Ville Multiculturelle :: Polska :: Мултикултурен град :: Полша

Първата ни среща е по време на автентичното Коледно празненство в Полското училище, на което сме поканени заедно с Международното френско училище. Запознаваме се с нови приятели и планираме заедно предстоящото януари 2017 г. издание на Мултикултурен град :: Полша във френското училище.

Втората ни среща с полската култура се случи на 19 януари 2017 г. Заедно с младите ни приятели от Международното френско училище във Варна слушахме полски и готвихме вкусно под стриктното и вдъхновяващо ръководство на преподавателя от Полското държавно училище във Варна госпожа Елжбиета Пеева и с помощта и вълнението на Маги – Малгожата Кастро – ученичка в полското училище, и нейната майка-полякиня Беата Кастро.
ПРЕЖИВЕЙТЕ ПЪТУВАНЕТО ЗАЕДНО С НАС.

 

Colombie :: Ville Multiculturelle :: Colombia :: Мултикултурен град :: Колумбия

Приключенското ни завръщане в Латинска Америка – след визитата ни първо в Хондурас през миналата учебна година, а два месеца след това и в Бразилия – беше колкото шарено и музикално, толкова и вкусно. Този път се разходихме из различните географски райони на страната, с изненадващо разнообразен климат и противно на очакванията ни за безкрайно слънце и непреодолими горещини. Посетихме фестивали с богатите традиции, характерни за различните райони и етнически групи. Слушахме всякакви ритми – от традиционни песнопения до Шакира. Играхме футбол с най-добрите играчи на Колумбия. Учихме най-често използваните думи и изрази в испанския език, говорен в Колумбия, повечето от които са толкова силно неделима част от местната реалност, че никога не бихме се досетили какво значат ако съдим по буквалния превод.

Кулинарното ни меню също беше богато и разнообразно. Включваше засищащата традиционна супа ахиако с пиле и картофи, алтернативата на българската попара – също традиционната супа чангуа от Андите (вегетарианска), свежата салата колсло с ананас, и разбира се предпразничния подарък – Коледен десерт натиля с мляко, карамфилче и канела.
ПРЕЖИВЕЙТЕ ПЪТУВАНЕТО ЗАЕДНО С НАС.

 

Japon :: Ville Multiculturelle :: 日本 :: Мултикултурен град :: Япония

Първото издание на междукултурното ни предизвикателство за новата учебна година осъществихме на 12 октомври 2016 г. Културното пътешествие до тази далечна дестинация предприехме заедно с младите ни приятели от Международното френско училище във Варна, с нашите приятели и гости варненските японци Асако Уаки Лий и Каору Йошимото, фотографите Александър Лазаров и Яна Пенева, Доджо Корю Буджутсу България, и с нашия приятел и преподавател в училището – Виктория Монева.

В интердисциплинарното ни преживяване с богатата култура на Япония бяха замесени традиционната японска кухня, откриването на Япония през фотографията и традиционното японско бойно изкуство шинто мусо рю джо. За да опитаме известния японски зелен чай матча, посетихме японската чайна „Ориент Експрес“, собственост на един от японските домакини в събитието – Асако-сан.
ПРЕЖИВЕЙТЕ ПЪТУВАНЕТО ЗАЕДНО С НАС.

Session-113

Ville Multiculturelle :: Мултикултурен град :: EFIV :: 2015/2016

Съвместната ни инициатива с Международното френско училище EFIV Ecole Française Internationale de Varna е посветена на младите хора и техните култури, съжителстващи в местната общност, изследвани от учениците на пъстрокултурното училище. Специалнa роля в приключението играе вълнуващият модел Мулти Култи Кухня на нашите партньори от Мулти култи Колектив – София. Дизайнът на плакатите е на Катрин Ефтимова.

Ville Multiculturelle :: Italia :: Мултикултурен град :: ИТАЛИЯ

Първата среща е с ИТАЛИЯ в компанията на гостите Андреа, Виктория и Димитрина, съвместно с италиански магазин Favola.

Ville Multiculturelle :: España & Honduras :: Мултикултурен град :: ИСПАНИЯ и ХОНДУРАС

Втората ни среща е с ИСПАНИЯ и ХОНДУРАС в компанията на гостите Кристина, Каролина, Жоел, Хосе, Хуан и Кристоф, съвместно с испанскот веганско Кафене и пекарна „Мапаче“.

Ville Multiculturelle :: India :: Мултикултурен град :: ИНДИЯ

Третата ни среща е с ИНДИЯ в компанията на гостите Джая и Сатя Стив.

Ville Multiculturelle :: Brasil :: Мултикултурен град :: БРАЗИЛИЯ

Четвъртата ни среща е с БРАЗИЛИЯ в компанията на гостите Луанда и Сезар.

« 1 на 3 »

Ville Multiculturelle :: Italia :: Мултикултурен град :: ИТАЛИЯ

На 16 март 2016 година в сградата на Международното френско училище се проведе първото събитие от поредицата Мултикултурен град. Новата съвместна инициатива на Аморфа с EFIV Ecole Française Internationale de Varna е посветена на младите хора и техните култури, съжителстващи в местната общност, изследвани от учениците на пъстрокултурното училище.

Специалнa роля в приключението играе вълнуващият модел Мулти Култи Кухня на нашите партньори от Мулти култи // Multi Kulti – София. Първата стъпка е срещата ни с ИТАЛИЯ в компанията на Андреа, Виктория и Димитрина и съвместно с италиански магазин Favola. Снимки: Александър Лазаров и Венелин Митев.

Ville Multiculturelle :: España & Honduras :: Мултикултурен град :: ИСПАНИЯ и ХОНДУРАС

На 11 април се случи вълнуващатa втора среща от съвместната ни инициатива с EFIV Ecole Française Internationale de Varna, в която стрийт артистът Aleksi Ivanov от екипа ни представи в учебния час селекция от испански графити и стрийт артисти Aryz, Escif, GR170, Malakkai, OKUDART, El Pez и Spy. В понеделник, 18 април, опознавахме испанската и хондураската култури и кухни, пяхме испански песни, потропвахме с крак на хондураски хитове и танци и измисляхме стрийт арт герои заедно с младите ни приятели от училището.
В преживяването участваха новите ни партньори от Mapache Cafe & Bakery и ESN UE-Varna и заедно с гостите ни от Испания, Хондурас, Полша и България – Каролина Олива Меза, Кристина Перейро Паз, Кшищоф Гшешик, Хосе Лиза Николас, Хуан Фунес, Хоел Круз Куадрас и Алекси Иванов. Снимки: Александър Лазаров и Венелин Митев.

Ville Multiculturelle :: India :: Мултикултурен град :: ИНДИЯ

На 18 май посетихме нашите млади приятели от Международното френско училище във Варна, които ни изненадаха със специално подготвен индийски танц. Срещата е от съвместния ни проект Мултикултурен град, а акцентът този месец пада върху Индия и с удоволствие се срещнахме с Джая Лаулан, която ни показа как да си приготвим традиционни индийски ястия с помощта на Николета. Джая е част от Мрежата на студентите по програма „Еразъм” и ни представи вдъхновяваща презентация за съвременните герои, които променят света, в който всички живеем.

На 20 май нашият приятел Сатя Стив ни срещна с духовната страна на Индия. Стив ни разказа за връзката между ума и тялото и ни въведе в йога практиката с упражнения сред природата в прекрасния училищен двор до морето. Сатя Стив е йога учител, основател на Медитация и Йога България и организатор на ежегодното цветно празненство Ден на Индия във Варна. Снимки: Алекси Иванов.

Ville Multiculturelle :: Brasil :: Мултикултурен град :: БРАЗИЛИЯ

Последното ни междукултурно приключение се случи на 14 юни заедно с младите ни приятели от EFIV Ecole Française Internationale de Varna и с гостите ни варненските бразилци Луанда Диас Иванова и Сезар Пиментел. Сготвихме изключително вкусните и традиционни Пасока и Мокека Капишаба, предвождани от лек сандвич с авокадо и сок от лайм. Луанда представи танците фохо и фрево.

А със Сезар припомнихме историята на мокеката, както и на бразилския фестивал „Мокека Бразил“ за съвременно изкуство, който организирахме заедно във Варна преди няколко години. Благодарности за преподавателя от училището Виктория Монева и нейния екип. Събитието премина на български, френски, английски и португалски език.

Видео:

Партньори