Breakwater Talks – Дискусии на различни езици

Home »  МЕЖДУКУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ & МИГРАЦИЯ »  Breakwater Talks – Дискусии на различни езици

breakwater talks

Español Français English 日本語 японски 한국어 корейски Български Русский Português

От началото на декември 2016 година стартираме нова инициатива включваща месечна програма от отворени дискусии на вълнуващи теми, представени от лектор или гост, изцяло на английски, испански, френски или японски/английски език. Дискусиите са насочени към всички, които се интересуват от динамкиката на света и искат да владеят свободно повече езици. Търсим ги сред младите професионалисти, кандидат-студенти, студенти във Варна, студенти от Варна в университети в страната и чужбина, чуждестранни студенти, местни чужденци, млади хора и всеки, имащ мотивация да развива себе си.

Всяка от дискусиите се случва на съответен чужд език и в градските пространства, където той се говори ежедневно. Радваме се с нашите партньори в тази инициатива и развихме формата на Вълноломните разговори с уважение и към техния принос за развиване на местна култура адекватна на бъдещето. Сред тях са секцията на Френски институт България във Варна и Алианс Франсез, Кафене и пекарна „Мапаче“ на Кристина Паз от Испания, книжарницата за чуждестранна литература „Шекспир и приятели“ на Диана Хааг от САЩ, и Японска чайна „Ориент експрес“ на Асако Уаки Лий от Япония. С новите издания на дискусиите постепенно променяме и обогатяваме пространствата, които участват, като така добавихме новия Корейски ресторант „Кимбап“, френския ресторант Бистро „Европа“, Галерия и кафене „Съвременно пространство“, Varna Games – социален клуб за настолни игри и кафенето My Café by Ani Boland, разположено в голяма градска книжарница.

Сред езиците са както най-разпространените в местната общност испански, френски и англисйки, така и традиционно интересният за много българи езици японски и корейски. Стремежът ни е да запазим този подбор от езици и да провеждаме съответстващите им дискусии в същата последователност всеки месец. За основен дискусионен ден сме избрали четвъртък с начален час 19 ч. и продължителност до 20:30 ч. всяка седимица. Постепенно добавяме и други езици, сред които са езикът на общността – български, като и езиците руски и португалски.

Дискусиите се провеждат без превод, тъй като имат за цел да симулират максимално автентичната културна среда на използвания език. В разговорите на по-малко разпространените езици добавяме и спомагателен език – български или английски.

Breakwater Talks: ESPAÑOL

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS

 

Breakwater Talks: ENGLISH

 

Breakwater Talks: 日本語 японски & English

 

Breakwater Talks: 한국어 корейски & БЪЛГАРСКИ ENGLISH

 

Breakwater Talks: БЪЛГАРСКИ

 

Breakwater Talks: РУССКИЙ

 

Breakwater Talks: PORTUGUÊS & Български English

 

 

 

Breakwater Talks : ВЪЛНОЛОМНИ РАЗГОВОРИ : 2019

 

Breakwater Talks: English : July 2019

kwhpxdqg9h0y

Amorpha Youth Foundation and Arhis Gallery present:
Breakwater Talks : English

Topic: Zen, Simplicity, Architecture
Guest speaker: Ionut Koshin, Zen master and university lecturer in Architecture (PhD)
Date: 11 July 2019, 20:00 – 21:30 h
Venue: Arhis Gallery – 67 Knyaz Boris I Blvd. / Varna, Bulgaria
Facebook event page. Free entry

The talk is a rare opportunity to explore with expertise the cross-section of Zen Buddhism and Architecture. Shared concepts of void and space determine both the theoretical and practical implicatioins of this exciting encounter between one of the most popular philosophies/practices and a major professional field defining the space we inhabit. As a zen master and a university professor in architecture, our guest speaker, Ionut Koshin, will direct us in this seemingly complex topic with his practical approah, professional expertise and personal experience as a meeting point of these two fields.

○ Zen: practice of simplicity
○ Zen and space/place: “mentated space /bodily space”, “space as separation / space as connection”, “the limits of space”, “containing space / mutually-created space”, “smooth space / folded space”, “unfolding the space”
○ Where Zen and Architecture meet: ma-space, kekkai (making a boundary)

 

Breakwater Talks: БЪЛГАРСКИ : Юли 2019

61689542_2016361412006966_1390057270473129984_n

Младежка фондация „Аморфа“ и Галерия „Съвременно пространство“ представят:
Breakwater Talks : Български Bulgarian

Тема: NASIMO. Лицето на българската графити култура. Естетика на Живота.
Гост: Станислав Трифонов NASIMO, градски артист, художник
Дата: 4 юли 2019 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ №23
Venue: contemporary space – 23 Marko Balabanov Str, Varna / Bulgaria
Страница на събитието
Вход свободен

○ Как се пише историята на българската и европейската графити сцена
○ Живопис и стенопис в пространствата на града. Смелостта да прекрачваш граници.
○ Какво е красиво в живота и изкуството: за връзката между личната житейска философия и създаването на изкуство за улицата и галерията

„Аз съм освободен художник и обичам да експериментирам. Правя това, което ми харесва, и съм искрен в работата си. Моята цел не е просто да рисувам красиви картини, а винаги да оставя някакво специално послание.“ / интервю за БТА
25 години след началото на своята кариера като едно от водещите имена в европейската графити култура, Станислав Трифонов – Насимо е сред най-обичаните съвременни български художници. Печели безспорното уважение на своите колеги от графити сцената, както и признанието на артисти от различни сфери за популярността на своите творчески послания. Получава покани за участия и рисува от години в градски и специфични пространства в много страни по света. Известен е в професионалната си сфера със силата на своите послания и неизменната житейска философия, която следва и пресъздава естетически в работата си. През годините „Аморфа“ работи с NASIMO в различни свои авторски инициативи, където кани утвърдения уличен артист в осъществяването на мащабни градски проекти, сред които изрисуване част от фасадата на Държавен куклен театър – Варна и проекта „Архиграф“ – среща на улични артисти и архитекти и изрисуване на вълноломната стена на Морска гара Варна, изрисуване на част от фасадата на СОУ „Св. Климент Охридски“ – Варна, изрисуване на част от фасадата на Помощно училище „Братя Миладинови“ – Варна, сборна изложба „80х80″ в подкрепа на Помощно училище „Братя Миладинови“ – Варна.
Срещата с NASIMO в поредицата Вълноломни разговори е съпътстващо събитие на неговата изложба ‘Life is a Study’ и специалното представяне на новата му книга „25 Years of Nasimo:Sketchbook“ – скицникът на NASIMO в contemporary space, организирани с подкрепата на Младежка фондация „Аморфа” Amorpha Youth Foundation, фондация Kreo Kultura, Club Horizont и Marché.

 

Breakwater Talks: БЪЛГАРСКИ: Май 2019

Dimana TrynkovaCOVER-01

Младежка фондация „Аморфа“ и Нощ на литературата 2019 във Варна представят:
Вълноломни разговори : Български

ТЕМА: „Журналистиката умря, да живее журналистиката“
Гост: Димана Трънкова, писател, журналист и археолог, специален гост в Нощ на литературата 2019 във Варна
Модератор: Веселина Божинова, главен редактор на Радио Варна / Българско национално радио
Дата: 14 май, 19:00 – 21:00 ч.
Място: „Съвременно пространство“ | contemporary space – ул. „Марко Балабанов“ №23
Страница на събитието Вход свободен

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Редактор във Vagabond, англоезичното списание за България. Автор на поредица от документални книги на български и английски език за културното и археологическо наследство на страната като: „На изток от Константинопол“, „A Guide to Thracian Bulgaria“ и „A Guide to Roman Bulgaria“. „Празната пещера“ е вторият ѝ роман. През 2017 г. издателство Éditions Intervalles публикува на френски „Усмивката на Кучето“ в превод на Мари Врина–Николов.

 

Breakwater Talks: БЪЛГАРСКИ: Април 2019

26198419_1662462180507113_311645865980338473_o

Младежка фондация „Аморфа“ и Галерия „Съвременно пространство“ представят
Breakwater Talks : Вълноломни разговори : Български

Тема: Sound Ninja. Музикален бизнес, авторство и образование.
Гост: Христо Рачев, съосновател на Sound Ninja – Музикална академия и студиa, DJ, композитор, концертен музикант
Модератор: Добромир Мързов, радиоводещ и диджей
Дата: 30 април 2019 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ №23
Страница на събитието Вход свободен

ХРИСТО РАЧЕВ е изпълнител и продуцент с разностранна практика, както и съосновател на Sound Ninja Music Academy & Studios. Той е част от редица локални и международни музикални проекти, най-популярните от които в сферата на електронната, хип-хоп и джаз музика. В основата е и на множество образователни инициативи в сферата на музиката на живо и онлайн. Христо Рачев е музикант с над десет годишна кариера като концертен пианист и камерен изпълнител. Зад гърба си има множество солови, оркестрови и камерни концерти в България, Румъния, Германия, Италия и Швейцария, както и редица награди от национални и международни клавирни конкурси. Той е автор на музика за две танцови постановки и театралния спектакъл „Рондо“ на режисьора Пламен Марков.

Модераторът ДОБО МЪРЗОВ вече повече от десетилетие е част от музикалния живот на Варна. Влюбен в грамофонните плочи, той е страстен колекционер и до днес не спира да изследва този безбрежен океан от музика. 0т 2004 г. Добо е автор и водещ на няколко музикални предавания на вълните на Радио Варна. В момента се е посветил на шоуто ’45 оборота в минута’, което е в ефир от април 2009 г. и в което може да се чуе от класически джаз до електронна музика от бъдещето, както и всичко вълнуващо между тях.

 

Breakwater Talks: Поредица „Дизайн“ : АНГЛИЙСКИ : Март 2019

db1fd2a40e92977262aa8eaeaad31374*Изображение на статията: Сара Бернард, „Офелия“ / Sarah Bernhardt, Ophelia / 1880
Младежка фондация „Аморфа“ и Галерия „Съвременно пространство“ представят:
Вълноломни разговори : Поредица „Дизайн“ : Английски

фокус: Дизайн на съзнанието
Тема: Психология и изкуство: пресечни точки
Гост: Ивайла Велева,  България / САЩ
Модератор: Йордан Михалев, моден дизайнер
Дата: 28 март 2019 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ №23
Страница на събитието Вход свободен

○ Сходства между творческия поглед и психологизиращия ум
○ Споделена призма: как се възприема реалността в психологията и изкуството
○ Изкуството на съзнателната мисъл

ИВАЙЛА ВЕЛЕВА завършва образованието си в сферата на изящните изкуства в Чикагската академия по изкуствата в САЩ. След дипломирането си през 2010 г. решава да запише магистърската програма по илюстрация (cartooning) в Училището за визуални изкуства – колеж за арт и дизайн в Манхатън, Ню Йорк. Последвалият период на творчески търсения и себеоткриване я провокира да задълбочи интереса си към психологията като наука. Това я връща обратно в България, където идва, за да следва психология във Варненски свободен университет.

Роденият в България моден дизайнер ЙОРДАН МИХАЛЕВ е едва на 28 години, а вече има сериозен международен опит зад гърба си. Възпитаник е на Варненски свободен университет и на Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. С първата си колекция и още 23-годишен печели наградата за млад дизайнер на международния уикенд на модата Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels в Белгия през 2013 г. Следва представяне на втората му колекция в Париж още на следващата година. През 2015 г. участва в модния салон на модата Salonè della Moda в Ротердам. След творчески престой в Милано, Италия, Михалев се завърна като моден консултант на българска фирма и преподавател във Варненски свободен университет. Михалев е модератор на новата поредица „Вълноломни разговори: Дизайн“ на Младежка фондация „Аморфа“.

 

Breakwater Talks: Bulgarian : March 2019

52537832_764411617248698_9179814849360691200_n
Младежка фондация „Аморфа“ и „Жива храна“ представят:
Вълноломни разговори : Български

Тема: ХЛЯБЪТ: от ритуалите на миналото към кухнята на бъдещето
Гост: Елена Драганчева, производител на хляб
Модератор: Павлина Николова, Бахов консултант и сугестопедагог
Дата: 15 март 2019 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: „Жива храна“ – ул. „Иван Вазов“ №28, Варна
Страница на събитието Вход свободен

○ „Яжте без хляб!“ или как „Насъщният“ се превърна в хранителен и кулинарен враг
○ От първата до последната троха: как се приготвя истински хляб и как въздейства
○ Презареждане: хлябът като решение на бъдещето в търсене на липсващите сила, спокойствие, сигурност и идентичност

Елена Драганчева е производител на хляб, инженер-икономист, бивш състезател по тенис на маса в младежка възраст. Интересува се активно от влиянието на целесъобразното хранене върху всички аспекти на човешкия живот. Отношението си към здравословната храна и начин на живот в противовес на формиращата се зависимост на хората от големите супермаркети и масовото хранително производство формира по време на престоя си в Германия. Там открива и друга своя страст – любовта към конете, които за нея стават неразривна част от поддържането на връзка с природата. От 2011 г. развива хлебната философия и марката „100 лета: светлина от зърно и вода“. Във важна стъпка от утвърждаването им, през 2012 г. Елена се присъединява към екипа на Биомагазин „Хатори“ – едно от отличимите места за здравословно хранене за Варна, с което се поставя началото на стъпващата върху принципите на „100 лета“ Пекарна „Хатори“ към магазина. В момента работи върху следващия етап в развитието на „100 лета: светлина от зърно и вода“. Елена беше наш любезен домакин в изданията на „Вълноломни разговори“ в пространството на пекарна „Хатори“ и основен организатор в парнтьорското ни градско събитие от изминалото лято „Драго ми е на Драгоман!“.

Модераторът Павлина Николова е сертифициран Бахов консултант към Бах фондация, Англия (BFRP – Bach Foundation Registered Practitioner) и сугестопедагог. Придържа се към класическата Бахова терапия и провежда лични консултаци, води лекции, участва в събития и фестивали, пише статии. В момента е в трескава подготовка за курс по Бах терапия за начинаещи по метода на сугестопедията. Бахов консултант Павлина Николова

 

Breakwater Talks: АНГЛИЙСКИ: Март 2019

52397709_2113956578684975_7656290048530186240_n

Младежка фондация „Аморфа“ и Галерия „Съвременно пространство“ представят:
Вълноломни разговори : Breakwater Talks : English

Тема: Финансови пазари и вземане на решения в условия на несигурност
Гост-лектор: Даниел Димитров, докторант към Университета в Амстердам (България/ Нидерландия)
Модератор: Жуел Машимилиано, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” (Ангола/ България)
Дата: 6 март 2019 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: contemporary space – ул. „Марко Балабанов“ №23, Варна
Страница на събитието Вход свободен

There is a cloud of ambiguity surrounding the world of financial markets and we will try to raise the curtain on this exciting area of modern life. Decisions to save inevitably exploit the powers of financial markets – from “risk-free” deposits, to investments in stocks or bonds to alternative investments in art, land, real estate, and to the pricing bubble territory of bitcoin. We will look at the what science can teach us about investing and human behavior. We will revisit some of the milestones of contemporary financial economics and the people who developed it into the science that it is with its unique blend of mathematics, psychology and economics.
○ What is rationality and are people rational in their decision?
○ How do we think about risk and how do we make decision under uncertainty?
○ Are human decisions predictable and is there a mathematical structure in their craziness? Can we make predictions?
○ When is the market “right”?
○ What is the academic advice on investing?

Daniel Dimitrov is a recent convert to the academia as a PhD candidate at the University of Amsterdam after working in the FinTech industry for ten years. He holds degrees in Finance and in Econometrics and has completed the CFA charter. His interests lie in the overlap of finance, statistics, asset pricing and macroeconomics and his current research project deals with market liquidity and procyclicality in the over-the-counter markets.

The moderator Juel Anderson da Silva Maximiliano, born in Angola, is a former IT student in his home country and now a student at Nikola Vaptsarov Naval Academy in Varna, Bulgaria. While in Angola, he volunteered for the Social Support Fund, where he participated in projects of vocational training. Currently, he is interested in social interactions, politics and all the things that have direct effect on society, hoping that he will be able to help trigger change for the future generations.

 

Breakwater Talks: ПОРТУГАЛСКИ АНГЛИЙСКИ БЪЛГАРСКИ : Февруари 2019

50805291_1950576998583985_9025085740534464512_n

Младежка фондация „Аморфа“ и Галерия „Съвременно пространство“ представят:
Breakwater Talks : Português English Български

Тема: Африканска Ангола: Лайфстайл, политика и родови разкази
Tópicos: Angola de África: estilos de vida, política e histórias de família
Гости: Жуел Машимилиано и Жоелсон Пинту, Ангола
Дата: 15 февруари 2019 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ №23
Страница на събитието Вход свободен

○ Основни факти. Културни взаимодействия и чувство за принадлежност.
○ Колониална история, гражданска война и настояще.
○ Столицата Луанда: съвременен лайфстайл. Родови разкази.

Born in Angola, a former IT student in his home country and now a Naval Mechanics student at Nikola Vaptsarov Naval Academy in Varna, Bulgaria, Juel Anderson da Silva Maximiliano is a passionate traveller and video gamer. While in Angola, he volunteered for the Social Support Fund, where he participated in projects of vocational training (baking, sewing, basic mechanics, etc.) and got to see parts of society that most people don’t. Coming from a middle class family, he got the opportunity to see both ends of the spectrum and to analyse what was causing such differences and disparities. Currently, he is very interested in social interactions, politics and all the things that have direct effect on society, hoping that he will be able to help trigger change for the future generations.

Joelson Gregorio de Sousa da Costa Pinto was born in the capital of Angola, Luanda. Attended 4 different high schools and used to lead a charity organisation with eight of his classmates. Graduated from a high school with a major in physics and biologic sciences. In 2017 he enrolled at university in an IT bachelor programme. In 2018 he changed to Industrial Management Engineering at another university but after the first semester he moved to Bulgaria to study Navigation at the Naval Academy. Joelson used to practise Muay Thai and swimming, enjoys dancing and writing poetry.

 

Breakwater Talks: Поредица „Дизайн“: БЪЛГАРСКИ: Февруари 2019

cover

Младежка фондация „Аморфа“ и Галерия „Съвременно пространство“ представят:
Вълноломни разговори : Поредица „Дизайн“ : Български

фокус: Дизайн на движението
Тема: Граници на тялото: Съвременен танц
Гост: Ивета Маринова, дипломант по теория на съвременния танц, Берлин / Германия
Модератор: Йордан Михалев, моден дизайнер
Дата: 7 февруари 2019 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ №23
Страница на събитието Вход свободен

○ Кинетично пространство на тялото в танца – смяна в парадигмата при съвременния танц, динамика на индивидуално и лично пространство, взаимодействие със средата
○ Граници и правила в съвременния танц?
○ Тялото като инструмент за артистично изразяване и играждане на ключови компетентности

ИВЕТА МАРИНОВА завършва магистърска програма по „Наука за танцовото изкуство“ (MA Tanzwissenschaft) в най-големия берлински университет – „Фрае универзитет Берлин“ (Freie Universität Berlin), създадена от проф. д-р Габриеле Брандщетер. Ивета изучава теоретическите и практически аспекти на танца и изследва подробно ключови понятия и интердисциплинарни взаимодействия като танц и гравитация, политика, джендър, текстове за танц (Tanztexten). В работата си се запознава отблизо с идейното наследство на Ана Хубер за взаимодействие с пространството, Томас Хауърд и концепцията за ятото, и Кофи Коко за ритуалността на африканския танц и съвременните танцови техники. В момента се дипломира с магистърска теза на тема „Танцовата имрповизация и развиване на лични и социални компетенции“. Ивета е родена в Стара Загора, завършва бизнес администрация в УНСС-София, а по-късно се премества в Берлин, Германия, за да изучава теория на съвременния танц. В Берлин работи като пърформър артист в Берлинската Щатсопера (Staatsoper Berlin). Практикуващ масажен терапевт от 2013 г.

Роденият в България моден дизайнер ЙОРДАН МИХАЛЕВ е едва на 28 години, а вече има сериозен международен опит зад гърба си. Възпитаник е на Варненски свободен университет и на Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. С първата си колекция и още 23-годишен печели наградата за млад дизайнер на международния уикенд на модата Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels в Белгия през 2013 г. Следва представяне на втората му колекция в Париж още на следващата година. През 2015 г. участва в модния салон на модата Salonè della Moda в Ротердам. След творчески престой в Милано, Италия, Михалев се завърна като моден консултант на българска фирма и преподавател във Варненски свободен университет. Михалев е модератор на новата поредица Вълноломни разговори: Дизайн на Младежка фондация „Аморфа“.

 

 

Breakwater Talks: ФИЛИПИНСКИ и АНГЛИЙСКИ : Януари 2019

event cover

Младежка фондация „Аморфа“ и Varna Games представят:
Breakwater Talks: Tagalog & English

Тема: KULINARYA: Въведение във филипинската кухня
Гост: Кейт Лойола, Филипини (включване на живо от Манила)
Дата: 25/01/2019, петък, 19:00 – 21:00 ч.
Място: Varna Games клуб за настолни игри – ул. „Котел“ №10, Варна България
Страница на събитието Вход свободен

„Какво представлява филипинската кухня?
Докато разглеждате менюто на филипински ресторант, ще откриете ястия, носещи названия на смесица от езици: местни диалекти, испански език, китайски или английски. Ако пътувате из различните части на страната, ще се натъкнете на драстично различаващи се една от друга кулинарни традиции. А ако имате шанса да пристъпите прага на филипински дом, ще забележите, че всеки член на домакинството забърква своите рецепти като ползва уникални комбинации от подправки.
Тогава остава да се запитаме кои са онези специфични аромати, онези отличителни начини на приготвяне, онези разнородни исторически наследства, определящи кухнята, която може да се нарече типично филипинска?
Присъединете съм към нас, за да открием заедно специфичния ѝ вкус.“

“Ano ang pagkaing Pilipino? Pumunta ka sa mga kainan at ang madadatnan mo’y mga pagkaing pinangalanan ng samu’t saring dila: mga lokal na lengwahe, Espanyol, Intsik, Ingles. Dumayo ka sa iba’t-ibang rehiyon at makakakita ka ng iba’t-ibang tradisyon at panlasa. Bumisita ka sa tahanang Pilipino at ang bawat isa sa hapag kainan ay may sari-sariling sawsawan.
Anong mga lasa, istilo, at kasaysayan ang nagbibigkis ng lahat ng ito upang mabuo ang tinatawag nating pagkaing Pilipino? Halina’t subukan…”

Кейт Лойола е еднакво запален изследовател на комикси и кулинарен ентусиаст. Завършва сравнително литературознание в Университета на Филипините. В момента работи като комуникационен директор в консултантска фирма в Манила. По време на студентството си посещава Варна за месец по студентски проект, като вместо на местно семейство, отсяда за целия период в седалището на Аморфа и става ценна част от екипа.

 

Breakwater Talks : ВЪЛНОЛОМНИ РАЗГОВОРИ : 2018

Breakwater Talks: 日本語 ЯПОНСКИ и АНГЛИЙСКИ : Декември 2018

retina_pixta_31532998_S

Amorpha Youth Foundation and Varna Games present:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & English

Topic: Healthy Living the Japanese Way | 日本人の健康的な暮らし
Guest speakers: Michiyo Mochizuki and Toshinori Mochizuki, Japan
Date: 27 December 2018, Thursday, 18:00 – 19:30 h
Venue: Varna Games – 10 Kotel Street, Varna Bulgaria
Facebook event page. Free entry

Japanese people are well-known for their health, wellness and long lifespans. We explored their culture and daily practices to discover some of the secrets to achieving them.
○ 南中ソーラン Nanchu Soran: learn more about & practise the Japanese fishermen’s dance popular at schools across Japan and used for TV acting/dramas
○ ラジオ体操 Rajio taisō: hear the story behind and get introduced to the basics of the easy and popular warm-up calisthenics in Japan aired on Japan’s National Radio every morning
○ 下田市 Welcome to Shimoda, Japan: Matsuri festival and the coastal lifestyle which contribute to good health and strong spirit

Michiyo Mochizuki was born in Aichi, Japan. She graduated from Nagoya University and later went on to work as a school counselor and licensed high school teacher. Currently, she lives in Shimoda city located at the coast of the Izu Peninsula in Shizuoka prefecture, Japan. She enjoys karaoke, cooking and is always curious about the world.
Toshinori Mochizuki was born in Shimoda, Japan. He graduated from Shimoda High School and is currently in his preparation year at the Medical University in Varna, Bulgaria. He loves k-pop but during the event he taught the audience the Japanese fishermen’s dance Nanchu soran.

 

Breakwater Talks: Поредица „Дизайн“: БЪЛГАРСКИ и АНГЛИЙСКИ : Декември 2018

C089AEF7-BBE3-4439-A4C5-D3EE26ABCD7C

Младежка фондация „Аморфа“ и Галерия „Съвременно пространство“ представят:
Вълноломни разговори : Поредица „Дизайн“ : Български English

фокус: Дизайн на пространството
Тема: Умни пространства, умни мебели и виртуална реалност (VR)
Гост: Михаел Върбанов, предприемач и инженер-дизайнер, съосновател на дизайнерско студио Love 2 Design
Модератор: Йордан Михалев, моден дизайнер
Език: български и английски
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ №23
Страница на събитието Вход свободен

○ Умни мебели – как се правят умни мебели в България; умната закачалка Sense, заседателна маса Exclusive
○ Виртуална реалност в и отвъд мебелния и пространствения дизайн
○ Реализирани проекти за дизайн в публични пространства и културното им значение

МИХАЕЛ ВЪРБАНОВ е инженер-дизайнер и съосновател на студио за дизайн Love 2 Design, базирано в Шумен. Заедно с екипа на студиото, осъществява интериорни проекти за офиса, дома и публичното пространство. През 2017 г. иновативната конферентна маса „Exclusive“ на студиото печели второ място от журито и първо място от посетителския вот в „Светът на мебелите“ – най-голямото изложение за мебели в България. През 2018 г. високотехнологичната им умна закачалка „Sense“ грабва първото място на журито в същия форум.
През последните няколко години Михаел се занимава активно и със създаването на съдържание за виртуална реалност. Два от големите проекти за виртуално реконструиране и виртуална разходка, в които участва, обслужват Комплекс „Стара Плиска“ и Националния историко-археологически резерват „Мадара“. Той е част от екипа, разработил и осъществил проекта „Младежка сфера“ – закрито събитийно пространство, разположено в централна част в публичното пространство на град Шумен.

Роденият в България моден дизайнер ЙОРДАН МИХАЛЕВ е едва на 28 години, а вече има сериозен международен опит зад гърба си. Възпитаник е на Варненски свободен университет и на Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. С първата си колекция и още 23-годишен печели наградата за млад дизайнер на международния уикенд на модата Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels в Белгия през 2013 г. Следва представяне на втората му колекция в Париж още на следващата година. През 2015 г. участва в модния салон на модата Salonè della Moda в Ротердам. След творчески престой в Милано, Италия, Михалев се завърна като моден консултант на българска фирма и преподавател във Варненски свободен университет. Михалев е модератор на новата поредица Вълноломни разговори: Дизайн на Младежка фондация

 

Breakwater Talks: ПОРТУГАЛСКИ АНГЛИЙСКИ БЪЛГАРСКИ : Октомври 2018

Untitled-Artwork

Младежка фондация „Аморфа“ съвместно с Фондация „Крео култура“ и „Съвременно пространство“ представят музикален и визуален сет на живо и разговор Breakwater Talks : Português English Български с гостите:

Тема: Визуална и музикална импровизация
Гост-лектори: Витор Ферейра / Португалия, Мирослав Сакъзов Mad Bear / България
Модератор: Сезар Пиментел / Бразилия
Език на разговора: португалски, английски, български
Facebook event page Вход свободен

Визуален сет на живо с Витор Ферейра (Португалия) и Mad Bear (България)

ВИТОР ФЕРЕЙРА е илюстратор от Порто, Португалия. Завършва графичен дизайн, но тъй като рисуването винаги е било негова страст, се развива като илюстратор. Графичният дизайн го среща с новия свят на новите медии и дигитални средства, което го насочва към дигиталното рисуване. Започва да се занимава активно с визуализации на живо, когато получава покана да рисува по време на поредица от концерти на известен рап изпълнител в Португалия – проект, в който участва вече три години. Продължава да се вдъхновява и да работи в сферата на спонтанните визуализации и анимации по време на събития, където акцентът на творчеството му е не толкова крайния резултат, а най-вече върху процеса в момента на случването му.

MAD BEAR, или Мирослав Сакъзов, е музикант, продуцент и диджей от Варна, България. С богат опит като певец и китарист в музикална група, както и в работата с барабани, бас и удърни инструменти, добива популярност още през 1999 г. с издаването на албум под псевдонима 54EW@. С този свой проект открива концерти на Tranceglobal Underground и Fun-Da-Mental и прави многобройни музикални участия в цялата страна. Членове на неговата музикална група „Пъзел“ често вземат участие в проектите му на живо, с което смесва по-тежкото звучене с фънк и груув. Дългата и отегчителна зима го тласка да открие диджей грамофоните, които бързо се превръщат в негова голяма страст. Скоро утвърждава мястото си като търсен диджей, вплитащ разнообразните си музикални предпочитания в музикални сетове на живо със запазена марка и отличаващо се звучене.

СЕЗАР ПИМЕНТЕЛ е мултидисциплинарен артист от Бразилия, използващ традиционни и новите медии. Дипломиран рекламен дизайнер, прави специализации по фотография, дигитална живопис, графика. Работните му и творчески изяви са многобройни и се разгръщат в широк диапазон – художествен директор в рекламни агенции, фотограф, автор на книгата “Момчетата от Еспирито Санто: новата идентичност на капишаба”. Сезар излага творбите си в Сао Пауло, Рио де Жанейро, Витория, Мексико Сити, Порто, София, Пловдив, Варна. Автор е на проекта “Romaram”, обединяващ фотография, музика, поезия, пърформанс.

 

Breakwater Talks: ФИЛИПИНСКИ и АНГЛИЙСКИ : Октомври 2018

43221128_183123475914353_3616029306913816576_n

Младежка фондация „Аморфа“ и Корейски ресторант „Кимбап“:
Breakwater Talks : Filipino & English

Тема: Историята на филипинските комикси
Гост: Кейт Лойола, Филипини
Място: Корейски ресторант „Кимбап“ – ул. „Драгоман“ №28, Варна
Дата: 26 октомври 2018, 19:00 – 20:30 ч.
Страница на събитието Вход свободен

The Philippine komiks (comics) industry started in the 1920s and quickly reached wide audiences. Major publishers like Liwayway produced titles on everything from social ills to superheroes and folklore — stories that would influence TV, film, and popular consciousness. However, the industry flagged during the imposition of Martial Law, and again in the 1990s. With major publishers all but gone, the komiks industry nonetheless found new life in the world of independent publishing and webcomics.
Kate Loyola is an avid geek and comics studies scholar. She studied comparative literature at the University of the Philippines, where she wrote an honors thesis on trauma and comics journalism. She currently works as a communications executive at a Manila-based consulting firm.

[Filipino:] Nagsimula ang industriya ng komiks sa Pilipinas noong 1920. Mabilis na lumago ang komiks noon, at maraming malalaking kumpanya tulad ng Liwayway ang naglabas ng komiks tungkol sa iba’t-ibang bagay, mula sa mga alamat hanggang sa mga problemang panlipunan. Sa kabila nito, mabilis na bumagsak ang sirkulasyon ng komiks noong panahon ng Martial Law, at muli noong 1990s. Ngayon, bumabangon muli ang industriya ng komiks kasabay ng paglago ng “indie publishing” at ng internet.

Kate Loyola is an avid geek and comics studies scholar. She studied comparative literature at the University of the Philippines, where she wrote an honors thesis on trauma and comics journalism. She currently works as a communications executive at a Manila-based consulting firm.

 

Breakwater Talks: 中文 КИТАЙСКИ и АНГЛИЙСКИ: Октомври 2018

01-nonagon-style-n9s-design-shanghai-2018-hall-1Заглавна снимка: Изложбеният център в Шанхай, Китай. ©Design Shanghai 2018.
Младежка фондация „Аморфа“ и галерия „Съвременно пространство“ представят:
Breakwater Talks : Поредица Дизайн : 波堤会谈 : 中文 Китайски (Мандарин, Ву) & English

фокус: Дизайнът в китайската култура
中国当代艺术与设计 Topic: Chinese Contemporary Art & Design
Тема: Китайско съвременно изкуство и дизайн
Гост-лектори: ШИ Лей, ЛЕЙ Ючън, ЯНГ Ли, ДЗЯН Шу Джън/ КИТАЙ
Модератор: Йордан Михалев, моден дизайнер / БЪЛГАРИЯ
Език: английски и китайски (мандарин, ву)
Страница на събитието Вход свободен

○ Елементи на китайското съвременно изкуство / Ши Лей
○ Иновации в китайския традиционен архитектурен дизайн / Лей Ючън
○ Приложение на графични символи в китайския съвременен графичен дизайн / Янг Ли
○ Еволюция и влияния в китайския съвременен моден дизайн / Дзян Шу Джън

中国当代艺术与设计
小标题:中国当代艺术作品的不同表现形式 / 施磊
小标题:中国传统建筑设计的创新 / 雷雨辰
小标题:图形符号在中国当代平面设计中的运用 / 杨莅
小标题:中国近现代服装的演变与融合 / 江雪铮

ШИ Лей / SHI Lei, Китай. Ши Лей е от град Нинбо, разположен близо до Шанхай в Югоизточен Китай. В момента се дипломира в магистърската специалност по графичен дизайн на Варненски свободен университет. Интересува се от традиционна китайска култура и свързаната с нея съвременна индустрия, и смята да развива кариерата си в тази сфера. Ши Лей ще представи ключови етапи и автори в китайското съвременно изкуство, оказали влияние и върху дизайна.

ЛЕЙ Ючън / LEI Yuchen, Китай. Лей Ючен е от град Лишуй, провинция Джъдзян, в Югоизточен Китай. Тя се обучава в магистърската програма по Environmental Art Design (екологичен арт дизайн) във Варненски свободен университет, с фокус върху архитектурния и интериорния дизайн. Лей Ючън се интересува от пресечните точки между различните направления в архитектурата и ще говори за нововъведенията в традиционната за Китай архитектура.

ЯНГ Ли / YANG Li, Китай. Янг Ли е от град Ханджоу, провинция Джъдзян, в Югоизточен Китай. Намиращото се в непосредствена до очертанията на родния ѝ град Западно езеро – попадащо в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – е сред най-известните туристически обекти в света. Янг Ли изучава графичен дизайн в магистърската програма на Варненски свободен университет. Янг Ли се интересува от корпоративен дизайн и знаци за визуална комуникация.

ДЗЯН Шу Джън / JIANG Xuezheng, Китай. Дзян Шу Джън е от провинция Фудзиен, разположена на югоизточното крайбрежие на Китай. Тя е студент в балакавърската програма по Международен бизнес на Варненски свободен университет. Дзян Шу Джън следи активно различни комуникационни канали за мода, интересува се от моден дизайн и дизайн на костюми.

Модератор е роденият в България моден дизайнер Йордан Михалев. Едва на 28 години, Йордан вече има сериозен международен опит зад гърба си. Възпитаник е на Варненски свободен университет и на Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. С първата си колекция и още 23-годишен печели наградата за млад дизайнер на международния уикенд на модата Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels в Белгия през 2013 г. Следва представяне на втората му колекция в Париж още на следващата година. През 2015 г. участва в модния салон на модата Salonè della Moda в Ротердам. След творчески престой в Милано, Италия, Михалев се завърна като моден консултант на българска фирма и преподавател във Варненски свободен университет. Михалев е модератор на новата поредица Вълноломни разговори: Дизайн на Младежка фондация


 

Breakwater Talks: 한국어 КОРЕЙСКИ АНГЛИЙСКИ БЪЛГАРСКИ : Октомви 2018

Park-Seo-Joon-plays-Ivan-Lee-the-perfect-boss-of-Mariel-Kim Снимка на корицата: Южнокорейският актьор Парк Со Джун в ролята на вице-президент Лий  Йънг Джун от изключително популярната корейска драма на телевизия TVN – „Какво се случва със секретар Ким?” (2018)
Amorpha Youth Foundation и Корейски ресторант „Кимбап“ представят
Вълноломни разговори : Breakwater Talks : 한국어 & English Български

Тема: Корейската бизнес култура и младите хора
Гост-лектор: Анита Бъчварова,бакалавър по „Бизнес администрация“ от Университета „Кьонг Хи“ (경희대학교) в Сеул, Република КореяLanguages (езици): 한국어, English, Български
Място: Корейски ресторант „Кимбап“ – ул. „Драгоман“ №28, Варна
Страница на събитието Вход свободен

○ Достатъчна ли е добрата диплома за намиране на добра работа: образование и бизнес
○ Какво е правилно и какво не в бизнеса: бизнес етика
○ Кариера или личен живот
○ Бъди шеф на себе си или се бори за корпоративно място
○ Южна Корея: световен лидер в иновациите

Анита Бъчварова е на 25 години от град Варна. През 2012 г. е приета като студент в специалност „Кореистика“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Още през първия семестър печели стипендия за пълен курс на обучение в реномирания корейски университет „Кьонг Хи“ (경희대학교). В столицата Сеул тя изучава корейски език и завършва с бакалавърска степен по Б а при следващата есенна сесия започва и своя бакалавър по „Бизнес администрация“. Четири години и половина по-късно решава да се завърне в България и да започне работа. В краткосроченплан възнамерява да се отправи отново към Източна Азия, за да учи и защити магистърска степен в своята професионална сфера.

 

Breakwater Talks: 日本語 ЯПОНСКИ АНГЛИЙСКИ БЪЛГАРСКИ : Октомври 2018

760e87e1-c2c9-4799-8b41-231a2eb308bf_750_469

Младежка фондация „Аморфа“ и Галерия „Съвременно пространство“ представят:
Breakwater Talks : 日本語 English Български Bulgarian

Тема: Музеи за съвременно изкуство в Япония
Гост-лектор: Масако Нагано Георгиева, Япония
Място: Contemporary Space, ул. „Марко Балабанов“ №23, Варна
Дата: 5 октомври 2018, 19:00 – 20:30 ч.
Страница на събитието Вход свободен

Форматът „Вълноломни разговори“ се завръща за нов сезон с разширено издание, поставящо дискусионните срещи в по-обхватен културологичен контекст. В предостящото издание, посветено на японския език и теми от японската култура, се срещаме с нашия специален гост от местната чуждестранна диаспора – Масако Нагано Георгиева от Япония – в разговор, нейна двудневна самостоятелна изложба „Essence of Colour“ (Природата на цветовете) и тематично подготвен стенопис „Time In The Universe” (Времето във Вселената), разположен във външната среда на нашите домакини от Съвременно пространство. Японска музикална намеса по време на откриването на Ника Фукита и на платформата Japan Music Fusion след края на разговора.

Масако Георгиева / Масако Нагано (長野雅子)
Родена през 1986 г., Айчи , Япония
2005 Изящни изкуства, Гимназия Асахигаока, Нагоя, Айчи, Япония
2009 Бакалавър по изящни изкуства, Факултет по изящни изкуства, Маслена живопис, Колеж по изкуствата в Каназава, Япония
2010 Конкурс “Голяма награда на Кралския музей „Уено“”, Кралски музей „Уено“, Токио, Япония
2013 “Коледна изложба”, Арт център – Плевен, България
2014 “Изкуство за сърцето”, Център за рехабилитация и лечение „Скуиръл хил“, Питсбърг, САЩ

アーティスト名
マサコ・ゲオルギエヴァ
本名:長野雅子
1986年愛知県生まれ
2005年 愛知県立旭丘高等学校 美術科卒業
2009年 金沢市立美術工芸大学 美術工芸学部油画科卒業

 

Breakwater Talks: АНГЛИЙСКИ и БЪЛГАРСКИ : Юли 2018

A_Sule_01

Младежка фондация „Аморфа“, „Аларма пънк джаз фест“ и фондация Kreo Kultura present
Breakwater Talks : English & Български

Тема: Музика, мистика и начин на живот в Африканска Гана
Гост: Аюуне Суле, Гана / певец, текстописец, колого инструменталист
Модератор: Цветан Цветанов / Alarma Punk Jazz Fest, БНР „Аларма“
Дата: 30 юли 2018 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: Комплекс Horizont – Зелена сцена – Приморски парк №3, Варна
Facebook Вход свободен

Музикалният шаман, прото-блусмен, певец и автор на песни Аюуне Суле от Кумаси, Гана, пристигна за солово турне в България като част от програмата на „Аларма Пънк Джаз“ Фест и неговата музикална платформа „АфроВизия“. Аюуне Суле ще излезе пред варненската публика за първи път на 30 юли 2018 г. за акустичен концерт, предхождан в същия ден от разговор на български и английски език, част от поредицата „Вълноломни разговори“.

Аюуне Суле ни среща с Душата и завладяващата Сила на „колого“ – традиционната ганайска двуструнна китара. В Кумаси, вторият по големина град в Гана и столица на областта Ашанти, той е най-ярката звезда в колого музиката. Репертоарът му включва традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Инструментът колого, на който Суле свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи.

 

Breakwater Talks: 한국어 КОЕРЙСКИ и БЪЛГАРСКИ : Юли 2018

maxresdefault

Младежка фондация „Аморфа“ и Корейски ресторант „Кимбап“ представят:
Breakwater Talks : 한국어 Корейски Български English

Тема: Студентски живот в Корея – от бибиотеката до забавленията (издание 2)
Гост: Анита Бъчварова, бакалавър по „Бизнес администрация“ от Университета „Кьонг Хи“ (경희대학교) в Сеул, Република Корея
Дата: 11 юли 2018 г., сряда
Час: 19:00 – 20:30 ч.
Място: Корейски ресторант „Кимбап“ – ул. „Драгоман“ №28, Варна
Facebook Вход свободен

Поради големия интерес към темата, заедно с домакините ни от Корейски ресторант „Кимбап“ решихме да организираме втори разговор на същата тема с нашия гост Анита Бъчварова. Разчитаме отново да получим много въпроси от публиката, както се случи по време на динамичното първо издание, където Анита отговаря на питания за академичната среда в Южна Корея, университетските програми, общежитията, визата, стипендиите, кафенетата, евтината храна, лекциите, приятелите, изпитите и забавленията.

 

Breakwater Talks: 한국어 КОРЕЙСКИ и БЪЛГАРСКИ: Юли 2018

IMG_7371

Младежка фондация „Аморфа“ и Корейски ресторант „Кимбап“ представят:
Breakwater Talks : 한국어 Korean & Bulgarian

Тема: Студентски живот в Корея – от библиотеката до забавленията
Гост: Анита Бъчварова, бакалавър по „Бизнес администрация“ от Университета „Кьонг Хи“ (경희대학교) в Сеул, Република Корея
Дата: 5 юли 2018 г., четвъртък
Час: 19:00 – 20:30 ч.
Място: Корейски ресторант „Кимбап“ – ул. „Драгоман“ №28, Варна
Страница на събитието Вход свободен

○ Какво е да си студент в Корея – интензивни лекции, кратки сесии
○ Университетът на звездите – „Кьонг Хи“ (경희대학교), с кои специалности е известен и кои известни личности са го завършили или още учат там
○ Най-силните университети – така наречените “SKY Universities”, съревнованието помежду им и между бъдещите студенти за място в тях
○ Колко е важно за корейците да бъдат приети в университет в сравнение с младите българи
○ Университетските фестивали и извънучебни дейности, чрез които студентите разпускат от интензивното обучение
○ Как се забавляват корейските студенти в огромния и международен Сеул

Анита Бъчварова е на 25 години от град Варна. В гимназията случайно попада на първите си музикални клипове на известни артисти от Южна Корея, между които Super Junior и Girls’ Generation. Това разпалва страстта ѝ към корейската поп музика, корейския език и скоро към цялата култура. През 2012 г. е приета като студент в специалност „Кореистика“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Още през първия семестър в катедрата обявяват специална бакалавърска стипендия за пълен курс на обучение в реномирания корейски университет „Кьонг Хи“ (경희대학교), която тя печели. През декември 2013 г. Анита започва своя студентски живот в столицата на Южна Корея – Сеул. Първите шест месеца изучава само езика, а при следващата есенна сесия започва и своя бакалавър по „Бизнес администрация“. Така тя прекарва общо четири години и половина далеч от своята родина, наслаждавайки се на един „студентски живот“, който е близък, но същевременно и много различен от този в България.

 

Breakwater Talks: 한국어 КОРЕЙСКИ БЪЛГАРСКИ АНГЛИЙСКИ: Май 2018

c93fe4ea-308f-11e8-9019-a420e6317de0_1280x720_141531 Photo: South China Morning Post. Fashion designer: GEE Choon Hee (지춘희)

Младежка фондация „Аморфа“ и Корейски ресторант „Кимбап“ представят:
Breakwater Talks : 한국어 Korean Bulgarian English

Тема: Корейска красота – ценност и грижа. Феминизъм и кампанията #MeToo в Южна Корея. Пресечни точки.
Гост: Мадлен Атанасова, кореист
Специален корейски гост ще включим от Сеул, Южна Корея
Дата: 31 май 2018 г., четвъртък
Час: 19:00 – 20:30 ч.
Място: Корейски ресторант „Кимбап“ – ул. „Драгоман“ №28, Варна
Страница на събитието Free entry Вход свободен

Красотата е основна ценност в Южна Корея, с която тя се асоциира все по-често по света. Грижата за красотата извежда страната на една от лидерските позиции по отношение на продуктите и методите за постигането ѝ. Южна Корея все по-често се асоциира с най-новите световни тенденции в красотата, грима и цялостния външен вид. Същевременно, през последните години назрява нагласата, че на жените в общността твърде често се гледа като на красиви обекти, и те се приемат или не с оглед на техния външен вид. Ще набележим основните отличителни черти на феминизма в Южна Корея в момента и разгледаме важността на случаите, с които южнокорейките се присъединяват към световното движение MeToo срещу сексуалния тормоз спрямо жените въз основа на работната и обществена йерархия.

Ще търсим пресечните точки на двете тенденции сред младите жени и момичета в Южна Корея и ще съпоставим с България. За да разберем какво наистина мислят корейските жени по тези теми, ще включим специален гост от СЕУЛ. Су е писател на свободна практика, специализирала е култура и литература, и е работила в обществена институция.

Вече традиционният ни лектор и домакин – Мадлен Атанасова – е на 23 години от град Варна. В гимназията се запалва по корейската музика и корейските сериали, като страстта ѝ към тях, заедно със страстта ѝ към езиците, я отвежда в специалност „Кореистика“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Дипломира се през 2016 г. като корейски филолог и специалист.

 

Breakwater Talks: АНГЛИЙСКИ и БЪЛГАРСКИ: Май 2018

31312202_1002807919867518_6982257847759929420_o Photo: Nevena Markova

Младежка фондация „Аморфа“,  Пекарна „Хатори“ съвместно с „Хипотерапия“ – Варна и Конна база „Кичево“ представят:
Breakwater Talks : Български Bulgarian & English

Тема: Общуване с конете – хипотерапия, Natural Horsemanship и класическа езда
Гости: Стефани Депланк (Франция) и Ирена Методиева (България)
Модератор: Ива Георгиева, журналист
Място: Хатори – ул. „Драгоман“ № 9, Варна
Дата: 23 май 2018 г., сряда, 19:00 – 20:30 ч.
Събитието се провежда на български и английски език с превод.
Facebook Вход свободен

Общуване с конете – хипотерапия, Natural Horsemanship и класическа езда:
○ Какви са различните видове работа, свързана с конете, и каква ангажираност изискват?
○ Методиката Natural Horsemanship* и защо става все по-популярна. Опитът на Франция, Великобритания и България.
○ Ездата като самотерапия
○ Хипотерапията* – основни принципи и за кого е полезна?
○ Използване на Natural Horsemanship за обучение на коне, с които да се провежда Хипотерапия

*Хипотерапия – терапия с коне
*Natural Horsemanship – естествени взаимоотношения между човека и коня (метод)

Ще представим две гледни точки. Първата е на французойката СТЕФАНИ ДЕПЛАНК, за която конете са страст от най-ранна възраст. Години наред тя се обучава и практикува според правилата на традиционната френска школа за езда. В един момент от живота обаче нагласите ѝ коренно се променят, а заедно с това и отношението ѝ към конете, общуването и работата с тях. Другата е на втория гост – ИРЕНА МЕТОДИЕВА – утвърден хипотерапевт, която заедно с коня си Арни, от години се е посветила на това да помага на другите. В резултат на разговори и срещи, както и с участието на мениджъра на пекарна „Хатори“ и страстен любител на конете – Елена Драганчева, и двете професионалистки вече работят съвместно с конна база „Кичево“, където споделят любовта си към конете и уменията си за взаимодействие с тях с посетители от всички възрасти.

 

Breakwater Talks: БЪЛГАРСКИ : Май 2018

poster а3

Младежка фондация „Аморфа“ и Нощ на литературата 2018 във Варна представят:
Breakwater Talks : Български

Тема: „Кръстосано четене“ – литературен разговор на теми, свързани с писането, превеждането и преподаването на литература
Гост: Ангел Игов, писател, преводач, литературен критик, университетски преподавател
Домакин: Красимир Нейков, поет
Модератор: Елица Виденова, журналист и поет
Дата: 10 май 2019 г., 18:00 – 19:00 ч.

Тема: „Културата на неучастие и възможностите за промяна“ – разговор-дискусия, посветен на динамиката на българската обществена реалност
Гост: Ангел Игов, писател, преводач, литературен критик, университетски преподавател
Модератор: Ива Георгиева, журналист в БНТ Варна
Дата: 10 май 2019 г., 19:15 – 20:30 ч.

Място на дискусиите: Contemporary Space, ул. „Марко Балабанов“ №23, Варна
Страица на събитието Вход свободен

Нощ на литературарта iвъв Варна са Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна в партньорство с Младежка фондация „Аморфа“. Медийни партньори: БНТ Варна и БНР Радио Варна. Национални организатори на инициативата Нощ на литературата / Literature Night са културните институти и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз (EUNIC) в България. Българският автор в Нощта е инициатива на фондацията във варненското издание.

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS ФРЕНСКИ: Април 2018

498058082_XS

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent : Breakwater Talks : Brise-lames pour parler : Français

Thème: « La paix de l’esprit est le bonheur et le yoga montre la voie »
Topic: A peaceful mind brings happiness and yoga is the way to it
Présentateur : Théo Rousset / France
Modérateur : Eric Perrotel, attaché de coopération pour le français, Institut français de Bulgarie – antenne de Varna
Lieu : Hatori café – 9, rue Dragoman, Varna Bulgarie
Date : vendredi 13 avril 2018, 19:00 – 20:30
Facebook
Entrée GRATUITE

Théo est un professeur français de hatha yoga. Diplômé dans un ashram indien à Vrindavan, il a enseigné plusieurs années dans le centre Sivananda de Paris et Genève. Il vit maintenant entre Paris et Varna depuis 2014 où il y enseigne le yoga au travers de cours et de stages. Il apprend à découvrir au quotidien avec bonheur la culture et l’âme bulgare.

 

Breakwater Talks: ENGLISH АНГЛИЙСКИ и БЪЛГАРСКИ: Март 2018

14885785_1253050524736768_631463990_n-e1477499201332

Amorpha Youth Foundation and Contemporary Space present:
Breakwater Talks : English & Български Bulgarian

Topic: From Bulgaria to the Netherlands: In a search for an immersive musical experience
Guest speaker: Vladimir Vlaev / composer, performer, audio artist
Venue: Contemporary Space, 23 Marko Balabanov Str / Varna, Bulgaria
Date : 29 March 2018, Thursday, 19:00 – 20:30 h
Facebook
Free entry

Vladimir Vlaev is a performer, composer, tutor and audio artist based in the Hague, NL.
From Bulgaria to the Netherlands: In a search for an immersive musical experience
○ The experimental electronic music in the Netherlands
○ Vlaev’s recent musical projects within the Institute of Sonology
○ Building a musical instrument – combining acoustic and digital
○ Composing in digital domain

 

Breakwater Talks: БЪЛГАРСКИ: Март 2018

PSY_2200 Photo: Alexander Lazarov

Amorpha Youth Foundation and Contemporary Space present:
Breakwater Talks : Български Bulgarian

Topic: Scandinavians – the almost nearly perfect people
Guest speakers: Pavlina Nikolova, Scandinavian studies specialist/
Alexander Lazarov, photographer
Moderator: Iva Georgieva, journalist at the Bulgarian National Television
Date: 23 March 2018, Friday, 19:00 – 20:30 h
Venue: Contemporary space – 23 Marko Balabanov Str, Varna, Bulgaria
Facebook
Free entry

On the occasion of Nordic Day, 23 March, we will be hosting a talk in Bulgarian on the topic Scandinavians – the almost nearly perfect people. Photographer Alexander Lazarov will present his narrative photography project from his trip to Norway. Scandinavian studies specialist Pavlina Nikolova, together with our moderator, journalist Iva Georgieva, will present and open for discussion with the audience interesting aspects of the Scandinavian lifestyle and achievements including:
○ The high standard of living is the source of happiness?
○ How do Scandinavians solve problems?
○ Achievements and drawbacks in Scandinavian education. Attutudes to alternative and new teaching methods.

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS FRENCH : March 2018

28579661_10210630116780361_1115687495_o

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent Breakwater Talks : Brise-lames pour parler : Français

Thème: « Un Français qui se passionne pour la sécurité sur internet et pour ce qui facilite la découverte de la Bulgarie »
Topic: A Frenchman passionate about Internet Security and promoting Bulgaria
Présentateur : Rémi Estavoyer-Laurent / France
Modérateur : Eric Perrotel, attaché de coopération pour le français, Institut français de Bulgarie – antenne de Varna
Lieu : MURO Café – 9, rue Ivan Vazov, Varna Bulgarie
Date : mercredi 7 mars 2018, 19:00 – 20:30
Facebook
Entrée GRATUITE

Rémi Estavoyer-Laurent est un Français qui s’est installé en Bulgarie en 2012. Il a adopté ce pays qu’il apprécie tout particulièrement…Bien qu’il soit domicilié à Varna, il travaille comme conseiller en sécurité pour des entreprises françaises. Il se passionne également pour la promotion de la culture bulgare et dirige ainsi un site qui présente la culture nationale et locale bulgares, ou en lien avec les aspects du quotidien et les informations importantes.

 

Breakwater Talks: БЪЛГАРСКИ: Март 2018

1 Photo: Hristo Rusev

Amorpha Youth Foundation and Contemporary Space present
Breakwater Talks : Български Bulgarian

Topic: The photojournalist in action: an objective narrator
Guest speaker: Hristo Rusev, photojournalist
Moderator: Iva Georgieva, journalist at the Bulgarian National Television
Date: 2 March 2018, Friday, 19:00 – 20:30 h
Venue: Contemporary space – 23 Marko Balabanov Str, Varna, Bulgaria
Facebook
Free entry

THE PHOTOJOURNALIST IN ACTION – AN OBJECTIVE NARRATOR
○ Key professional requirements: topicality and objectivity
○ Risk zones and work in dangerous conditions
○ Challenges to working freelance in Bulgaria and abroad
○ Ethical issues. Are there situations which should not be captured or published?

 

Breakwater Talks: 한국어 КОРЕЙСКИ и БЪЛГАРСКИ: Март 2018

maxresdefault

Amorpha Youth Foundation and Korean Food “Kimbap” present:
Breakwater Talks : 한국어 Korean & Bulgarian

Topic: Interesting trends among young South Koreans
Host: Madlen Atanasova, Korean Studies university graduate from Sofia University
Date : 1 March 2018, 19:00 – 20:30 >>> rescheduled for 14 March due to weather conditions
Venue: Korean Food “Kimbap” – 28 Dragoman Street, Varna Bulgaria
Facebook
Free entry

In 2018, we decide to revive and share again our passion for Korean language and culture with a new series of events. Following an opening event for the Korean restaurant in Varna a year earlier, and two successful culinary battles in December 2017, we returned with a talk on young people scheduled on one of South Korea’s national holidays. March 1 is an important date in Korean history which demonstrates the key role of young people. We explored what it is to be a young South Korean today and current trends of youth culture in the big city.
한국청년중에 별날 최미와 경향 : Interesting trends among young South Koreans
○ 커피 문화 – Coffee culture – key aspect of social life
○ 소개팅 – „Sogeting“ – Blind dates and their rules
○ 노래방와 밤의 생활 – „Norebang“ – karaoke and night life

 

Breakwater Talks: 日本語 ЯПОНСКИ и БЪЛГАРСКИ: Февруари 2018

gettyimages-453583790

Amorpha Youth Foundation and Varna Games present:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & Bulgarian

Topic: Why is Japan so weird?
Host: Nika FUKITA, Bulgaria/Japan/Russia
Date : 22/02/2018, Thursday, 19:00 – 20:30 h
Venue: Varna Games – 10 Kotel Street, Varna Bulgaria
Facebook
Entrance: FREE

At our first 2018 Japanese event, together with our new host and fresh addition to our Japanese Breakwater team, we looked into the habits, trends, objects etc. that make Japan appear strange in the eyes of the outsider. We explored diverse and unusual ways of entertainment, rules and peculiarities by means of cultural explanation and illustration in context, photos, video, music, etc.
Nika Fukita, 18 years, is the older sibling in an international family with a Japanese father and Bulgarian-Russian mother. Nika was born in Bulgaria where she still lives but every year travels to Tokyo to spend time with her Japanese relatives, discover more about Japan and the new exciting places in the capital. Nika shared with us exciting stories, precious experiences and vivid accounts of Japanese weirdness from the perspective of insider/outsider, focusing on what she knew we would find strange or inexplicable and bringing us closer to understanding it.

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS ФРЕНСКИ: Февруари 2018

27710585_10156035690789354_677021120_o

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent Breakwater Talks : Brise-lames pour parler : Français

Thème: « Le cheval, la plus belle conquête de l’homme ? Mais est-il une simple “conquête” et le mérite-on vraiment ? »
Topic: Horses, people’s most beautiful conquest. Yet, is this conquest and do we deserve it?
Présentatrice : Stephanie Deplanque / France
Modérateur : Eric Perrotel, attaché de coopération pour le français, Institut français de Bulgarie – antenne de Varna
Lieu : Hatori café – 9, rue Dragoman, Varna Bulgarie
Date : jeudi 8 février 2018, 19:00 – 20:30
Facebook
Entrée GRATUITE

L’équitation, troisième sport le plus populaire en France après le football et le tennis, a pourtant toujours une certaine réputation de sport de ‘riches’, pourquoi? Le cheval passion et/ou travail, éventail de formations et de métiers autour du cheval, choisir cette voie professionnelle ou pas? Et puis quelle est la place du cheval dans la culture française, sa présence autant au niveau historique que culturel? Quelles sont ces nouvelles approches de plus en plus populaires? La thérapie équine, l’éthologie, le lien entre le travail monté, à pied, et puis comment la pratique d’une méthode de Qi Gong ou d’un art martial impacte la manière de monter mais aussi de communiquer avec son cheval?
Le cheval comme instructeur et comme thérapiste…

 

Breakwater Talks: РУССКИЙ РУСКИ: Февруари 2018

20171124_untitled_0046046

Молодежная некоммерческая организация «Аморфа» и «Современное пространство» представляют четвёртое мероприятие в серии «Волноломные разговоры: Русский»

Тема: Сам себе психотерапевт: инструменты и практики психологической самопомощи
Topic: Ве your own psychotherapist. Techniques and practices for psychological self-help
Гость: Динара Бадаева / Россия
Модератор: Катерина Романенко / Россия
Место: «Современное пространство», ул. Марко Балабанов, 23 – Варна, Болгария
Дата: 03.02.2017, суббота, 16:00 – 17:30
Facebook
Вход свободный

Сложные жизненные ситуации встречаются нам постоянно. Не забывая обращаться за помощью и поддержкой к близким и специалистам, немало мы можем сделать для себя сами. Приглашаем вас узнать подробнее и обсудить:
○ Что такое личность, как она устроена и меняется
○ Как взаимодействуют личность и общество, почему возникают межличностные конфликты
○ Почему возникают и как развиваются внутренние конфликты, как мы привыкли на них реагировать
○ Я себе добрый друг: что такое психологическая самопомощь и какие инструменты вы можете использовать в повседневной жизни

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS ФРЕНСКИ: Януари 2018

visuel 25.01.

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent:
Breakwater Talks : Brise-lames pour parler : Français

Thème: « Alliance française, bonjour ! L’Alliance Française”, avez-vous dit ? »
Présentatrice : Miléna Anguélova, directrice de l’Alliance française de Varna
Modérateur : Eric Perrotel, attaché de coopération pour le français, Institut français de Bulgarie – antenne de Varna
Lieu : Centre Francophone de Varna / L’Alliance Française de Varna – 69, rue Preslav, Bulgarie
Date : jeudi 25 janvier 2018, 19:00 – 20:30
Facebook
Entrée GRATUITE

Souvent méconnue des Français de l’hexagone, l’Alliance française est la plus ancienne et la plus large structure culturelle non gouvernementale au monde. Créée en 1908, quelle place l’Alliance française de Varna occupe-t-elle de nos jours sur cette carte et quels sont ses secrets pour maintenir son dynamisme et son prestige après une existence plus que centenaire ?
Quelle est la raison pour laquelle la langue et la culture françaises continuent à nous fasciner à tel point, voire même devenir le fil conducteur de notre vie professionnelle et personnelle ?

 

Breakwater Talks: ENGLISH: Януари 2018

20171224_untitled_0073073

Amorpha Youth Foundation and Contemporary Space present:
Breakwater Talks : English

Topic: Relocating, running a business, and dating abroad
Guest speakers: Lucas Gomez (US) & Iveta Bachvarova (Bulgaria), owners of Caffeine
Date : 16 January 2017, Tuesday, 19:00 – 20:30 h
Venue: Contemporary Space, 23 Marko Balabanov Str / Varna, Bulgaria
Facebook
Free entry

Relocating, running a business, and dating abroad
○ Getting to know a culture and choosing a foreign lifestyle: studying abroad vs. working abroad
○ Business realities for young (foreign) entrepreneurs: Bulgaria vs. the US
○ Hopes and dreams: the illusions and disillusionment of relocation

 

Breakwater Talks : ВЪЛНОЛОМНИ РАЗГОВОРИ : 2017

Breakwater Talks: 日本語 ЯПОНСКИ и БЪЛГАРСКИ: Декември 2017

Nyutō Onsenkyō Tsurunoyu Onsen, or Milky Onsen in Deep Snow, by Kenji Baba
*Cover photo by Kenji Baba displaying Nyutō Onsenkyō Tsurunoyu Onsen, or Milky Onsen in Deep Snow

Amorpha Youth Foundation and Varna Games present:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & Bulgarian

Topic: The Ways Of Relaxation In Japan
Host: Uliana Fukatsu
Date : 21/12/2017, Thursday, 19:00 – 20:30 h
Venue: Varna Games – 10 Kotel Street, Varna Bulgaria
Facebook
Entrance: FREE

In December, the month of unstopping celebrations, we will be discovering Japanese people’s favourite relaxation spots and experiences. Famous for their repsect for inner peace and successful practices to regain inner balance, the Japanese are also known for dedicating long hours to studying and, once employed, working themselves to death. We will explore this complex picture by means of stories, photos, music and video from various hidden corners and interesting activities throughout the island country, discussing:
○ ryokan (旅館), onsen (温泉), cultural ceremonies, spiritual practices
○ music, food, karaoke, clothes, walks
○ staying close to nature in the heart of the city
○ peaceful places outside the big city to enjoy beautiul nature
○ big holiday celebrations and magnificent festivals
○ favourite places of relaxation for Japanese locals

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS FRENCH : December 2017

travailler-avec-italiens

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent:
Breakwater Talks : Brise-lames pour parler : Français

Thème: La vie en tant qu’expatriée: retour d’expérience de deux françaises.
Topic: Expat life. Two French girls abroad.
Intervenantes: Marie-Gabrielle Toulemonde et Morgane Bugara (France)
Modérateur : Eric Perrotel, attaché de coopération pour le français, Institut français de Bulgarie – antenne de Varna
Lieu : My Café Librairie Ciela Varna – 2 Slivnitsa Bld, Varna Bulgarie
Date : jeudi 7 décembre 2017, 19:00 – 20:30
Facebook
Entrée GRATUITE

Quelles raisons poussent actuellement de plus en plus de jeunes à partir à l’étranger? Quel défis, personnels et professionnels, sont-ils amenés à relever une fois sur place? Quelles sont les différences et les points communs entre s’installer dans un pays sur le long terme et des voyages de plus courte durée?
Telles sont les sujets qui seront abordés par nos deux intervenantes, Morgane et Marie-Gabrielle, toutes deux volontaires depuis un an à l’Alliance Française de Varna.

 

Breakwater Talks: 日本語 Japanese & English : октомври 2017

Japanesestreetfashion

Младежка фондация „Аморфа“ и Varna Games представят дискусия от поредицата „Breakwater Talks“ – „Вълноломни разговори“, която ще се проведе на японски и английски език:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & English

Тема: Японска улична мода
Гост: Уляна Фукацу / Япония, Русия
Дата: 30/11/2017, четвъртък
Час: 19:00 ч., продължителност 1 час и 30 минути
Място: Varna Games клуб за настолни игри – ул. „Котел“ №10, Варна България
Вход свободен

Уляна Фукацу е на 15 години, от смесен произход. В България е със семейството си – баща японец и майка рускиня – от една година. Докато живее в Русия, всяко лято посещава Япония, а на 13-годишна възраст се премества там и започва да учи в японско училище. През времето, прекарано в Япония, развива интерес към японската улична мода, която е особено популярна и важна сред младите хора в големите японски градове.

 

Breakwater Talks в училище: English : ноември 2017

wordperss-artifical-intelligence-usage-cases

Младежка фондация „Аморфа“ организира първото издание на „Вълноломни разговори в училище“ в ракмите на Европейска седмица на роботика, на английски език:
Breakwater Talks в училище: English

Тема: Философия на съзнанието и изкуствен интелект
Гост: Сергей Бадаев / Русия
Дата: 23 ноември 2017 г., четвъртък, 12:35 – 13:20 ч.
Място: Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, България
Предмет: Философия
Преподавател: Росица Тодорова; Райна Димитрова
Езикова помощ BG/RU/EN: Уляна Фукатсу, ученик в училището.
Клас: 11 а

Тема: Философия на съзнанието и изкуствен интелект
(1) Проблемът тяло-съзнание. Какво представлява съзнанието?
(2) Какво е интелект? Какво е изкуствен интелект?
(3) Изкуствен интелект и етика.

 

Breakwater Talks: РУССКИЙ : ноември 2017

ai_01

Младежка фондация „Аморфа“ представя третото издание на руски език на дискусионната поредица : Breakwater Talks : Вълноломни разговори : Русский

ТЕМА: Природата на съзнанието и изкуственият интелект
Гост: Сергей Бадаев / Русия
Модератор: Катерина Романенко / Русия
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ № 23, гр. Варна
Дата: 23.11.2017 г., четвъртък
Час / продължителност: 19:00 ч. / 1 час и 30 мин.
Вход свободен

Природата на съзнанието и изкуственият интелект. Ще обсъдим идеи, считани за ключови в тази сфера, но по които все още не е постигнато съгласие.
○ Природата на съзнанието – проблемът тяло/разум
○ Проблемът със субективността
○ Слаба и силна версия на изкуствения интелект
○ Корабът на Тезей или проблемът за идентичността

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS : ноември 2017

31-01-2017-263

Младежка фондация „Аморфа“, Френски институт България във Варна и Алианс Франсез Варна представят дискусионната поредица:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

ТЕМА: Спецификите на образователната система във Франция и нейната международна мрежа
Гост: Пиер Шаз, директор на Международното френско училище във Варна (EFIV)
Модератор: Ерик Перотел, аташе по сътрудничество за френски език, Френски институт България – представителство Варна
Място: Място: Кафене „My Cafe“ в книжарница „Сиела“ – бул. „Сливница“ №2, гр. Варна
Дата: 9 ноември 2017 г., четвъртък
Час / продължителност: 19:00 ч. / 1 час и 30 мин.
Събитието се провежда на френски език.
Вход свободен

 

Breakwater Talks: 日本語 Japanese & English : октомври 2017

japan-tokyo-japanese-garden-colors-of-autumn-december

Младежка фондация „Аморфа“ и Varna Games представят дискусия от поредицата „Breakwater Talks“ – „Вълноломни разговори“, която ще се проведе на японски и английски език:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & English

Тема: Японската есен | 秋
Гости: Ичиро Фукатсу и Оксана Щъйк
Дата: 26/10/2017, четвъртък
Час: 19:00 ч., продължителност 1 час и 30 минути
Място: Varna Games клуб за настолни игри – ул. „Котел“ №10, Варна България
Вход свободен

Заедно с нашите гости Ичиро и Оксана, ще разкажем и пресъздадем специфичното естетическо и културно преживяване, с което се свързва есента 秋 (あき) „аки“ в Япония. Развълнувани от настъпването на живописния сезон, към местните жители се присъединяват и много туристи от цял свят, за да наблюдават 紅葉 „момиджи“ / „койо“ пожълтяването на листата на гинкото и почервеняването на кленовите (яворовите), и есенния листопад, да се насладят на сезонните ястия, празненства, облекла, музика, и настроение.

Breakwater Talks: РУССКИЙ : октомври 2017

IMG_7698-cute-garbagetruck

Младежка фондация „Аморфа“ представя второто издание на руски език на дискусионната поредица : Breakwater Talks : Вълноломни разговори : Русский

ТЕМА: Околна среда. Системи за управление на отпадъци

Гост: Оксана Щъйк / Русия
Модератор: Катерина Романенко / Русия
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ № 23, гр. Варна
Дата: 19.10.2017 г., четвъртък
Час / продължителност: 19:00 ч. / 1 час и 30 мин.
Вход свободен

Околна среда. Системи за управление на отпадъци:
○ Преработка на отпадъците: методи и технологии
○ Термична обработка (изгаряне) като метод за третиране на отпадъци. Митове и факти.
○ Тенденции в управлението на отпадъците: Русия, Япония, САЩ

Breakwater Talks: FRANÇAIS : октомври 2017

304a1907ca84a59804848b837b8e0a1b

Младежка фондация „Аморфа“, Френски институт България във Варна и Алианс Франсез Варна представят дискусионната поредица:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

ТЕМА: Френската кухня – виртуозно изкуство и емблема на Франция
Гост: Ален Тет, преподавател по готварство в Професионална гимназия по хотелиерство „Жорж Фреш“ в Монпелие, Франция
Модератор: Ерик Перотел, аташе по сътрудничество за френски език, Френски институт България – представителство Варна
Място: Кафене My Cafe by Ani Boland (в книжарница „Сиела“) – бул. „Сливница“ №2, гр. Варна
Дата: 9 откомври 2017 г., понеделник
Час / продължителност: 19:00 ч. / 1 час и 30 мин.
Събитието се провежда на френски език.
Вход свободен

Breakwater Talks: ENGLISH : октомври 2017

cathryn-lavery-67852

Младежка фондация „Аморфа“ и Съвременно пространство представят английското издание на дискусионната поредица:
Breakwater Talks : Вълноломни разговори : English

ТЕМА: Професионалните автори на съдържание в ерата на генерираното от потребители съдържание
Гост: Катерина Романенко, контент райтър* (Русия)
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ № 23, гр. Варна
Дата: 5 октомври 2017 г., четвъртък
Час / продължителност: 19:00 ч. / 1 час и 30 мин.
Събитието се провежда на английски език.
Вход свободен

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS : септември 2017

IMG_3159

Младежка фондация „Аморфа“, Френски институт България във Варна и Алианс Франсез Варна представят дискусионната поредица:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

ТЕМА: Как се преподава анимационно кино?
Гост: Карин Миралес, директор на Лаборатория за анимационно кино „Лабоданим“ в Макон, Франция
Модератор: Ерик Перотел, аташе по сътрудничество за френски език, Френски институт България – представителство Варна
Място: Бистро „Европа“ – бул. „Сливница“ №11, гр. Варна
Дата: 11 септември 2017 г., понеделник
Час / продължителност: 19:00 ч. / 1 час и 30 мин.
Събитието се провежда на френски език.
Вход свободен

 

 

Breakwater Talks : ВТОРА ПОРЕДИЦА ВЪЛНОЛОМНИ РАЗГОВОРИ от септември 2017 г.

 

Breakwater Talks: PORTUGUÊS & Български English: Junho 2017

tumblr_ngfehwrGXk1qiysi0o1_500

Младежка фондация „Аморфа“, испанска Кафе-пекарна „Мапаче“ и Португалоезичната чуждестранна общност във Варна представят първото издание на португалски език на дискусионната поредица:
Breakwater Talks : Português & Български English

Tema / Тема: Culturas portuguesas no mundo. Португалоезичните култури по света
Palestrantes Convidados / Гости: Pedro Barboza & César Pimentel
Idiomas / Език: Português & Български English
Data / Дата: 29 de junho de 2017, quinta-feira / 29 юни 2017, четвъртък
Hora / Продължителност: 19:00 h, 1 h 30 min
Entrada gratuita / Вход свободен

Culturas portuguesas no mundo. Португалоезичните култури по света:
○ Mistura de legados culturais: países de língua portuguesa e suas ricas culturas. Diáspora estrangeira local, comunidade em Varna / Испаноезичната поезия и текстописците на песни // Português, английски
○ Bem-vindo ao Brasil. Formação de uma cultura pela miscigenação. / Добре дошли в Бразилия. Културно смесване и формиране на идентичност. // Português, английски, български
○ A língua portuguesa: ‘a última flor do Lácio, inculta e bela’. / Португалският език: ‘последното цвете на Лаций, изискана грубост и красота’. // Português, английски
○ Culinária e variedades regionais, produtos, receitas / Кулинарни традиции с португалски привкус, специфични продукти и рецепти // Português, български
○ Música em português – acústico ao vivo / Музика на португалски – акустично удоволствие на живо // Português

*Изображение на събитието: César Pimentel © Dezembro 2014, Sem título, Linoleogravura 02/10, 29x42cm

 

Breakwater Talks: РУССКИЙ: Июнь 2017

Da-Vinci-Man-e1412798806589 edit

Молодежная некоммерческая организация «Аморфа» и My Café by Ani Boland представляют: Breakwater Talks : Русский

Тема: Гуманизм как образ жизни и мировоззрение
Гость: Сергей Бадаев / Россия
Модератор: Катерина Романенко / Россия
Место: My Café by Ani Boland в книжном магазине «Ciela» — Фестивальный и конгресс-центр, бульвар Сливница, 2 / Варна, Болгария
Дата: 06.28.2017, среда
Время / Продолжительность: 19:00 / 1 час и 30 минут.
Вход свободный

Гуманизм как образ жизни и мировоззрение:
○ Кого можно назвать гуманистом? Три значения термина «гуманизм».
○ Немного истории. Гуманизм прошлого.
○ Современное гуманистическое движение.
○ Основные принципы гуманизма (Амстердамская декларация 2002 г.)
○ Вопросы и ответы.

 

Breakwater Talks: ESPAÑOL: Junio 2017

19145846_688414701356353_5504015951110858327_n

Младежка фондация „Аморфа“ и Кафе и пекарна „Мапаче“ заедно с книжарница „Параграф 22“ и Издателство за поезия „ДА“ представят:
Literatura Colombiana : Armando Romero : Колумбийска литература

КОЛУМБИЙСКА ЛИТЕРАТУРА: Поетът Армандо Ромеро в колумбийската и латиноамериканската литературна и културна
Четене на произведения от новоиздадената двуезична стихосбирка „Поетът от стъкло“ на Армандо Ромеро на български и испански език. Разговор за автора, колумбийската култура, език и литература с представители на местната колумбийска общност.
Гости: Каролина Боливар (Колумбия), Паола Куерво (Колумбия) и Мария Бозурова (собственик на книжарница „Параграф 22“, гр. Варна)
Място: Кафе-пекарна „Мапаче“ – ул. „Иларион Макариополски“ №2, гр. Варна
Дата: 22.06.2017 г., четвъртък
Час / продължителност: 19:00 ч. / 1 час и 20 мин.
Език: български и испански език. Превод: Теодора Младенова.
Вход свободен

 

Breakwater Talks: 日本語 JAPANESE & English: 2017年6月

maxresdefault

Amorpha Youth Foundation and Varna Games present:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & English

話題 わだい / Topic: Living the traditional Japanese lifestyle in a fast-forward world
Hosts: Ichiro Fukatsu and Oksana Shtyk
言語 げん‐ご / Language: 日本語 Japanese & English
日付 ひづけ / Date: 2017年6月15日 / 15 June 2017, Thursday
Time / Duration: 19:00 h, 1 h 30 min
Entrance free

Living the traditional Japanese lifestyle in a fast-forward world:
○ Life in Tokyo – between tradition and future
○ Key daily skills & attitudes based on traditional Japanese values: lessons from Japanese culture
○ ○ Concentration – using few words: Calligraphy and Poetry / haiku
○ ○ Etiquette – polite greetings: Japanese language and Manners
○ ○ Beautiful behaviour – movement and clothes: Kimono
○ ○ Identity as citizens of the world – how to communicate with others: Tea ceremony
○ ○ Rich sensitivity – appreciate nature: Music
○ How can you live the Japanese lifestyle outside Japan?
○ How do you experience the Japanese lifestyle as a foreigner in Japan?

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS : Juin 2017

18871399_10154407118952102_1044531510_n

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

Thème : La Thérapie
Présentatrice: Irena Nikolova
Modératrice : Vessela Kanazireva
Lieu : Bistro Europe – 11 Slivnitsa Bld, Varna Bulgarie
Date : jeudi 08 juin 2017
Heure / durée : 19:00 / 1h30
Entrée gratuite

La Thérapie:
○ Existe-t-elle chez nous ?
○ Dans les cultures différentes
○ Croyances, religions, culture et psychologie
○ Constellations Familiales ou l’importance des relations et le rôle des ancêtres
○ L`importance de la thérapie et du développement personnel dans notre société

 

Breakwater Talks: 日本語 JAPANESE & English: 2017年5月

18516118_120332000750680943_99055619_n

Amorpha Youth Foundation and Varna Games present:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & English

話題 わだい / Topic: 大和言葉 (美しい日本語) YAMATO KOTOBA: the secret of genuine Japanese language
Host: 榊原 和憲 Kazunori Sakakibara (Japan)
言語 げん‐ご / Language: 日本語 Japanese & English
日付 ひづけ / Date: 2017年5月21日 日曜日 にちようび / 21 May 2017, Sunday
Entrance: 5 lv donation

大和言葉 (美しい日本語) YAMATO KOTOBA: the secret of genuine Japanese language:
○ Japanese – the easiest speaking language
○ Lingua Franca, the world standard language, after English is ____?
○ Goddess Amaterasu and “Words Spirits”
○ The Global Buddha Truth on air in Japanese worldwide

 

Breakwater Talks: ENGLISH : May 2017

2

Amorpha Youth Foundation presents:
Breakwater Talks : English

Topic: Music in the Now
Guest speaker: Milen Apostolov, conductor and composer
Moderator: Maria Badjakova
Venue: Contemporary Space – 23 Marko Balabanov Str., Varna Bulgaria
Date: 21 May 2017, Saturday
Time: 18:00 h / 1 h 30 min
Entrance: 5 lv donation

Music in the Now:
○ Are the classics the new underground?
○ Success and failure for creatives under 30
○ Musical composition: aesthetics, contemporaneity, functionality

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS : Mai 2017

CC Flickr – Justin.li

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

Thème : Un train vers l’Europe
Présentatrice: Inna SLAMA-TONCEVA (Latvia)
Modératrice : Vessela Kanazireva
Lieu : Bistro Europe – 11 Slivnitsa Bld, Varna Bulgarie
Date : jeudi 11 mai 2017
Heure / durée : 19:00 / 1h30
Entrée: don 5 lv

Un train vers l’Europe. Nous allons prendre le train pour Europe, passer le chemin vers la citoyenneté européenne, analyser le mode de vie Europe, famille, migration, routine culturelle.
○ L’Expérience Europe – mon histoire
○ Nouvelles démocraties et leur place en Europe
○ Mode de vie à I’européenne – vie professionnelle, vie de famille, éducation
○ Identité culturelle et la nouvelle Europe.

 

Breakwater Talks: БЪЛГАРСКИ : Май 2017

18361945_1335991466448864_1040697990_o

Младежка фондация „Аморфа“ и Нощ на литературата представят:
Breakwater Talks : Вълноломни разговори : Български

Тема : Нови прочити на българската културна реалност
Гости : Силвия Чолева и Стефан Иванов (България)
Дата : 26/01/2017, вторник
Място : Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ № 23, гр. Варна
Вход свободен

Нови прочити на българската културна реалност:
○ Длъжностна характеристика „писател“ – предизвикателства и граници
○ Писането няма връзка с морала?
○ Как се „пишат“ културни политики

 

Breakwater Talks: ESPAÑOL: Mayo 2017

a09n2esp-1

Fundación Juventud Amorpha y Mapache Café y Repostería presenta:
Breakwater Talks : Charlas de Rompeolas : Español

Tema: La música española: una voz actual para la literatura y los problemas sociales.
Hablantes: Elena Morenza Labrador, Rodrigo Carrera Redondo, Cristina Pereiro Paz
Lugar: Mapache Café y Repostería – Calle Ilarion Makariopolski #2, Varna Bulgaria
Fecha: Jueves, 4.05.2017
Hora / duración: 19:00 h / 1 h 30 min
Entrada: donación 5 lv

La música española: una voz actual para la literatura y los problemas sociales:
○ La influencia de la literatura en el rock nacional español.
○ La poesía española en los cantautores españoles.
○ El panorama indie español: un giro del individualismo hacia el activismo social.

 

Breakwater Talks: ENGLISH : April 2017

17948279_10212879795808296_803081367_o

Amorpha Youth Foundation presents:
Breakwater Talks : English

Topic: Young artists in the making: Go it alone vs. Producer’s uplifting grasp
Guest speaker: Miryan Kostadinov – MIRY, musician/idol
Moderator: Maria Badjakova
Venue: Contemporary Space – 23 Marko Balabanov Str., Varna Bulgaria
Date: 19 April 2017, Wednesday
Time: 19:00 h / 1 h 30 min
Entrance: 5 lv donation

Young artists in the making: Go it alone vs. Producer’s uplifting grasp
○ Recipe for success: lyrics, music, image, albums, live performances
○ What room for a young artist: the scope of local and foreign markets in the music business and their accessibility
○ Millennial fandom: creating young idols and the outstanding example the Korean entertainment business

 

Breakwater Talks: 日本語 JAPANESE & English: 2017年4月

Kusatsu village volcanic onsen water

Amorpha Youth Foundation and Varna Games present:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & English

話題 わだい / Topic: 禅 Zen Mindfulness and 温泉 Onsen (баня) culture – Japanese-style purification
Host: 榊原 和憲 Kazunori Sakakibara (Japan)
言語 げん‐ご / Language: 日本語 Japanese & English
日付 ひづけ / Date: 2017年4月17日 日曜日 にちようび / 17 April 2017, Sunday
Entrance: 5 lv donation

禅 Zen Mindfulness and 温泉 Onsen (баня) culture – Japanese-style purification:
○ 温泉 Onsen and cleanliness on the Japanese Island of volcanoes
○ 禅 Zen / Yoga / Happy Science and clarity of mind

 

Breakwater Talks: ESPAÑOL: Abril 2017

arton4438

Fundación Juventud Amorpha y Mapache Café y Repostería presenta:
Breakwater Talks : Charlas de Rompeolas : Español

Tema: Luces, cámara, acción: Almodóvar, Bollaín y Buñuel.
Hablantes: Elena Morenza Labrador, Rodrigo Carrera Redondo, Cristina Pereiro Paz
Lugar: Mapache Café y Repostería – Calle Ilarion Makariopolski #2, Varna Bulgaria
Fecha: Jueves, 6.04.2017
Hora / duración: 19:00 h / 1 h 30 min
Entrada: donación 5 lv

Luces, cámara, acción: Almodóvar, Bollaín y Buñuel:
○ Almodóvar, Amenábar, Bayona… o cómo ser un director español en el mercado de Hollywood.
○ Provocación y surrealismo en Buñuel.
○ Realismo Social en España: la mirada de Icíar Bollaín.

 

Breakwater Talks: 日本語 JAPANESE & English: 2017年4月

header

Amorpha Youth Foundation and Varna Games present:
Breakwater Talks : 日本語 Japanese & English

話題 わだい / Topic: おもてなし/ OMOTENASHI – The Art of Hospitality
Host: 榊原 和憲 Kazunori Sakakibara (Japan)
言語 げん‐ご / Language: 日本語 Japanese & English
日付 ひづけ / Date: 2017年4月2日 日曜日 にちようび / 2 April 2017, Sunday
Entrance: 5 lv donation

おもてなし/ OMOTENASHI – The Art of Hospitality:
○ Why so comfortable, Japanese hospitality?
○ The Japanese „Others First“ mindset and its long tradition
○ Happy science introduction – guilt, karma, do-it-yourself self-reflection

 

Breakwater Talks: 한국어 KOREAN & ENGLISH : 2017년 삼월 March 2017

haedongtemple

Amorpha Youth Foundation and Korean Food “Kimbap” present:
Breakwater Talks : 한국어 Korean & English

주제 Topic : 한국의 정신 The Spirit of South Korea
연설자 Presenter: Miglena Georgieva, Vessela Kanazireva, Maria Badjakova (Bulgaria)
날짜 Date : 2017년3월23일 목요일 23/03/2017, Thursday
개최지 Venue: Korean Restaurant Kimbap – 28 Dragoman Street, Varna Bulgaria
입장료 Entrance: 5 lv donation

한국의 정신 The Spirit of South Korea:
○ 영성 / 대한민국의 종교 / Spirituality – religious beliefs in South Korea
○ 한국의 종교 건축물 / Religious architecture of South Korea
○ 한국 여행 / A trip to South Korea – the spirit of the place to a European

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS : Mars 2017

sasho2

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

Thème : Un mars en cocktail. Recette: 30 cl de théâtre / 30 cl de francophonie / 30 cl de féminité
Présentatrice: Ina Dobreva, actrice
Modératrice : Vessela Kanazireva
Lieu : Bistro Europe – 11 Slivnitsa Bld, Varna Bulgarie
Date : jeudi 16 mars 2017
Heure / durée : 19:00 / 1h30
Entrée: don 5 lv

 

Breakwater Talks: ESPAÑOL: Marzo 2017

BeFunky_tumblr_mjj0rdAoq31qayt72o1_1280

Fundación Juventud Amorpha y Mapache Café y Repostería presenta:
Breakwater Talks : Charlas de Rompeolas : Español

Tema: Celebrando ser mujer. Aproximación al concepto de género.
Hablantes: Elena Morenza Labrador, Rodrigo Carrera Redondo, Cristina Paz
Lugar: Mapache Café y Repostería – Calle Ilarion Makariopolski #2, Varna Bulgaria
Fecha: Jueves, 09.03.2017
Hora / duración: 19:00 h / 1 h 30 min
Entrada: donación 5 lv

 

Breakwater Talks: ENGLISH : February 2017

jean_paul_gaultier_notjustalabel_6554804_0

Amorpha Youth Foundation presents:
Breakwater Talks : English

Topic: The Religion of Style
Guest speaker: Yordan Mihalev
Moderator: Maria Badjakova
Venue: Contemporary Space – 23 Marko Balabanov Str., Varna Bulgaria
Date: 23 February 2017, Thursday
Time: 19:00 h / 1 h 30 min

* Cover image: ‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk’ Exhibition.

 

Breakwater Talks: ENGLISH: February 2017

Haruki-Murakami-Books

Amorpha Youth Foundation and Mapache Café & Bakery present:
Breakwater Talks : English

Topic: Individuality vs Cuteness. A Japanese take on the debate with ideas in Haruki Murakami and Takashi Murakami
Moderator: Maria Badjakova
Venue: Mapache Café & Bakery – 2 Ilarion Makariopolski Str. Varna, Bulgaria
Date: 16 February 2017, Thursday
Time: 19:00 h / 1 h 30 min

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS : Février 2017

expat_life1

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

Thème : Vivre à l’étranger, un choix, une fuite ?
Intervenant : Eric Perrotel, attaché de coopération pour le français, Institut français de Bulgarie – antenne de Varna
Modératrice : Vessela Kanazireva
Lieu : Bistro Europe – 11 Slivnitsa Bld, Varna Bulgarie
Date : jeudi 9 février 2017
Heure / durée : 19:00 / 1h30
Entrée: don 5 lv

 

Breakwater Talks: 한국어 KOREAN & БЪЛГАРСКИ ENGLISH : 2017년 일월 January 2017

Lee Hong Ki 이홍기

Amorpha Youth Foundation and Korean Food “Kimbap” present:
Breakwater Talks : 한국어 Korean & Български English

주제 Topic : 한류 The Korean Wave
연설자 Presenter: Aude Boutry 최미진 Mee-Jin CHOI (France, Korea) with Miglena Georgieva (Bulgaria) & friends
날짜 Date : 2017년1월26일 목요일 26/01/2017, Thursday
개최지 Venue: Korean Restaurant Kimbap – 28 Dragoman Street, Varna Bulgaria
입장료 Entrance: 5 lv donation

 

Breakwater Talks: ENGLISH: January 2017

Untitled

Amorpha Youth Foundation and Shakespeare & Friends Bookshop present:
Breakwater Talks : English

Topic: A venture into J. R. R. Tolkien’s Legendarium
Presenter: Plamen Ivanov, Derek
Moderator: Maria Badjakova
Venue: Shakespeare & Frieands Bookshop – 28 Dragoman Str, Varna Bulgaria
Date: 19 January 2017, Thursday
Time: 19:00 h / 1 h 30 min
Entrance: 5 lv donation

Breakwater Talks: FRANÇAIS: Janvier 2017

ResidentsRelaxOnAParisPlageBeach.jpg.653x0_q80_crop-smart

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

Thème: Privilégier l’espace urbain c’est rendre la ville meilleure grâce à l’architecture et l’urbanisme
Présentateurs: arch. Chavdara Nikolova, arch. Konstantin Dimov
Présentatrice: Vessela Kanazireva
Lieu: Bistro Mango – 10, Rue Docteur Ludwik Zamenhof, Varna Bulgarie
Date: 12 janvier 2017, jeudi
Heure / durée: 19:00 / 1h30
Entrée: don 5 lv / Amorpha

 

Breakwater Talks: ESPAÑOL: Enero 2017

Homemade Stuffed Chicken Empanadas

Fundación Juventud Amorpha y Mapache Café y Repostería presenta:
Breakwater Talks : Charlas de Rompeolas : Español

Tema: Sabores deliciosos: Cocinando tradiciones y recetas Latinoamericanas
Hablante: Bessy Karolina Oliva e invitados.
Lugar: Mapache Café y Repostería
Calle Ilarion Makariopolski #2, Varna Bulgaria
Fecha: Jueves, 05.01.2017
Hora / duración: 19:00 h / 1 h 30 min

 

Breakwater Talks: 日本語 JAPANESE & English: 2016年12月

Untitled-2 re.cdr

Amorpha Youth Foundation and Japanese Tea Room Orient Express present:
Breakwater Talks : 防波堤 会話 ぼうはてい かいわ : 日本語 Japanese & English

話題 わだい / Topic: 紙芝居 : かみしばい : KAMISHIBAI – Japanese Fairy-tales
紙芝居屋 かみしばいや / Narrator: Asako Waki (Japan) / Yusuke Kikuchi (Japan)
言語 げん‐ご / Language: 日本語 Japanese & English
日付 ひづけ / Date: 2016年12月29日 木曜日 / 29 December 2016, Thursday

*Kamishibai is a Japanese street theatre and storytelling tradition.

 

Breakwater Talks: ENGLISH: December 2016

Untitled-2 re.cdr

Amorpha Youth Foundation and Shakespeare & Friends Bookshop present:
Breakwater Talks : English

Topic: Migration stories of love, business and adventure
Guest speakers: Asako Waki (JP), Cristina Pereiro Paz (SP), Deanna Haag (US)
Moderator: Maria Badjakova
Venue: Shakespeare & Frieands Bookshop – 28 Dragoman Str, Varna Bulgaria
Date: 22 December 2016, Thursday

 

Breakwater Talks: FRANÇAIS: Décembre 2016

Untitled-2 re.cdr

La Fondation de jeunesse Аmorpha, l’Institut français de Bulgarie à Varna et l’Alliance française de Varna présentent:
Breakwater Talks : Brise-lames Pour parlers : Français

Thème: Courts métrages et peinture classique – une correspondance
Présentatrice: Vessela Kanazireva
Lieu: Centre Francophone de Varna – 69, Rue Assen Zlatarov, Varna Bulgarie
Date: 15 décembre 2016, jeudi
Heure / durée: 19:00 / 1h30

La Fête du court métrage 2016:
Hasta Santiago (2013) réalisation Mauro Carraro – 13 min
Rhapsody (2015) réalisation Constance Meyer – 15 min
Le baiser (2007) réalisation Yann Coridian – 10 min

 

Breakwater Talks: ESPAÑOL: Diciembre 2016

Untitled-2 re.cdr

Fundación Juventud Amorpha y Mapache Café y Repostería presenta:
Breakwater Talks : Charlas de Rompeolas : Español

Tema: Futuro – Inteligencia artificial en la robótica
Hablante: Karolina Oliva Meza
Lugar: Mapache Café y Repostería
Calle Ilarion Makariopolski #2, Varna Bulgaria
Fecha: Jueves, 08.12.2016
Hora / duración: 19:00 h / 1 h 30 min

web-4th