Фар Шабла Графити

Home »  ГРАФИТИ & СТРИЙТ АРТ »  Фар Шабла Графити

Събитие

Фар Шабла Графити е нестандартен визуален проект, който прави връзка между непримиримите на пръв поглед сфери на градското изкуство и опазването на околната среда. Формулирането на конкретна екологична кауза през средствата на съвременното динамично ъндърграунд изкуство създава еклектична обща пиблика, което прави достигането на посланията на двете сфери до повече и разнообразни хора. Инициативата отправя и едно рядко срещано предизвикателство – срещата на характерната за големия град култура (чрез публичното изкуство) с културата на по-малкия град и околни села (и ролята на богатството на естествената извънградска природа като определящи заниманията в свободното време).

Повърхностите за рисуване са предизвикателни и представляват реална част от местния начин на живот: цистерни, танкери, стари рибарски лодки и комбайн. Огромни обекти, събрани в полето до Фара на Шабла, изрисувани от графити и стрийт артисти от цялата страна, както и ключови гости от чужбина, формират индивидуалните прочити на екологичната тема в множество послания, отправящи към една конкретна тема. Замисълът на визуалния проект е да провокира подкрепа и напомня за нуждата от отговорно отношение спрямо застрашения от изчезване вид птица, зимуващ по тези земи – червеногушата гъска.

Ако графити и стрийт арт се зараждат като смел коментар спрямо градската среда, в която живеем, то тази демонстрация на графити и стрийт артистите е визуален арт проект, заявяващ подкрепа в полза на естествената среда, която можем да изгубим.

Контекст

Фар Шабла Графити е визуален проект, който представлява един от главните елементи от и съпътства Фестивала на хвърчилата – Шабла, организиран от Бългаското дружество за защита на птиците. Фестивалът се провежда в местността „Малкото море“, южно от Фара на Шабла. Усилията на целия фестивал са насочени към популяризиране на застрашения вид Branta ruficollis подпомагане на местната общност за неговото съхранение. Събитието е повод да се разкаже историята на вида, прекосяващ районите от Таймир, Гидан и Ямал в сибирската тундра през Казахстан до Добруджа, на повече хора, като този разказ се случва на мястото, където червеногушата гъска зимува в България.

Визуалният проект е обединяващ фактор на фестивала, чийто други основни елементи са изработването и пускането на множество хвърчила, наблюдения на птици, организирани разходки до Тузлата, презентации за червеногушата гъска, фотографска изложба, видеопрожекции на природозащитна тема, водени сесии за природна фотография, фестивален фото пленер, разнообразни арт работилници на организации от региона, сцена с музикални изпълнения, детски представления и песни на брега на морето.

Освен Аморфа и балканското списание за градска култура и изкуство „Балкенс“, партньори на БДЗП в рамките на Фестивала на хвърчилата Шабла са Община Шабла, местната общност на град Шабла, Зеленият образователен център в гр. Шабла, Българска федерация по авиомоделизъм, Българска фотографска академия „Янка Кюркчиeва“, Фотографско общество Варна, Галерия „Приятели“, Мол Варна и други организации от района и цялата страна.

 Издания