Истории и новини от цял свят

Home »  ВЪЛНОЛОМНИ РАЗГОВОРИ »  Истории и новини от цял свят

large_DOsSOlluB_KfNWo64DdKjsbgcmsNsetgMqq9XTUds-Y

 

Разказвачество: Истории и новини от цял свят. В един нов и по-актуален подход към древната традиция на разказвачеството, съхранила и разпространила историите на общностите по света, Аморфа отново се отправя на пътешествие, за да срещне младите хора с важни нови теми, формиращи настоящето и бъдещето на тези култури. С гост-разказвачите ни от няколко държави ще чуем и ще се опитаме наистина да разберем повече за най-актуалните, водещи новини, случващи се в момента, които ще променят облика на тези общества.

В разговора ще разберем гледните точки и истинското отношение на младите хора към новините от деня, към някои от тези теми в ежедневието, които с времето се превръщат в големите наративи на миналото, настоящето и бъдещето.

Гост-разказвачи: Сара Белабес (Великобритания), Сънг Джун Хъ (Южна Корея), Тошинори Мочизуки (Япония), Джоелсън Пинту (Ангола)
Модератор: Жуел Машимилиано, Ангола
Език на събитието: Английски
Дата: 29 март 2019 г., 19:00 – 20:30 ч.
Място: Галерия „Архис“ –  бул. „Княз Борис I“ №67, Варна
Страница на събитието
Вход свободен

Истории от настоящето:
1. Великобритания — Да Брекзитиш или не – туй е въпросът. Разказана от Сара Белабес, студент в Медицински университет – Варна.
2. Южна Корея — БигБенг или големият взрив: скандали разтърсват света на к-попа и се разпространява извън индустрията. Разказана от Сънг Джун Хъ, студент в Медицински университет – Варна.
3. Япония — Изгревът на Новата императорска ера – 1 април. Разказана от Тошинори Мочизуки, студент в Медицински университет – Варна.
4. Ангола — След края на петролния бум: неравенството в една от най-скъпите столици в света. Разказана от Джоелсън Пинту, студент във Висше военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” – Варна.

Събитието е възможност за посетителите, сред които очакваме много млади хора, да се включат в разговора, да се запознаят с гостите и техните истории, да зададат въпроси и споделят мнения. Срещата ще ни изправи лице в лице с може би най-актуалните теми за обществата на гостите, които сме поканили, и които вероятно ще повлияят значително на развитието на техните култури. Очакваме благодарение на разговора посетителите да научат за и да разберат по-добре важните процеси, протичащи в различни части на света, от първоизточника, и то през гледните точки на младите хора.

С разговора отпразнуваме и 20 март – Световен ден на разказвачите или разказването на истории (World Storytelling Day) – в обещаната на деня вълнуваща среща с млади чуждестранни разказвачи и техните големи истории от няколко точки на света, пресичащи в едно мит, журналистика и култури.

cover