Отбелязваме второ издание на Деня на европейските автори във Варна – 25 март 2024

Home »  Аморфа Новини »  Отбелязваме второ издание на Деня на европейските автори във Варна – 25 март 2024

On март 25, 2024, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

За втора година Варна отбелязва Деня на европейските автори със срещи на литературни теми. Младежка фондация „Аморфа“ и този път организира срещите във варненски училища, за да популяризира инициативата на Европейска комисия, открояваща силата на литературата да разкрива богатствата на европейските култури.

На 25 март 2024 г. писателски клуб „Собствена стая“ към фондацията ще посети ученици от 10-ти до 12-ти клас в няколко класа в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ и Средно училище „Димчо Дебелянов“ във Варна. Ще бъдат представени произведения на българските писатели Александър Христов и Мариан Желеви и на датския писател и сценарист Мортен Пепе. Младите членове на писателския клуб ще прочетат откъси от произведения и ще дискутират с учениците свързващата ги тема за свободата – вътрешната свобода, свободата на човека в общността и свободата по света.

Представените писатели и произведения са част от изминалото издание на европейското събитие Нощ на литературата, срещащо публиката в страната със съвременната европейска литература, което фондацията организира в партньорство с Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна.

Младите писатели от клуб „Собствена стая“ на възраст от 13 до 21 г. ще провокират своите връстници да разровят литературните пластове в търсене на идеи и преживявания, с които да разберат повече за себе си и заобикалящия ги свят.

С поредицата от срещи, фондацията цели да допринесе за популяризиране на културата на четенето на европейска литература в училищата, като училищните преподаватели все по-активно подемат разнообразни литературни дейности за отбелязване на Деня заедно със своите ученици.

Инициативата Ден на европейските автори вдъхновява младите да изследват богатството на европейската литература и насърчава езиковото многообразие. Денят се отбелязва от 2023 г. в последния понеделник от месец март по идея на тогавашния български еврокомисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

 

Кадри от дейностите на Младежка фондация „Аморфа“ за отбелязване на пилотното издание на Ден на европейските автори във Варна през 2023 г. с гости журналистите Светлана Вълкова – БНР Радио Варна, и Светлана Ганчева – БНТ Варна.

 

FFC-00318 FFC-00327 FFC-00362 FFC-00372 FFC-00386 FFC-00170 FFC-00177 FFC-00179 FFC-00220 FFC-00276

Comments are closed.