Изложба „Собствена стая – Видими светове“ на Преслава Виденова

Home »  Аморфа Новини »  Изложба „Собствена стая – Видими светове“ на Преслава Виденова

On декември 13, 2023, Posted by , In Аморфа Новини, By ,,, , With Коментарите са изключени

На 15 декември Младежка фондация „Аморфа“ ще открие изложбата „Собствена стая – Видими светове“ – фотографски кадри и поетически текстове на Преслава Виденова в пространствотоси във Варна. Изложбата е заключително събитие на пилотното издание на програмата СОБСТВЕНА СТАЯ – литературният свят на младите хора. „Собствена стая“ създаде четири литературни резиденции с преподавателска част на български писатели от страната във Варна, а писател-домакин на програмата беше Преслава Виденова.

Фотографски кадри и съпътстващи поетически текстове представят градските и личностни търсения и находки на писателката Преслава Виденова. Обхващат динамичния творчески период от нейните ученически години, прекарани във Варна, до най-скорошните завръщания към нея, проследявайки траекториите между вътрешните и външни пространства, формиращи младата писателка.

Откриване на 15 декември 2023 г., петък, от 18:00 до 20:00 ч. в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение във Варна на ул. „Драган Цанков“ №10. Продължава до 21 декември, всеки ден без неделя от 15:00–19:00 ч.
Страница на събитието във Фейсбук и Инстаграм.

Писателката Преслава Виденова, автор на представените дигитални фотографии и поетически текстове, за темата на изложбата:

„Въртя се из коридорите на изоставени здания, въобразени като преходни домове, с чиито реални параметри съм отбелязала граничността на лични психофизически състояния и жизнени фази. Установявам се в помещенията, които ми служат като убежища за преработване на несъзнателни наслагвания, като транспортни депа на мнемонични артефакти. Статичността на обектите разтегля процесите на тлен и гниене в стотината милисекунди, необходими за щракването на кадрите. Обектите са статични, но средата им е нестерилна. Въпреки неподвижността на предметите в нея, естествената динамика на външните процеси нахлува инвазивно през зеещите рани на пространствата и ги инфектира. Така те придобиват нови характеристики и условна хронология.

В тези стаи съм се вселявала, когато тревогата на клаустрофобичната градска машина е превземала творческата ми автономност. Когато съм била обсебена от каканиженето на страничните шумове и съм имала силна потребност от собствена стая, в която да остана насаме с думите си.  Връщам се към тези свои домове през интернализираните негативи на техните специфични идентичности, съставени от населващите ги процеси и обитатели.“

Изложбата представя непубликувани текстове на писателката.

Изтъняват зъбците на речните миди,
ходилата нагазват в тинята.
Колелото върти грънеца на коритото
и предъвква безформена глина.
Глухонеми пасажи с кобалтови люспи
скриват дъното с трепкащи ризници.
Върхове на тръстики се надигат и спускат
в плитчината прозрачни месини.
Да изпишем лица с калиграфа
на лилиите,
да обвием с крака стеблата им.
Ще израстват връз нас, докато ни съшият
в уродлив недоносен зачатък.

| Преслава Виденова, 2016

Преслава Виденова е родена в края на 1996 г. Завършва Първа езикова гимназия във Варна. Живяла е за кратко в Гърция, Холандия и Германия. От 2018 следва по специалността „Изкуство и култура“ в Маастрихтския университет. През 2022г. е приета по специалност „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“.
Лауреат е на тридесет и седмото издание на поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ (2020). Дебютната ѝ стихосбирка „Постоянна експозиция“ (ИК Жанет 45, 2021) попада в краткия списък с номинации за литературни награди „Перото“ в категория „Поезия“ (2022) както и сред първите подгласници за наградата „Памет“ за 2021г. Отличена е със специалната наградата за дебют „Иван Николов“. Стихове на Преслава Виденова са включени в антологията „Поезия срещу войната“ (изд. Скрибенс, 2022). Публикувала е в различни електронни и печатни издания, сред които са „Кръстопът“, „Диаскоп комикс“, „Страница“, „Жената днес“, „Нула32“, „Съвременник“.
Нейни стихотворения са превеждани на испански, френски и руски език.

Преслава Виденова е ментор на обучаващите се млади културни мениджъри в модул „Литература“ на „Аморфа Академия за създатели на културен живот“ 2022.

„СОБСТВЕНА СТАЯ – литературният свят на младите хора’ е поредица литературни резиденции с работилници по творческо писане с писателите Александър Христов (Велико Търново), Антония Апостолова (Бургас), Иван Димитров (София) и Мария Гетова (Русе). Писател-домакин на резидентите в поредицата е писателката Преслава Виденова. Пилотната програма на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществи с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

 

70-01we

Comments are closed.