Писателката Мария Гетова – гостуващ преподавател в работилница по творческо писане „Собствена стая“ във Варна

Home »  Аморфа Новини »  Писателката Мария Гетова – гостуващ преподавател в работилница по творческо писане „Собствена стая“ във Варна

On ноември 13, 2023, Posted by , In Аморфа Новини, By ,, , With Коментарите са изключени

Стартира записване за финалната Работилница по творческо писане в програмата „Собствена стая – литературният свят на младите хора“. Водещ преподавател на четвъртата работилница с названието „Собствена стая – Писането като споделено занимание“ е дебютиращата писателка Мария Гетова. Обученията и срещите с варненската публика ще се проведат в периода 19 – 30 ноември 2023 г. в пространството на Аморфа във Варна.

Гост-преподавателят Мария Гетова е поет и културолог, организатор и участник в литературни четения. Дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад” е издадена през 2023 г., изд. „Скрибенс”, и получава номинация за Литературните награди „Перото“ в категория „Дебют“.

Младежка фондация „Аморфа“ има удоволствието да покани всички млади хора на възраст от 15 до 22 години да се включат в четвъртата работилница по творческо писане с гостуващи български писатели в град Варна. Работилницата влючва 6 срещи с продължителност от два часа.

ФОРМУЛЯР ЗА ЗАПИСВАНЕ

https://forms.gle/JDuZ5ABSMbnziUB28

Краен срок: 18 ноември 2023 г.

Фокус „Писането като споделено занимание“
Какво включва работилницата:
• защо са важни литературните конкурси и как да се подготвим за тях (упражнения)
• общуването с други пишещи като надграждане
• как да открием идейна линия в писането си (упражнения)
• кога един автор е готов да публикува и кога да започне работата по първата си книга (упражнения)
• редактиране на текстове – саморедакцията като упражнение за саморефлексия (упражнения)
• кога започва работата с редактор и как да изберем редактор
• избор на корица или илюстрации – съчетаването на изкуствата (упражнения)

Дати на срещите: 19.11 (неделя), 21.11 (вторник), 23.11 (четвъртък), 25.11 (събота). Последваща среща с обучителите от Варна на 30.11 (четвъртък).
Такса участие за цялата програма: 60 лв.
Стипендия за безплатно участие за 2 души.

Срещите в работилницата ще се провеждат в град Варна в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение в центъра на града на адрес ул. „Драган Цанков“ №10, вход от ул. „Шейново“, до Адвокатската градинка.

Допълнителните теми на работилницата включват „Как да публикуваме и разпространяваме личното творчество” с преподавател Мария Баджакова – филолог и директор на Младежка фондация „Аморфа“, координатор на събитието „Нощ на литературата“ във Варна, и „Да създадем младежки писателски клуб!” с преподавател Анна-Мария Попова – литературен блогър и културен журналист, ръководител на проекта „Собствена стая“ на Младежка фондация „Аморфа“.

МАРИЯ ГЕТОВА (р. 1999, гр. Русе) е четвъртият гостуващ преподавател в „Собствена стая“. Поет и културолог, тя е публикувала поезия и проза в различни електронни списания. Носител е на втора награда на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. Дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“ излезе от печат през 2023 г. от издателство „Скрибенс“. Участва в Sofia Underground 2023 г. с двуезичен поетичен пърформанс с чехкинята Яна Орлова. Организатор и участник е в литературни четения. От 2018 г. работи в сферата на културата и има опит в организацията на събития, свързани с културна и международна дейност. През ноември 2023 г. дебютната ѝ книга получи номинация за Литературна награда

* * * * * * *

СОБСТВЕНА СТАЯ – литературният свят на младите хора е поредица литературни резиденции с работилници по творческо писане с писателите Александър Христов (Велико Търново), Антония Апостолова (Бургас), Иван Димитров (София) и Мария Гетова (Русе).
Пилотна програма на Младежка фондация „Аморфа“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

Comments are closed.