Дигитално изкуство и графика в четвъртата дебютна изложба със заглавие „Граници“ в „Аморфа Траектория“ – младежки творчески дебюти

Home »  Аморфа Новини »  Дигитално изкуство и графика в четвъртата дебютна изложба със заглавие „Граници“ в „Аморфа Траектория“ – младежки творчески дебюти

On октомври 16, 2023, Posted by , In Аморфа Новини, By ,,, , With Коментарите са изключени

Дебютна изложба „Граници“ представя дигитално изкуство и графика на Лора Хараламбиева и Мартина Иванова в програмата „Аморфа Траектория“ – ранни творчески дебюти на младежи във визуалните изкуства ще се открие тази седмица в пространството за култура и обучение „Аморфа“ във Варна. Куратор на съвместната дебютна изложба e Ина Валентинова, базирана в Русе – съвременен художник, арт терапевт и педагог. Това е четвъртата, финална изложба в пилотния програмен цикъл, осъществен от фондация „Аморфа“ с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Изложбата ще се открие на 19 октомври, четвъртък, от 18 до 21 ч. на адрес ул. „Драган Цанков“ №10 с вход от ул. „Шейново“ №24 и Адвокатската градинка – Варна. Продължителността на изложбата е до 25 октомври и може да бъде разгледана всеки ден без неделя от 15 до 19 ч. с вход свободен.

Съпътстващите събития към изложбата включват ателиета по дигитално изкуство и по графика на 21 октомври от 15-17 ч., последвани от специална среща-разговор с младите артисти на фокус в изложбата. Разговорът е с начален час 17.30 ч. Входът за събитията е свободен. Следете страницата на събитието в Интернет за актуална информация, представяне на авторите и снимки от събитието.

DSC04466

Дебютна изложба „Граници“ – дигитално изкуство и графика

Въображението, когато си позволим да се допитваме до него, ни държи отвъд проблемите на съвремието. В собствения си свят – дори той да е плашещ за останалите – ние се чувстваме защитени от хаоса на порастването и социума. Така имаме нуждата да обгрижваме полезната си интровертност с определени необикновени дейности. В прехода отвъд детството креативността служи да преосмислим идолите, но запазваме образите им, за да ни служат като талисмани за бъдещето. Сваляме любимите плакати залепени по стените на стаята и се чудим какво да поставим в новите си рамки. Прибираме тетрадките с рисунки и дневниците на тайния рафт в библиотеката.

Дигиталните илюстрации на Лора Хараламбиева разкриват характерите от нейния свят и техните противоречиви истории чрез ярките им цветове и анимационни експресивни ситуации. Графичните рисунки на Мартина Иванова комбинират органични и геометрични линии и елементи в общ вихър от интересни композиции, които откриват представите и идеите ѝ за случващото се във визуалния дневник на личния ѝ живот.
В началото на творческия път усвояваме нови техники, докато се придържаме към познатата визия на любимото. Разкриваме го пред останалите като жест, с който те си припомнят за собствения си причудлив уют. Така спомените на другите се превръщат във вдъхновение и набавят нови познания в артистичния процес.

| Текст: Ина Валентинова, куратор

Untitled_Artwork 3

ЛОРА ХАРАЛАМБИЕВА (р. 2002 г., гр.Балчик)
„В илюстрациите ми съществуват множество различни светове и герои. Всеки герой живее в коренно различен свят от реалния. Виждам ги в множество ярки, дори противоположни цветове. Така всеки герой става уникален и неповторим.
Вдъхновена от художествената литература в комбинация със съвременната анимация, съчетавам въздействието им и създавам моите изображения.“
„Границите – реални и умствени. Винаги има начин да прескочиш тези граници или да ги изкривиш, така че да съвпаднат с твоя светоглед. Избрани или наложени, тези граници ни правят хората, които сме. Така всеки от нас става уникален и неповторим.“
Лора Хараламбиева е бивша възпитаничка на Средно общообразователно училище „Христо Ботев“ – Балчик. В момента е студент в трети курс на Технически университет – Варна, специалност „Индустриален дизайн“.

387333575_766912118574658_1283804939587499087_n

МАРТИНА ИВАНОВА (р. 2006 г., гр. Варна)
„В изкуството аз съм катерицата – предпазлива, но общителна, любопитна и грижовна, по-тиха от водата и по-силна от тишината.“
„Изкуството е моят катализатор за общуване. То пречиства душата ми, развихря моята фантазия и креативност. Чрез образите аз се изразявам по-красноречиво. Картините ми представляват моите идеи, мисли и виждания за живота.
Изкуството премахва граници и ограничения. То е съзряване и промяна.“
„Границите – предел – преход от една възраст в друга – съзряване и промяна – премахване на ограниченията.“
Мартина Иванова е ученичка в 11-б клас на Средно училище „Димчо Дебелянов“ – Варна.

i4-exhibition-poster

Comments are closed.