Записване за Работилница по творческо писане с писателя Иван Димитров „Собствена стая – Възкратки разкази, драматургичен диалог и монолог“

Home »  Аморфа Новини »  Записване за Работилница по творческо писане с писателя Иван Димитров „Собствена стая – Възкратки разкази, драматургичен диалог и монолог“

Работилница по творческо писане с българския писател Иван Димитров „Собствена стая – Възкратки разкази, драматургичен диалог и монолог“ ще се проведе във Варна в рамките на 4 срещи от 23 до 28 октомври 2023 г.

Младежка фондация „Аморфа“ има удоволствието да покани всички млади хора на възраст от 15 до 22 години да се включат в двуседмична работилница по творческо писане в град Варна. Работилницата влючва 6 срещи с продължителност от два часа от 17 до 19 ч. Възможност да участват ще получат първите 12 записали се. Формулярът за записване е достъпен и ще остане отворен до 22 октомври 2023 г.

Гост-преподавателят Иван Димитров е български писател, драматург, журналист. Носител е на национални и международни отличия, сред които наградата за поезия „София: Поетики“ и номинацията за престижната Награда за литература на Европейския съюз за своя роман „Софийски дует“. Отличен е за драматургия във фестивал „HotInk at the LARK“, Ню Йорк, САЩ, след което пиесата му е поставена в „New Ohio Theatre“. Редактор е в популярната медия за изкуство и култура „ВИЖ!“.

ID-Google-Form-Stayata2

Фокусът на работилницата е „Възкратки разкази, драматургичен диалог и монолог“, като програмата ѝ включва темите:
● Запознанство на участниците чрез разказ от един абзац, базиран върху сън или спомен;
● Неангажираща теория за всички възрасти;
● Взаимно споделяне на личния си опит като пишещи хора;
● Споделяне на работещи писателски техники на писатели като Хемингуей, Карл Уве Кнаусгор, Джак Керуак, Хавиер Мариас, Владимир Набоков и др.;
● Литературен пленер като средство за намиране на сюжети;
● Техники за провокиране на творческото въображение;
● Възможно най-много писане на авторски текстове;
● Възкратко запознаване със стилистиките на избрани автори като средство за влизане в чужда кожа;
● Самостоятелно и взаимно редактиране;
● Презентация на авторски текст пред публика.

Срещите с гостуващия писател Иван Димитров ще се провеждат в центъра на град Варна в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение на адрес ул. „Драган Цанков“ №10, вход от ул. „Шейново“, до Адвокатската градинка. Работилницата предвижда две последващи тематични срещи с преподаватели Мария Баджакова и Анна-Мария Попова на теми „Как да публикуваме и разпространяваме личното творчество” и „Да създадем младежки писателски клуб!” в седмицата след основните занятия. Страницата на събитието във Фейсбук представя актуална информация за програмата на работилницата.

Фотограф Иван Дончев

ИВАН ДИМИТРОВ – гостуващ преподавател за „Собствена стая“ и фокуса „Възкратки разкази, драматургичен диалог и монолог“:

Има хора, които твърдят, че курсовете по творческо писане са излишни и никой не може да те научи да пишеш. Но колкото и да е спорно дали някой може да предложи на бъдещите писатели най-добрата и успешна рецепта за писане, толкова е и сигурно, че Томас Пинчън, може би най-мистериозният американски автор, е посещавал курс по творческо писане при Владимир Набоков. Всъщност подобни срещи са най-полезни с обменянето на личен опит от вече установени и препатили писатели, които започват да се учат да пишат наново с всяка следваща книга. С откриването на съмишленици. И с разбиването на най-вредното писателско клише – липсата на вдъхновение.

Целта на тази творческа работилница е именно това – да се вдъхновяваме, да създадем творческа атмосфера и да обсъждаме това, което ни вълнува като човешки същества и като творци. Да споделяме личния си опит, стените, с които се сблъскваме и овчарските прътове, с които успяваме да ги прескочим. Да се издърпаме сами за косите като барон Мюнхаузен. Да споделим и опита на любимите си писатели, тъй като сме първо читатели и после писатели, така че откъде другаде можем да се учим по-пълнокръвно, отколкото от тях. Какъв е най-полезният завет, който ни е оставил Хемингуей и който винаги върши работа? Оправя ли дупките в сюжетите си Хавиер Мариас? Как работи по стила си Набоков? Какво повтаря до втръсване драматургът Дейвид Мамет? Какво има да каже за писането Харолд Пинтър? И още, и още…

Но най-основната ни цел ще бъде да пишем, да пишем, да пишем. Защото човекът на изкуството не е статичен, не стои на място – той не спира да се учи в движение.

Ще се фокусираме върху жанра кратка проза (или побългарено – възкратки разкази) като гранична форма между поезията, прозата и драматургията, която ни дава възможност да отприщим вдъхновението си в ограничен обем от думи, от изречение до няколко абзаца. Жанр, в който майстори са автори като Даниил Хармс, Джорджо Манганели, Давид Албахари и Аугусто Монтеросо. Ще работим и върху изграждането на диалог, който може да бъде както драматургичен, така и например разказ, състоящ се единствено от диалог. Ще видим по какво си приличат възкратките разкази с драматургичните монолози.
Ще пленеруваме, ще се разхождаме, ще черпим от историите и персонажите, които ни обграждат. И в нито един момент няма да забравяме, че каквото и да твърдят сериозните литературни глави: корените на изкуството са в играта. Така че ще си играем.

ID-Staya2

ИВАН ДИМИТРОВ е автор на 6 книги с поезия, проза и драматургия, или защото е графоман, или защото обича да си играе, да разучава, да пробва, да сглобява и разглобява и постоянно да пробва нови неща. По чиста случайност дебютира като драматург през 2012 година в Ню Йорк с пиесата си „Очите на другите“. Разкъсва се от страдания и драми, но си мълчи от достойнство, когато получава отрицателна рецензия за нея в „Ню Йоркър“, но съвсем скоро забелязва, че в очите на неговите американски пишещи приятели това е своего рода успех. През годините получава награди за работата си, от които най-скъпи са му тази на фестивала „София: Поетики“, наградата за кратък разказ на името на Яна Язова и наградата за хумористичен разказ „Чудомир“. Последно, на 39-годишна възраст, хвана последния влак с наградата за млад автор до 40 години на тазгодишното издание на конкурса за съвременна българска драматургия „Иван Радоев“ на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен с пандемичната си пиеса „Как се сприятелих с един комар“.
През годините негови художествени, публицистични и журналистически текстове са излизали в медии като „Егоист“, „Виж!“, „Едно“, „Една седмица в София“, „Дневник“, “Горичка“, „Капитал LIGHT“, „Стършел“, „Прас прес“ и др. Участвал е в редица поетични пърформанси, между които „4х4“, „Актьори срещу поети“ и „Лууп поезия“. Няколко пъти е водил курсове по творческо писане, включително веднъж такъв на фондация „Елизабет Костова“. Пред Варна и Бургас винаги е избирал Варна и Северното Черноморие.

„СОБСТВЕНА СТАЯ – литературният свят на младите хора“ е поредица литературни резиденции с работилници по творческо писане с писателите Александър Христов (Велико Търново), Антония Апостолова (Бургас), Иван Димитров (София) и Мария Гетова (Русе). Пилотна програма на Младежка фондация „Аморфа“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

ID-events-posters-print

Comments are closed.