Стъкло и живопис в откриващата се изложба „Хоризонт“ в „Аморфа Траектория“ – младежки творчески дебюти

Home »  Аморфа Новини »  Стъкло и живопис в откриващата се изложба „Хоризонт“ в „Аморфа Траектория“ – младежки творчески дебюти

On септември 21, 2023, Posted by , In Аморфа Новини, By ,,, , With Коментарите са изключени

В празничния 22 септември, петък, от 18 ч. във Варна отваря врати третата младежка дебютна изложба по програма „Аморфа Траектория“. Изложбата „Хоризонт“ на Вероника Милева (24 г.) и Сабина Стоянова (17 г.) ще бъде открита в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение до Адвокатската градинка (пл. „Ален Боске“). Двете авторки ще представят своята работа в направленията стъкло и живопис, съответно, а след деня на отркиването творбите им ще бъдат достъпни за посетители с вход свободен всеки ден от 15 до 19 ч. до 28 септември.

Програмата на изложба „Хоризонт“ включва и две творчески ателиета. На 23 септември, събота, от 15 до 17 ч. Вероника Милева ще води ателие по стъкло, а Сабина Стоянова – по живопис. Входът отново е свободен, а събитията ще се проведат в пространството за култура „Аморфа“ и в Адвокатската градинка. От 17:30 ч. художничките ще споделят повече за творческите процеси и за работата си в среща-разговор с културния журналист Анна-Мария Попова, ръководител на проект „Аморфа Траектория“.

Способността на двете млади художници да композират, използвайки цветовете и материята на творчеството, които биват органични, разкрива ограничената хармония на стремежа да се превърне идеята в продукт. Произходът на света и неговата природата е сътворен в младежките пейзажи и тела, отбелязани върху хартията и гравирани във витражната аморфност на стъклото.

Вероника Милева и Сабина Стоянова представят произведения в два хоризонта: на зрелостта и на желанието. Едно художествено изследване в изобилна трансформация. Зрялост, дължаща се на смелостта да бъдат млади художници и заедно да излагат на показ вътрешните си неудовлетворености. Желание за позициониране между съвършенство и несъвършенство в стремежа за създаване на изкуство удовлетворяващо съществуването.

Всички събития в програмата се провеждат в пространството за култура „Аморфа“ и в градското пространство на Адвокатската градинка във Варна и са с вход свободен.

Пилотното издание на програмата „Аморфа Траектория – младежки творчески дебюти“ на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“, и със собствен финансов принос на фондацията.

ЗА ТВОРЦИТЕ

ВЕРОНИКА МИЛЕВА (р. 1999 г., Варна)
Вероника Милева е завършила бакалавърска програма „Визуални изкуства“, модул „Стъклото в изкуството и дизайна“, в Нов български университет – София. Следва магистърска програма „Изкуството от стъкло в дизайна и архитектурата“ в същия университет. Участва в многобройни колективни изложби в страната и чужбина, сред които са IBG International Biennale of Glass – София и GCWC Glass cutting world cup – Чехия. Творчеството ѝ цели да преосмисли отношението на човека за изкуството през призмата на стъклото, чрез преплитане на ежедневието с изящното изкуство.
Вероника Милева е бивш възпитаник на Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна.

САБИНА СТОЯНОВА (р. 2006 г., Варна)
Сабина Стоянова е живописец и портретист. В картините си тя изразява своите философски и хедонистични идеи, вярвания и идеали, като окачествява портретите си с възцаряващата и лековита сила на природата. Изкуството заема изключително важна част от живота на Сабина и носи висока емоционална стойност за нея, тъй като тя чувства, че е отражение на нейната душа. Чрез картините си тя апелира за положителна нагласа и любов към живота. В бъдеще е решена да развива творческите си умения и да продължава да намира красотата в тихите и мимолетни моменти на ежедневието. Четката, боите и бялото платно винаги ще са верни спътници.
Сабина Стоянова е възпитаник на Първа езикова гимназия – Варна.

Страница на изложбата във Фейсбук

Comments are closed.