Втора дебютна изложба „Присъствие“ в „Аморфа Траектория“ – младежки творчески дебюти

Home »  Аморфа Новини »  Втора дебютна изложба „Присъствие“ в „Аморфа Траектория“ – младежки творчески дебюти

On септември 14, 2023, Posted by , In Аморфа Новини, By ,,,,, , With Коментарите са изключени

Програмата „Аморфа Траектория“ продължава с втора дебютна изложба, която се открива тази седмица в пространството на „Аморфа“ във Варна. Още две млади художнички поемат по траекторията на творческия успех на 15 септември, петък, от 18 до 21 ч. Дебютната изложба „Присъствие“ на Велина Пенчева (23 г.) и Ралица Цонева (17 г.) ще бъде открита в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение до Адвокатската градинка и ще бъде отворена за посетители с вход свободен всеки ден до 21 септември. Изложбата е втората от поредицата младежки дебюти към програмата „Аморфа Траектория“, която през август селектира общо осем млади творци на възраст от 15 до 26 г. за четири съвместни експозиции във визуалните изкуства.

Всяка с изразителен почерк, Велина Пенчева и Ралица Цонева свидетелстват и изследват чрез творчеството си амплитудите на публичните пространства, осмислящи и осмислени от човешкото присъствие: градски и магически, лични и споделени, необятни в хоризонти и конкретни в измеренията на градската среда.

С дързост и цвят Ралица Цонева назовава категорично химерни и едновременно деликатно истински архитектури, пресъздавайки сложното и многолико свързване между вътрешната емоция и магичните пространства на града, гората и малките скрити помещения, уловени и пресъздадени в тонове родени от преплитането на въображение и наблюдение.

Фотографиите на Велина Пенчева ни показват силната реципрочност между пространствата, в които творим, социализираме, търсим, прекарваме време с или без причина, подминаваме забързано или нарочно, и това колко приемствени са те на нашето отношение към тях. В търпеливото си улавяне на кадри тя запечатва неподправеното влияние на неволността и решителността на човешкото присъствие върху заобикалящите го градски образи.

Куратори на съвместната дебютна изложба са арх. Моника Маринова, Бургас, и съвременният художник, арт терапевт и педагог Ина Валентинова, Русе. Консултант е фотографът Денислав Стойчев. С тяхна подкрепа и с менторството от екипа на „Аморфа“, Ралица Цонева и Велина Пенчева ще извървят първите си професионални крачки в срещата на твореца и неговото изкуство с публиката.

juri-1-100

juri-5-100

Освен на официалното откриване, желаещите да научат повече за изкуството на Велина Пенчева (фотография) и Ралица Цонева (живопис) ще имат възможност да се включат в творчески ателиета по фотография и живопис и в среща-разговор с младите творци с вход свободен в пространството за култура „Аморфа“ и в градското пространство на Адвокатската градинка във Варна на 16 септември, събота, от 15 до 19 ч.

Изложбата „Присъствие“ на двете дебютиращи художнички ще бъде отворена за посетители всеки ден от 15 до 19 ч. до 21 септември 2023 г.

Пилотното издание на програмата „Аморфа Траектория – младежки творчески дебюти“ на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“, и със собствен финансов принос на фондацията.

ЗА ХУДОЖНИЧКИТЕ

ВЕЛИНА ПЕНЧЕВА (р. 2000, Русе)
В рамките на последните две години Велина Пенчева развива портфолио с аналогова фотография, като началото на нейния творчески път в сферата започва от училище. Там тя е част от школата по рисуване и опитва различни форми на изкуство, като открива любовта си към фотографията. В началото тя снима с телефон, а в последствие купува първата си аналогова камера, учейки се чрез експерименти със светлина и кадри.

Работата на Велина е повлияна от афинитет към графики и черно-бели снимки, който тя преплита с възможността да пренесе зрителя в една друга епоха, боравейки с характерните особености на различни фотографски ленти. За нея цикличността на 36-кадровите ленти е от специално значение и дефинира внимателен подход към всеки запечатан момент.

Велина Пенчева завършва Математическата гимназия в Русе, а в момента учи медицина в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна.

РАЛИЦА ЦОНЕВА (р. 2006, Варна)
В своето творчество Ралица Цонева търси наслояване на многозначни послания и изследване на връзката между реалността и фантазията. В живописта и графиката тя намира неповторим начин да пресъздава света около нас, използвайки контраст и категорични композиции. Ралица получава вдъхновение от Ренесансови творци като Караваджо и Салватор Роса, търси изразни средства повлияна от интереса си към природата, нейната комплексност и детайлност.

През 2017 г. участва в илюстрирането на книгата „От деца за деца” на издателство “Дъбови листа”. През 2020 г. печели трето място в конкурс „Няма бъдеще без минало“ на организация „ШАЛОМ“. Печели първо място в конкурс “Трифон Зарезан” 2023 г., организиран от ОДК Сунгурларе.

Ралица Цонева учи в Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“, гр. Варна.

Страница на изложбата във Фейсбук: https://fb.me/e/2UDZtioSP

exhibitions-posters-2

Comments are closed.