Първа дебютна изложба „Момент“ в „Аморфа Траектория“ – младежки творчески дебюти

Home »  Аморфа Новини »  Първа дебютна изложба „Момент“ в „Аморфа Траектория“ – младежки творчески дебюти

On септември 4, 2023, Posted by , In Аморфа Новини, By ,,,,, , With Коментарите са изключени

Две млади художнички поемат по траекторията на творческия успех на 7 септември от 18 ч. във Варна. Дебютната изложба „Момент“ на Божана Станева (17 г.) и Уляна Фукацу (21 г.) ще бъде открита в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение до Адвокатската градинка, и ще бъде отворена за посетители с вход свободен всеки ден до 13 септември. Изложбата е първата към програмата „Аморфа Траектория“, която през август селектира общо осем млади творци на възраст от 15 до 26 г. за четири съвместни дебютни изложби във визуалните изкуства.

„Момент“ представя избрани фотографии и живопис от младите художнички, ловци на гледки и приключения. Куратори на изложбата са гл. ас. д-р арх. Доника Кирова, художник и преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, и Ина Валентинова, съвременен художник, арт терапевт и педагог, базирана в Русе. С тяхна подкрепа и с менторството от екипа на „Аморфа“, Божана Станева и Уляна Фукацу ще извървят първите си професионални крачки в срещата на твореца и неговото изкуство с публиката.

В представените фотографии на Божана Станева се отличават няколко жанрови посоки – събития и репортажни снимки, природа – обекти, портрети. Навсякъде личи усетът ѝ за улавяне на момента на запечатване на кадъра, търсене на нещо повече от позиция на наблюдател. Някои от снимките ѝ съдържат истории, други оставят въпроси у зрителя какво има извън кадъра, трети претворяват мечти и въжделения.

Уляна Фукацу притежава премерено живописно чувство за извличането на нюансиране и колорит. Използва импресионистичен похват в натюрмортите, пейзажите и портретите си, като препраща към Мане, Сезан и руските майстори с присъщата мекота, трептене и оптично сливане на тоновете. В картините личат уменията от класическото рисуване за форма, композиция и перспектива, а живописта ѝ е сочна, богата и бистра.

Изложбата „Момент“ на двете дебютиращи художнички ще бъде отворена за посетители всеки ден от 15 до 19 ч. от 7 от 13 септември 2023 г. Освен на официалното откриване, желаещите да научат повече за изкуството на Божана Станева и Уляна Фукацу ще имат възможност да се включат в творчески ателиета по фотография и живопис и в среща-разговор с младите творци с вход свободен в пространството за култура „Аморфа“ и в градското пространство на Адвокатската градинка във Варна на 9 септември, събота, от 15 до 19 ч.

Пилотното издание на програмата „Аморфа Траектория – младежки творчески дебюти“ на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“, и със собствен финансов принос на фондацията.

ЗА ХУДОЖНИЧКИТЕ

БОЖАНА СТАНЕВА (р. 2006, Варна)
През 2021 г. печели две награди в национални ученически журналистически конкурси, а през 2022 получава национална и международна награди за режисура за филма „Три самотни истории“. През последните години участва в творческа работилница по анимация в Световния фестивал на анимационнен фестивал, България.

С фотографиите си Божана Станева разказва необикновени истории за хора и места, чрез светлина, сянка и цветове.
„Каква е мотивацията ми? – Да изследвам скрити светове – вътрешни и външни, които изчезват за част от секундата.“
Божана учи в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна. Занимава се също с изработка на бижута, с филмова режисура, актьорско майсторство, радио и кино журналистика.

УЛЯНА ФУКАЦУ (р. 2002, Москва)
Умее да съчетава това, което трудно се съчетава. Определя себе си като любопитен тинейджър, имал дълъг живот. Обича да се вглежда и да живее тук и сега.

„Не обичам да избирам, искам всичко, и точно затова всеки ден аз правя избори. Разбирам другия, даже без да искам да го разбирам. Търся себе си, но не съм се губила.“

Обича да вижда нюанси в цветовете на платното и в живота. Рисува цял живот с особен интерес към пейзажите, животните и абстрактните натюрморти. Основните теми в творчество ѝ изследват връзката със себе си през природата и околния свят.

„Споделям творчеството си и ви оставям пространство за собствени преживявания, каквито и да са те. Искам да гледате картините ми със сърцето си.“

Уляна Фукацу е от руско-украински и японски произход. Възпитаничка на бившата варненска хуманитарна гимназия, в момента е студентка по психология в Болонски университет, Италия.

Страница на изложбата във Фейсбук: https://fb.me/e/6xDuyTI4i

i1-poster

Comments are closed.