ВРАТА Завръщане: Съвременен танц и театър | 20-21 август 2021, Варна

Home »  Аморфа Новини »  ВРАТА Завръщане: Съвременен танц и театър | 20-21 август 2021, Варна

На 20 и 21 август 2021 г. във Варна ще проведем международния форум „ВРАТА Завръщане: Съвременен танц и театър“ – танцови работилници, презентации, дискусии и пърформанс. С него правим възможна срещата на живо с млади интернационални артисти – българи, живеещи и развиващи се професионално в други държави в сферата на съвременния танц и театъра, както и с техни артистични партньори с интернационален профил. Двудневното събитие е инициатива на Младежка фондация „Аморфа“ и последваща самофинансирана дейност по проекта „ВРАТА Завръщане за млади български творци по света“, подкрепен в началната си фаза от Национален фонд „Култура“.

Мястото на провеждане е пространството на националната верига училища за уличен танц „The Center“ в града. За текуща информация следете страницата на Аморфа @amorphayouth и на проекта ВРАТА Завръщане @vrata.space в Инстаграм, както и страниците във Фейсбук Аморфа, ВРАТА Завръщане.

 

bg header

 

ГОСТУВАЩИ АРТИСТИ

 

ХРИСТА ПАНАЙОТОВА, съвременен танц – Кьолн, Германия / Варна, България
ЕМИЛИЯ ТОНЧЕВА, театър, съвременен танц – Пекин, Китай / София, България
ИВЕТА МАРИНОВА, теория на съвременния танц – Берлин, Германия / Стара Загора, Варна, България
ЛЕОН БЬОРГЕНС, съвременен цирк – Германия, Индонезия / Испания, Белгия, Франция

Дизайн на визията: ВАСИЛ БОЧЕВ – Сеул, Република Корея / София, България

 

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩО СЪБИТИЕТО

Събитието е предназначено както за хора с опит в съвременния танц, театър и движенческа култура, така и за начинаещи с интерес да развиват себе си в тези посоки и да разберат повече за живота, ученето и работата в международна среда извън България.

Работен език: български, немски, английски

Самофинансирано събитие
️ВХОД: 10 лв. за всеки модул
ВХОД за цялата програма: 25 лв. / 20 лв. учащи
На място в деня на събитието или с предварително записване за гарантиране на място чрез лично съобщение към Amorpha Youth Foundation или VRATA Завръщане (Facebook); @amorphayouth или @vrata.space (Instagram); enter@vrata.space (email)

 

ПРОГРАМА
ВРАТА ЗАВРЪЩАНЕ: СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ТЕАТЪР
Продължителност: 20-21 август 2021 г.
Място на провеждане: Училище за танци „The Center World“, ул. „Шипка“ №4 , Варна

 

20 август, петък

МОДУЛ 1
10:00 – 13:00 ч. ТАНЦОВА РАБОТИЛНИЦА – техники на съвременен танц, съвременен цирк, акробатика / работа с партньор с Христа Панайотова и Леон Бьоргенс

МОДУЛ 2
18:00 – 19:30 ч. ТАНЦОВО-ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „Четирите телесни течности“ – театрални техники в съвременния танц с Емилия Тончева
19:30 – 20:30 ч. СЪВРЕМЕННОСТ И ТРАДИЦИЯ В КИТАЙСКИТЕ ТЕАТЪР И ТАНЦ – кратко представяне на Емилия Тончева и дискусия с гостуващите артисти и публиката

 

21 август, събота

МОДУЛ 3
10:00 – 13:00 ч. ТАНЦОВА РАБОТИЛНИЦА – техники на съвременен танц, съвременен цирк, акробатика / работа с партньор с Христа Панайотова и Леон Бьоргенс

МОДУЛ 4 (18:00 – 20:30 ч.)
18:00 – 19:00 ч. ТАНЦЪТ И ТЕАТЪРЪТ КАТО ЛИЧНА ИСТОРИЯ – разговор с гостите за техния професионален и академичен път, работата им по света и завръщането у дома, с Христа Панайотова, Емилия Тончева, Леон Бьоргенс и Ивета Маринова
19:00 – 20:00 ч. ТАНЦЪТ КАТО СРЕДСТВО ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА РОЛИТЕ В ОБЩЕСТВОТО – кратко представяне на Ивета Маринова и дискусия с гостуващите артисти и публиката върху работата на швейцарския танцьор и хореограф Томас Хауерт (Thomas Hauert), носител на Швейцарската награда за танц и хореография
20:15 – 20:30 ч. SHIFT (ПРЕОБРЪЩАНЕ) – танцов соло пърформанс на Емилия Тончева, вдъхновен от творчеството на Венецуелския музикален продуцент и изпълнител Arca (премиера извън София)

 

1

ХРИСТА ПАНАЙОТОВА е родена в град Варна, където завършва Национално училище по изкуствата НУИ “Добри Христов“ – Варна в направление „Класически танц“. Още от ранни години интересът ѝ към танца е разностранен и я води едновременно към модерния и към уличния танц.

През 2020 г. Христа завършва Висшето училище за танц и музика в Кьолн, Германия (Hochschule für Musik und Tanz Köln) с профил съвременен танц и сценична / перформативна практика (PerformativPraxis). Спечелва стипендиите 2021 Auf Gehts Scolarship Cologne/ NRW, 2020 Scholarship Cross-Over Cologne/ Kunstsalon, 2020 Scholarship STIBET (DAAD).
В момента Христа продължава да живее и работи в Германия, предимно в Кьолн. От 2020 г. е част от компанията „Overhead Project“, която свързва съвременен танц и съвременен цирк. Работи с хореографи като Крсти Кнак Чайковска, Каро Асал, Антон Лахки, както и с артисти от различни сфери на изкуството, които преодоляват традиционните граници между музика, танц, акробатика и театър.

Авторските проекти на Христа съчетават интересите ѝ към комерсиални дисциплини като хаус и хипхоп с народния и съвременния танц. Христа работи с анатомията на тялото и физическите възможности и ограничения като отправна точка за своите произведения. Разглежда танца като на инструмент за връзка и комуникация между зрителя и изпълнителя, който функционира като медия както за политически, така и за поетични идеи. Въпреки че фокусът ѝ е върху танцуващото тяло, тя определя работата си като интердисциплинарна, което означава участие на движещото се тяло, гласа, архитектурното пространство, както и други творчески форми като писане и рисуване.

Христа Панайотова е второто интервюирано лице в проекта ВРАТА Завръщане за млади български творци по света, осъществен на живо с интеракция между госта, интервюиращия и публиката в дигитална среда през 2020-2021 г.

 

2

ЛЕОН БЬОРГЕНС (LEON BÖRGENS) е немски съвременен цирков артист, танцьор и изпълнител от индонезийски произход. Още от малък Леон е очарован от спорта и движенията, от постигането на всички възможности за движение на тялото. След дълги пътувания и богати преживявания в чужбина, започва обучението си в Училището за цирк в Мадрид. След това продължава професионалното си формиране в Университета за съвременни циркови изкуства ESAC в Брюксел, където специализира партньорска акробатика.

От 2016 г. работи като професионален изпълнител и творец. Стремежът му да слее различни форми на изкуството го отвежда все по-решително в света на танца, където осъществява повечето от своите проекти. Заедно с партньора си Леонардо Гарсия, Леон реализира проекти в Белгия, в това число с Чарли Дегот (Revue Fantastique, Театър 140), Роберто Магро (Un Minuto, Les Halles), Катрин Диверрес (Blowin ‘, Les Halles) и Marcus Van Wachtel (Wonderful World, Teatro Circo Price). За кратко творческото дуо прави международно турне със своя пърформанс „Mitone – LeonoLeo“ в Белгия, Швейцария, Италия и Испания.

От март 2018 г. Леон е постоянен изпълнител в цирковата танцова компания „Overhead Project“ в Кьолн, Германия. В момента гастролират два пърформанса на компанията – „Моето тяло е вашето тяло“ (“My Body Is Your Body”) и “What is Left” от трилогията „Геометрия и политика“ („Geometry and Politics“).
През 2019 г. Леон стартира проект с белгийската компания „FABULEUS“, създавайки цветно шоу със и за млада публика, което прави успешни участия вече трета година. Леон е работил и в Холандия за известната танцова компания „Scapino Ballet Rotterdam“ като част от отличеното шоу „Ting!“.
През 2020 г. се присъединява към френската циркова компания с международна репутация – „Un Loup Pour L’Homme“. Шоуто „Dans L’Espace“ е в процес на създаване.

 

_MG_6207

ЕМИЛИЯ ТОНЧЕВА е актриса, възпитаник на Централната академия за драма в Пекин 中央戏剧学院, и съвременен танцов артист, възпитаник на Нов български университет.

През 2015 г., след като завършва 73 СУ „Владислав Граматик“ – София с немски и руски език, записва специалност „Театрознание и театрален мениджмънт“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Благодарение на Академията попада на обява, която гласи, че Централната академия за драма в Пекин, Китай, набира студенти за бакалавърска програма „Актьорство“. Печели пълна стипендия и заминава за Китай, където в първата подготвителна година изучава само китайски език в Пекински университет за международни науки 北京第二外国语学院.
През 2018 г. Емилия става първата българка, приета в бакалавърската програма на Централната академия за драма в Пекин 中央戏剧学院. Обучението по специалността се провежда в интернационален клас изцяло на китайски език. Следват множество работа, проекти, трудности и предизвикателства.

Следват множество проекти и предизвикателства. От избухването на пандемията, която заварва Емилия у дома по време на ваканцията ѝ, тя се намира в България, тъй като Китай временно не приема обратно чуждестранните си студенти, поради мерки за сигурност. За да използва времето до завръщането си в Китай, през септември 2020 г. записва „Танцов театър“ в Нов български университет – София с фокус върху съвременния танц, с който се занимава още от ученическите си години. В Китай Емилия е ангажирана с театрални, телевизионни и рекламни участия. През 2021 г. става част от няколко танцови спектакъла в Учебния театър на Нов български университет в София, последвани от пърформанса на немската хореографка Паула Розолен „В почит към Мърс Кънингам“ на откриването на международния фестивал за съвременен танц „Антистатик“ в София. Малко след това реализира и своя авторски солов пърформанс „SHIFT (ПРЕОБРЪЩАНЕ)“ на независима танцова сцена, който ще можем да видим във Варна в рамките на събитието.
През есента на 2021 г. Емилия очаква завръщането си в Китай за последната, четвърта година от обучението в подготовка на дипломния спектакъл.

 

13559154_10207187774152440_4986736530327672393_o

ИВЕТА МАРИНОВА завършва магистърска програма по „Наука за танцовото изкуство“ (MA Tanzwissenschaft) в най-големия берлински университет – „Фрае универзитет Берлин“ (Freie Universität Berlin), създадена от проф. д-р Габриеле Брандщетер. Ивета изучава теоретическите и практически аспекти на танца и изследва подробно ключови понятия и интердисциплинарни взаимодействия като танц и гравитация, политика, джендър, текстове за танц (Tanztexten). В работата си се запознава отблизо с идейното наследство на Ана Хубер за взаимодействие с пространството, Томас Хауърд и концепцията за ятото, и Кофи Коко за ритуалността на африканския танц и съвременните танцови техники. Дипломира се с магистърска теза на тема „Танцовата импровизация и развиване на лични и социални компетенции“.

Ивета е родена в Стара Загора, завършва бизнес администрация в УНСС-София, а по-късно се премества в Берлин, Германия, за да изучава теория на съвременния танц. В Берлин работи като перформативен артист в Берлинската Щатсопера (Staatsoper Berlin).
През 2019 г. се завръща от Германия, за да се установи във Варна, където скоро след пристигането си и непосредствено след първото си участие в събитие за съвременен танц, организирано от фондация „Аморфа“, започва работа в Театрално-музикален продуцентски център – Варна. В момента Ивета развива интересите си в сферата на съвременния танц като изследовател на свободна практика.

 

238528083_3028363867376033_2102761143862094176_n

Comments are closed.