Нигерия: Вълноломна литература с Бистра-Иджома Окереке

Home »  Аморфа Новини »  Нигерия: Вълноломна литература с Бистра-Иджома Окереке

Младежка фондация „Аморфа“ представя:
ВЪЛНОЛОМНА ЛИТЕРАТУРА: НИГЕРИЯ

Форматът Вълноломна литература поставя литературата в по-широк културен контекст и служи като средство за разбиране на различния светоглед. Включва дискусия и четене в превод и оригинал на автори от съответната литературна традиция.

Разговорът ще бъде последван от Música Afro-Brasileira ֍ Афро-Бразилско музикално парти с бразилски фънк кариока, африканско кудуро, афро хаус и хипхоп, много танци и още емоционално свързана поезия от Нигерия и Бразилия. В него към Бистра-Иджома Окереке ще се присъедини мултидисциплинарния артист Сезар Пиментел-Rasec от Бразилия.

2011 large Сезар Пиментел-Rasec (Бразилия), „Африка“ (2011), смесена техника

ВЪЛНОЛОМНА ЛИТЕРАТУРА: НИГЕРИЯ

Фокус: НИГЕРИЙСКА ЛИТЕРАТУРА. Ибо литература. Чинуа Ачебе. Най-актуалните нови нигерийски автори. Поезия на Бистра-Иджома Окереке.
Гост: Бистра-Иджома Окереке – актриса и поет, България / Нигерия

Език: Български и английски
Дата: 13 март 2020 г., петък, 19:00 – 20:30 ч.
Място: Бар Бранд – ул. „Мусала“ №2, Варна

Вход свободен при предварителна резервация на страницата на събитието.

23achebe_337-superJumbo Снимка: Craig Ruttle/Associated Press

○ Чинуа Ачебе – ключов писател за утвърждаването на нигерийската литература в национален и световен мащаб, смятан за смятан за баща на съвременната африканска литература. Ще четем и обсъждаме откъси от неговия високо уважаван роман „И всичко се разпадна“ с идеята да разберем по-добре важни аспекти на нигерийската ибо култура, и ще говорим за ролята Ачебе в изграждането на африканската постколониална литература и идентичност.

chimamanda-ngozi-adichie

○ Най-актуалните нови имена в нигерийската литература. Какво се превежда на български език и кои са преводачите. Ще чуем и обсъдим кратки откъси на български език и в оригинал. Ще говорим за теми, свързани с живота и писането в африканските/нигерийските диаспори по света. Ще направим паралел с разказа в първо лице на нашия гост.

83351156_10215628363529435_7859913185313161216_o

○ Поезията на Бистра-Иджома Окереке – ще чуем част от стихотворенията на Бистра, които тя подготвя за първо издаване, и ще обсъдим процеса на писане и себеразкриване, и някои от темите в тях.

БИСТРА-ИДЖОМА ОКЕРЕКЕ е първата българска актриса от африкански произход. Родена е през 1995 година в град Оърри, Нигерия. Израснала в София. От 2012 година се занимава с театър. Завършва последователно актьорска школа към Монтфиз и актьорско майсторство в Натфиз през 2019 година в класа на проф. Д-р Атанас Атанасов. Освен че се занимава професионално с театър, пише и поезия и в момента подготвя първата си стихосбирка. В момента играе в Натфиз, Театър София и варненския Драматичен театър. Второто ѝ собствено име – Иджома – означава „Успешно извървян път“.

***

„Вълноломна литература“ – литературната линия в поредицата публични дискусии Breakwater Talks : Вълноломни разговори на Аморфа. Поставя акцент върху представената литературна традиция като изразител на характерни културни разбирания и ценности, в това число и върху оригиналния език на произведението.

Breakwater Talks Literature in colour

Comments are closed.