Вълноломни разговори: Журналистиката умря, да живее журналистиката

Home »  Аморфа Новини »  Вълноломни разговори: Журналистиката умря, да живее журналистиката

Специален гост в НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2019 ВЪВ ВАРНА е българският писател и журналист ДИМАНА ТРЪНКОВА. Срещите ѝ с публиката в програмата на Нощта ще се състоят на няколко места в града.

∵ Разговор-дискусия на 14 май от 19 до 21 ч.
∵ Срещи с ученици на 14 и 15 май
∵ Четене на откъси от последния ѝ роман „Празната пещера“ в рамките на голямото литературно четене на 15 май в НОЩ на Литературата Варна 2019 European Literature Night (пълна програма) от 18:00 до 22:00

В участията на Димана Трънкова във Варна ще партнира главният редактор на Радио Варна Веселина Божинова.

****************************************************
ЖУРНАЛИСТИКАТА УМРЯ, ДА ЖИВЕЕ ЖУРНАЛИСТИКАТА
Младежка фондация „Аморфа“ и Нощ на литературата 2019 във Варна представят:
Вълноломни разговори : Български

ТЕМА: „Журналистиката умря, да живее журналистиката“
Гост: Димана Трънкова, писател, журналист и археолог, специален гост в Нощ на литературата 2019 във Варна
Модератор: Веселина Божинова, главен редактор на Радио Варна / Българско национално радио
Дата: 14 май, 19:00 – 21:00 ч.
Място: „Съвременно пространство“ | contemporary space – ул. „Марко Балабанов“ №23
Вход свободен
Страница на събитието

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Редактор във Vagabond, англоезичното списание за България. Автор на поредица от документални книги на български и английски език за културното и археологическо наследство на страната като: „На изток от Константинопол“, „A Guide to Thracian Bulgaria“ и „A Guide to Roman Bulgaria“. „Празната пещера“ е вторият ѝ роман. През 2017 г. издателство Éditions Intervalles публикува на френски „Усмивката на Кучето“ в превод на Мари Врина–Николов.

****************************************************
НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2019 ВЪВ ВАРНА
Четене на ДИМАНА ТРЪНКОВА, България

15 МАЙ от 18:00 до 22:00 ч.
Място: Книжарница ПАРАГРАФ 22 (Catch-22), ул. „Шипка“ №24

Читателско гнездо ∵ БЪЛГАРИЯ ∵ Четене на живо с автора
Димана Трънкова, „Празната пещера“. Редактор: Миглена Николчина. Издателство ИК Жанет 45, 2017 г.
Четат авторът Димана Трънкова и журналистът Веселина Божинова, главен редактор на Радио Варна

Вход свободен

„Празната пещера“ е роман за миналото и онези парчета от него, които героите опазват с цената на тежки компромиси. Това е роман за забравени престъпления, укрити буквари и семейни албуми с черно-бели снимки, запечатали хора, които никой вече не иска или не може да си спомни.
Но това е и роман за бъдещето. Писан преди появата на думи като „постистина“ и преди издигането на стени около държави и цивилизации да дойде на мода, той е книга за старите и нови ужаси на неототалитаризма и за крехкостта на човешките отношения в екстремни условия.
„Празната пещера“ споделя част от темите и героите на първия роман на Димана Трънкова „Усмивката на Кучето“, но е много повече от негово продължение. Той е самостоятелна, по оруелски мрачна и на моменти зловещо забавна история за едно бъдеще, което изглежда все по-близо.

****************************************************
Организатори за Варна са Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства, Френски институт Варна и Почетното консулство на Италия във Варна.

Организатори на Нощ на литературата / Literature Night 2019 за България са посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз EUNIC в партньорство с Фондация „Детски книги“.

****************************************************
Вълноломни разговори : Breakwater Talks : Български English Español Français 中文 (китайски: мандарин, ву) 日本語 (японски) 한국어 (корейски) Русский Português
Breakwater Talks – или вълноломни разговори – е седмична поредица отворени дискусии, организирани от Младежка фондация „Аморфа“ и партньори, на разнообразни теми, представени от лектор или специален гост. Протичат изцяло на съответния език без превод. Изданията на японски или корейски език са в съчетание с английски и/или български.

Comments are closed.