Предстои третото издание на Нощ на литературата във Варна

Home »  Аморфа Новини »  Предстои третото издание на Нощ на литературата във Варна

On май 8, 2015, Posted by , In Аморфа Новини, By , , With Коментарите са изключени

Продължаваме традицията от последните години да организираме в рамките на събитията ни за Дните на Европа варненското издание на Нощ на литературата – инициативата, грижеща се за популяризиране на най-скоро издадената европейска литература. Това е интересно събитие, посветено както на писателя и произведението, така и на преводачите и издателствата като ключов фактор за достигането на текста до читателя във възможно най-добра форма. С интерес към ролята на писането и четенето за свободното и широко мислене на младите хора, не бихме пропуснали да се постараем заради тях върху една амбициозна програма.

Нощ на литературата в България:

През 2015 за пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в единадесет български града ще се четат паралелно избрани откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 г. Сред заявилите участие градове освен Варна са Бургас, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Организатор на българската Нощ на литературата на национално ниво са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз в партньорство с местни организации.

Във Варна за втора година наш партньор в тази инициатива е Франкофонският център заедно с Дирекция „Култура и духовно развитие” на Община Варна, която включи Нощта в Майски салон на изкуствата 2015. Сред читателските гнезда в програмата са книжарниците „Шекспир и приятели“, „Параграф 22“ и „Сиела“, Немската читалня на Регионална Библиотека „Пенчо Славейков“, галериите „Съвременно пространство“ и Арт „На тъмно“ Зона, кафенетата „Кифличка“ и „My Café | by Ani Boland“. Медиен партньор е списание „Виж Варна“.

Кой гостува:

За нас са важни срещите на младите писатели и хората, които ги подкрепят, с публиката и с други млади хора, за които е ценно да пишат и четат. Специално поканени за среща с варненската публика на Нощ на литературата 2015 са млади, но вече публикувани и отличени автори от града и страната. На живо в градинката на Севастопол от 19.30 ч. ще четат откъси от свои произведения Яна Пункина, Стефан Гончаров, Мартин Костов, Пламен Ангелов, заедно с Мариан Желев и Димана Сотирова от Общество на младите писатели – Варна.

Кой чете:

За поредна година разчитаме на доброто взаимодействие с младите актьори от Студио „Театър“, ръководени от Стоян Радев Ге. К., които ще четат откъси от европейски произведения за поредна година участват. Към тях ще се присъединят  журналистите от националните медии Силвия Благоева, Константин Динчев, Олга Добрева и актьора Ина Добрева.

На какви езици се чете:

Във Варна част от текстовете ще се четат паралелно на български език и на езика, на който са били създадени.

Съпътстваща програма:

Литературно-театрални работилници върху четените текстове ще се проведат в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – Варна, Първа езикова гимназия – Варна и училището за деца с нарушено зрение СОУ „Проф. д-р Иван Шишманов”. Учебните заведения ще домакинстват и дискусионни срещи за съвременната българска литература с пристигналите за събитието автори.

Нощта ще бъде последвана от тематично четене-дискусия на български, френски и английски език на тема „Жени автори” за обсъждане на особеностите на женското писане на литература. Събитието е домакинствано от Франкофонския център във Варна и ще се състои на 14 май от 19.30 ч.

Заповядайте и се запознайте по нетрадиционен начин с преводна съвременна европейска литература.

ПРОГРАМА: Нощ на литературата 2015 – Варна

 

Страница на събитието:

https://www.noshtnaliteraturata.bg/

https://www.facebook.com/events/1572806499674922/

Comments are closed.