АМОРФА ТРАЕКТОРИЯ

Home »  АМОРФА ТРАЕКТОРИЯ

* Това е твоята първа изложба | Dare To Debut *

АМОРФА ТРАЕКТОРИЯ чертае посоката на развитие на младите творци – любители и млади професионалисти –  с поредица от незабравими изяви пред градската публика.

Близо 15 години Аморфа прави възможни първите смели стъпки в творческата кариера на младежи от различни части на страната и света. Тези стъпки започват именно във Варна, а сред тях са дебютни участия на младите артисти в колективни и самостоятелни изложби, първи изяви като куратор или културен организатор, първи участия във фестивали за визуални изкуства, градски трансформации, мащабни визуални проекти, акции и инсталации.

АМОРФА ТРАЕКТОРИЯ включва четири дебютни изложби, всяка от които представя двама млади автори от различни възрастови групи. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

i5-event-cover

i5-post-artists-Filip
i5-post-artists-Emilia
i5-post-artists-Boris

menthor-mihaela-100
menthor-denislav-100

Ретроспективна изложба „Репортаж“ – документална фотография

Разказвачи на истории. Репортажните фотографии документират емоции и преки взаимодействия на публиката със събитията, споени в сюжетната линия на снимащия.

Визуалните разкази на младите фотографи Борис Василев, Емилия Томова, Филип Чиков и техните колеги професионалисти Михаела Аройо и Денислав Стойчев очертават пътя, изминат в пилотната програма АМОРФА ТРАЕКТОРИЯ – ранни творчески дебюти за младежи във визуалните изкуства. Техните кадри представят подготовката, откриванията, творческите срещи-разговори и ателиета в четирите дебютни изложби на младите артисти Божана Станева, Уляна Фукацу, Велина Пенчева, Ралица Цонева, Вероника Милева, Сабина Стоянова, Лора Хараламбиева и Мартина Иванова, организирани от Младежка фондация „Аморфа“ през лятото и есента на 2023 г.
Визуалното документиране на едно събитие позволява неговата дълговечност. Така изложбите продължават да съществуват, въпреки че по стените на Аморфа има нови картини.

„Всички ние снимаме, защото искаме да се застраховаме от забравата“ – припомня фотографът Денислав Стойчев, който ще открие изложбата.

i4-event-cover-100

i4-post-artists-2
i4-post-artists-1

Дебютна изложба „Граници“ – дигитално изкуство и графика

Въображението, когато си позволим да се допитваме до него, ни държи отвъд проблемите на съвремието. В собствения си свят – дори той да е плашещ за останалите – ние се чувстваме защитени от хаоса на порастването и социума. Така имаме нуждата да обгрижваме полезната си интровертност с определени необикновени дейности. В прехода отвъд детството креативността служи да преосмислим идолите, но запазваме образите им, за да ни служат като талисмани за бъдещето. Сваляме любимите плакати залепени по стените на стаята и се чудим какво да поставим в новите си рамки. Прибираме тетрадките с рисунки и дневниците на тайния рафт в библиотеката.
Дигиталните илюстрации на Лора Хараламбиева разкриват характерите от нейния свят и техните противоречиви истории чрез ярките им цветове и анимационни експресивни ситуации. Графичните рисунки на Мартина Иванова комбинират органични и геометрични линии и елементи в общ вихър от интересни композиции, които откриват представите и идеите ѝ за случващото се във визуалния дневник на личния ѝ живот.
В началото на творческия път усвояваме нови техники, докато се придържаме към познатата визия на любимото. Разкриваме го пред останалите като жест, с който те си припомнят за собствения си причудлив уют. Така спомените на другите се превръщат във вдъхновение и набавят нови познания в артистичния процес.

| Текст: Ина Валентинова, куратор

i3-event-cover-100

i3-post-artists-1-100
i3-post-artists-2-100

juri-4-100
juri-5-100

Дебютна изложба „Хоризонт“ – стъкло и живопис

Талантът се изгражда с упорита работа, знания, но този неспокоен процес на търсене кара творчеството на един млад артист да съществува. Скритото безпокойство в работата на младите художници е забележително. Защо?
Еуфория!
Способността на тези млади художници да композират, използвайки цветовете и материята на творчеството, които биват органични, разкрива ограничената хармония на стремежа да се превърне идеята в продукт. Произходът на света и неговата природата е сътворен в младежките пейзажи и тела, отбелязани върху хартията и гравирани във витражната аморфност на стъклото.
Вероника Милева и Сабина Стоянова представят произведения в два хоризонта: на зрелостта и на желанието. Едно художествено изследване в изобилна трансформация. Зрялост, дължаща се на смелостта да бъдат млади художници и заедно да излагат на показ вътрешните си неудовлетворености. Желание за позициониране между съвършенство и несъвършенство в стремежа за създаване на изкуство удовлетворяващо съществуването.
Публиката трябва да забележи, че творбите са различни една от друга, но да открие диалогът помежду им. Те диалогизират, защото споделят общи креативен език, т.е. те са еднакви и в същото време различни.
Млади артисти, не мълчете, вашите гласове са двигателят на нашето съществуване.
Съществувайте!

| Текст: Сезар Пиментел и Ина Валентинова, куратори

Природата е съзидателна, величествена сила, която свободно вдъхновява лекокрилието на духа. Докато органичните процеси са постоянни, то отношението на хората към средата се изменя. Когато връзката с природния свят е позитивна, то динамичността на екосистемите предизвиква креативност в творчеството. Тогава художниците не само създават своите произведения, но и на база ценностната си система, сътворяват бъдещи идеи, които постоянно еволюират в нови възможности. Този бъдещ хоризонт подготвя за непознатото и вълнуващо търсене на смисъл и отвъд визуалното. Нека промяната започне вътре в нас.

| Текст: Вероника Милева и Сабина Стоянова

i2-event-cover-100

i2-post-artists-2-100
i2-post-artists-1-100

juri-1-100

juri-5-100

menthor-denislav-100

Дебютна изложба „Присъствие“ – фотография и живопис

В публичната среда ние сме в постоянен процес на обитаване на избрани от нас места, модифицирайки ги с рационалността на мислите си и спонтанността на инстинктите си. Избираме да изграждаме своите пространства с определен размер, пропорция и материалност, намираме такива, които ни позволяват да рисуваме, удобни са за почивка, за срещи, за общуване, или ги припознаваме като места за игра.
Всяка с изразителен почерк, двете авторки свидетелстват и изследват чрез творчеството си амплитудите на публичните пространства, осмислящи и осмислени от човешкото присъствие: градски и магически, лични и споделени, необятни в хоризонти и конкретни в измеренията на градската среда.
С дързост и цвят Ралица Цонева назовава категорично химерни и едновременно деликатно истински архитектури, пресъздавайки сложното и многолико свързване между вътрешната емоция и магичните пространства на града, гората и малките скрити помещения, уловени и пресъздадени в тонове родени от преплитането на въображение и наблюдение.
Фотографиите на Велина Пенчева ни показват силната реципрочност между пространствата, в които творим, социализираме, търсим, прекарваме време с или без причина, подминаваме забързано или нарочно, и това колко приемствени са те на нашето отношение към тях. В търпеливото си улавяне на кадри тя запечатва неподправеното влияние на неволността и решителността на човешкото присъствие върху заобикалящите го градски образи.
Изложбата е покана за анализ на eдно от основните човешки действия – актът на обитаване – на взаимодействие и свързване, макар и временно, с физическите пространства, които за определено време ни принадлежат и към които ние принадлежим.

| Текст: арх. Моника Маринова и Ина Валентинова, куратори

i1-FBposter

i1-post2-bozhana-staneva
i1-post2-uliana-fukatsu

juri-3-100

juri-5-100

menthor-mihaela-100

Дебютна изложба „Момент“ – фотография и живопис

Веднъж уловен, моментът може да бъде споделен. По този начин през традиционните похвати се изследва, а не повтаря, онова, което е видимо. Открива се необичайното в ежедневното и се разгръща полето на асоциациите.
В представените фотографии на Божана Станева се отличават няколко жанрови посоки – събития и репортажни снимки, природа – обекти, портрети. Навсякъде личи усетът ѝ за улавяне на момента на запечатване на кадъра, търсене на нещо повече от позиция на наблюдател. Някои от снимките ѝ съдържат истории, други оставят въпроси у зрителя какво има извън кадъра, трети претворяват мечти и въжделения.
Уляна Фукацу притежава много премерено живописно чувство – за извличането на нюансирането и колорита в работите ѝ. Използва импресионистичен похват в натюрмортите и пейзажите, както и портретите си, като ни препраща към Мане, Сезан и руските майстори с присъщата мекота, трептене и оптично сливане на тоновете. В картините ѝ личат уменията от класическото рисуване за форма, композиция и перспектива, а живописта ѝ е сочна, богата и бистра.
Това със сигурност е една изложба на ловци на гледки и приключения.

| Текст: Доника Кирова и Ина Валентинова, куратори

 
Artboard 1-100

 

КОНКУРС за младежи от 15 до 26 г. с интерес, любителски или професионален опит в сферата на изобразителното изкуство (визуалните изкуства), родени или живеещи във Варна

КРАЕН СРОК: 18 август 2023 г., 23:59 ч. !!! УДЪЛЖЕН ДО 22 август 2023 г, 23:59 ч.

Обявяване на резултатите: 21 август 2023 г. !!! 25 август 2023 г., 23:59 ч.

Творчески направления: живопис, скулптура, архитектура и градска среда, графика, илюстрация, моден дизайн, керамика, дърворезба, текстил, дизайн, фотография, инсталация, дигитални изкуства, пърформанс, улично изкуство и други.

ЛИНК КЪМ ФОРМУЛЯРА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

 

УСЛОВИЯ за участие в конкурса:

  1. Възраст от 15 до 18 г. (Група 1) или от 19 до 26 г. (Група 2)
  2. Кандидатът досега не е осъществявал своя самостоятелна изложба
  3. Кандидатът има  готовност да предостави минимум 4 свои произведения, както и да подготви нови в завършен вид при необходимост
  4. Кандидатът има готовност да участват в съпътстващи събития за популяризиране на творчеството си, подготвени от екипа на фондацията
  5. Попълнен формуляр с кратка информация за кандидата и творчеството ѝ/му, заедно със снимки / визуализации / портфолио на минимум 4 авторски произведения.

ФИНАЛИСТИ:

4 участници на възраст до 18 г.
4 участници на възраст до 26 г.

ИЗЛОЖБИ – подготовка и съпътстващи дейности:

  • 4 дебютни изложби през август – октомври 2023 г.
  • Предварителната подготовка на изложбата включва въведение в подбора и представянето на произведенията, създаване на портфолио, подготовка за откриването и съпътстващите събития, умения за взаимодействие с публиката. • Подготовката се осъществява със съдействието на ментор и куратор, част от екипа на проекта.
  • Всяка изложба включва официално откриване и продължителност от една седмица, както и две съпътстващи събития за популяризиране на творчеството на селектираните млади артисти.
  • Разходите по осъществяването и популяризирането на изложбата се поемат от проекта.

ИЗЛОЖБЕНО ПРОСТРАНСТВО:

Изложбите ще се осъществяват в „Аморфа“ – културното и обучително пространство на Младежка фондация „Аморфа“ във Варна на ул. „Драган Цанков“ №10, вход от ул. „Шейново“ №24, Адвокатската градинка (пл. „Ален Боске“)

ЖУРИ:

гл. ас. д-р арх. Доника Кирова, катедра „Изкуства“, Архитектурен факултет на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ, Варна)
Ина Валентинова, съвременен художник и арт терапевт (Русе)
Ивелина Русева, художник и арт педагог (Велико Търново)
Моника Маринова, архитект (Бургас)
КУРАТОРИ НА ИЗЛОЖБИТЕ:

Сезар Пиментел, визуален артист (Бразилия)
гл. ас. д-р арх. Доника Кирова, катедра „Изкуства“, Архитектурен факултет на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ)
Ина Валентинова, съвременен художник и арт терапевт (Русе)
Моника Маринова, архитект (Бургас)

 

ЛИНК КЪМ ФОРМУЛЯРА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

 

juri-3-100

juri-1-100

juri-5-100
juri-2-100