Music: Ayuune Sulley (Ghana) // feat. Mad Bear & Neven Kiderov

Home »  Amorpha News »  Music: Ayuune Sulley (Ghana) // feat. Mad Bear & Neven Kiderov

On June 5, 2019, Posted by , In Amorpha News, With Comments Off

Текст: Alarma Punk Jazz

А помните ли как миналия септември ( в един от най-студените дни) с КИНГ АИШОБА и АЮУУНЕ СУЛЕ от Гана напълнихме Cubo?…

Е, сега пък музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър СУЛЕ идва във Варна със своите си песни – на 9 юни (неделя селдобед от 17.00ч. – на същото чудесно място!) ви предлагаме една специална съвместна продукция на Alarma Punk Jazz Fest на БНР, платформата за традиционна и нова африканска музика АфроВизия, Mладежка фондация “Аморфа” (Amorpha Youth Foundation) & MAD BEAR, който още миналата година освен съорганизатор и DJ, се прояви и малко като басист на гостите от Гана… Време е вече и за следващи съвместни стъпки, като към Суле и Mad Bear този път ще се присъедини и Невен Кидеров (перкусионистът на Таралежков).

Албумът “We Have One Destiny” на Суле с електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като “What A Man Can Do, A Woman Can Do More Better”) вече е класика, то се знай!
Но… програмата му на това турне е напълно акустична – за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара). Електрониката на този уникален неделн концерт от турнето пък ще идва от Mad Bear… A както виждаме дори само от клиповете му, заснети при кратките му гостувания у нас миналата година, Суле е изключително отворен и към гост-музиканти на концертите си.

Инструментът колого, на който Суле свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници.

Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба, включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.

Event page

Comments are closed.