Машина на Времето

Home »  ГРАФИТИ & СТРИЙТ АРТ »  Машина на Времето

11403024_1157997677560491_7297329458072784208_n
 

• М А Ш И Н А Н А В Р Е М Е Т О •

Съвместната инициатива „Машина на времето“ на Младежка група „Аморфа“ и Франкофонски център – Варна е посветена на значението на стрийт арт и графити изкуството за идентичността на град Варна. Фокус на проекта е работата на графити и стрийт артистите Димитър Механджийски и Васко Лалов от Pyrotechnix Crew / Пловдив и Алекси Иванов / Варна.

В рамките на инициативата се осъществиха три визуални проекта. „Парижкото метро“ е темата, която артистите предложиха за изрисуваната от тях фасада на Френския институт във Варна от 19 до 21 юли. Непосредствено след това организаторите от Аморфа и тримата артисти гостуваха една седмица в Париж за реализирането на общ визуален проект с френския графити екип „ОнОф Крю“(OnOff Crew) по покана на френския творчески колектив „Сукмашийнс“. Съвместното начинание отбеляза съвпадащата 10-годишнина на френския колектив и на пловдивското крю.

Веднага след завръщането от Париж екипът на проекта откри графити и стрийт арт изложба „Машина на времето“ на Димитър Механджийски и Васко Лалов от Pyrotechnix Crew, представени на варненската публика от техния колега Алекси Иванов. Изложбата беше показана от 3 до 12 юли 2015 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, зала 5. Това беше първата инициатива, популяризираща уличното изкуство, подкрепена от новото ръководство на ключовото за местната общност галерийно пространство.

Паралелно с откриването на излжобата, между 1 и 5 юли артистите осъществиха мащабния визуален проект „Машина на времето“ върху източната фасадна стена на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ в квартал „Чайка“ във Варна, позната повече като Пета езикова гимназия.

Инициативата стана възможна и с допълнителната подкрепа на Банка Societe Generale Експресбанк и съдействието на магазини „На Тъмно“.

10304704_1018601081498307_3221305892081712245_n

 

ФРАНКОФОНСКИ ЦЕНТЪР – ВАРНА

 

В рамките на инициативата се осъществиха три визуални проекта. „Парижкото метро“ е темата, която артистите предложиха за изрисуваната от тях фасада на Френския институт във Варна от 19 до 21 юли.

Алекси Иванов е визуален артист от град Варна, който се занимава със стрийт арт от 2008 г. Сред авторските му проекти са тези в детските клиники на УМБАЛ „Св. Марина” и МБАЛ „ Св. Анна”. Реализирал е проект върху фасадата на детска градина в Орхус, Дания.

Димитър Механджийскиартисти и Васко Лалов са част от „Пиротехникс крю“ (Pyrotechnix Crew) – група графити и стрийт артисти от град Пловдив. Всеки един от участниците в групата има опит в създаването на графити от повече от 10 години. Участвали са в редица проекти и фестивали, провеждани на територията на цялата страна. Имат изпълнени проекти върху фасадите на Драматичен театър – Пловдив, арт-хотел Симона – София и детска градина „Светлина” – село Царимир. Участници са в изрисуването на фасада, посветена на Илия Бежков в град Плевен и имат проекти, реализирани върху няколко пловдивски училища. Автори са на два проекта върху сградата на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив. Организирали са рисуване на фасадите на ОУ „Цар Симеон”, ОУ „Стоян Михайловски” и детски център „Монтесори” в Пловдив.

 

11040179_1153130714713854_7099115463170109007_n
 

ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ – ПАВИЛИОНЪТ НА Д-Р ПИЕР

Рисуване по покана на СУКМАШИЙНС и ON|OFF CREW

 
В последните дни на юни и непосредствено след изрисуването на Франкофоския център във Варна, организаторите от Аморфа и тримата артисти гостуваха за една седмица на своите нови партньори в Париж. Целта на творческата визита беше реализирането на общ визуален проект с активния във Франция международен графити екип „ОнОф Крю“(OnOff Crew). Поканата дойде благодарение на Френския институт в България и френското културно аташе във Варна от парижкия граждански колектив „Сукмашийнс“ за отбелязване на съвпадащата 10-годишнината на колектива и на пловдивското крю.
 

_MG_0968 (Copy)

 

Фасаден проект • МАШИНА НА ВРЕМЕТО •

 

Изрисуване на фасадата на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ – Варна
Pyrotechnix Crew и Алекси Иванов
1-3 юли 2015 г. – Варна

Творческа концепция на фасадния проект:

Проектът носи заглавието „Машина на времето” и изобразява малко момиче с големи, светещи от любопитство очи, облечено в семпла дреха, което е разтворило книга. От книгата оживяват миниатюрни триизмерни динозаври и дървета, които се превръщат в част от реалността. Фокус в изображението е взаимодействието между младия човек и книгата. Централен обект в него, книгата се разглежда като предмет от човешкото ежедневие, който има силата да движи съзнанието по осите на времето – през бъдеще минало и настояще – и тези на възможното – между реално и мечтано. Според авторите, книгите са черните кутии на човечеството, които съхраняват ценности и ги предават през поколенията. Те служат за вдъхновение и създават мечти.

Младото момиче се е потопило в разказите и картините на книгата, станала е част от нейния свят, научава неподозирани до момента неща, вижда изчезнали вече създания и дори успява да взаимодейства с тях – опитва се да докосне едно от съществата, излезли от книгата. Цялото това ново познание ѝ носи щастие, подхранва любопитството ѝ и задвижва творческите ѝ импулси.

Освен това, героите от книгата не остават само на страниците ѝ – някои от тях се придвижват извън тях, сякаш политат към мислите на момичето. Представен ни е и моментът, когато познанието спира да бъде само теоретично, а се превръща в реално, преминало през опита (докосването с пръст) и запечатано в ума.

Творбата има положително послание, което поощрява не само четенето и стремежа към преследването на нови знания, но и любопитството към света като цяло, авантюристичния дух и вярата в невъзможното, което човек може да постигне.

 

11232127_1157990927561166_7182247339004101922_n

 

Графити и стрийт арт изложба • МАШИНА НА ВРЕМЕТО •

Димитър Механджийски и Васко Лалов от Pyrotechnix Crew

 

3-12 юли 2015 г., България
Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна
ул. Любен Каравелов №1
Откриване: 3 юли, петък – 18:00 ч. – Зала 5

Франкофонски център Варна, Младежка група „Аморфа“ и Градска художествена галерия – Варна представиха изложбата на двама от артистите, участващи в проекта. Пловдивчаните Димитър Механджийски и Васко Лалов от „Пиротехникс крю“ гостуват в морската столица за първи път със свой самостоятелен галериен проект след поредица от видими участия за изрисуване на сгради в градската среда.

Мащабните платна на Димитър Механджийски и Васко Лалов демонстрират техниката на спрея, за да покажат как разноликовостта и спонтанността на града влизат в личното пространство на дома. Носещи цветовете и аромата на истинската градска култура, произведенията са както прями и дръзки, така и дълбоко лични, а завладяващите изображения на графити характерите играят своите житейски сюжети в перспективата на Машината на Времето, която поставя на изпитание готовността на всеки човек да се освободи от миналото и да посрещне бъдещето.

Димитър Механджийски е роден през 1991 г. в Пловдив, където продължава да живее и работи. Занимава се с живопис, екстериорна стенопис и интериорни графити в различни стилове, техники и материали. Печели редица награди за графити изкуство. Участва в съвместни изложби в Европейска нощ на музеите и галериите през 2011, 2013 и 2014. Участва в международни изложби в Испания, Германия и Белгия. Има пет самостоятелни изложби. Реализира мащабни визуални проекти в градска среда на много места в страната. Съорганизатор е на визуалния проект по изрисуването на сградата на Драматичен театър – Пловдив. През месец юни 2015 г. беше куратор на Международният арт проект CANVAS COOLER на Ред Бул в България, осъществен в пространството на Капана, Пловдив.

Васко Лалов е роден през 1990 г. в Пловдив, където завършва Професионална гимназия по машиностроене. Занимава се активно с градско изкуство от 2003 година, като скоро след това става част от творческата група Pyrotechnix, осъществяваща мащабни визуални проекти върху градски фасади. Участва по покана на Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен в Нощта в галерията 2015, както и в съвместни изложби в Европейска нощ на музеите и галериите в Пловдив през 2011, 2013 и 2014. Работите му се представени в сборна изложбената в Дружеството на пловдивските художници.

Димитър Механджийски и Васко Лалов са част от „Пиротехникс крю“ (Pyrotechnix Crew), група графити и стрийт артисти от град Пловдив. Десетгодишнината на крюто съвпадна с посещението на екипа на проекта във Франция.