Акции

2013-10-25-2717

 

Акция „Миграция“: Международен ден на младите хора 2013 във Варна
12 август 2013 г. – град Варна – Куклен театър

 

 

Акция „Миграция“ е посветена на темата на Международния ден на младите хора за 2013 година: МИГРАЦИЯТА. В град, който губи младите хора, които е отгледал, почти изцяло и не успява да ги върне към себе си никога повече, емиграцията на младите хора е най-важната тема. Защо бягаме? Защо не се връщаме? Защо малкото, които се връщат, и „борят“ да останат и допринасят с видяното и наученото, отново заминават?
Акция „Миграция“ не дава отговори.

Акция „Миграция“ включи визуалните послания на четирима творци в градската среда: Алекси Иванов и Ина Валентинова от родените през 80-те и 90-те години, и Кремена Цанкова и Нено Белчев от поколенията на първата активна миграция. Визиите бяха осъществени в пространството около кукления театър във Варна – място, към което се завърнахме с нова инициатива, за да ангажираме миналото, настоящето и бъдещето на децата и младите хора в града.

 

 

youth_day_banner_big

 

ОТКРИВАНЕТО на визуалните послания на Кремена Цанкова, Нено Белчев, Алекси Иванов и Ина Валентинова, заедно с видео-пърформанс „Имиграция в куфар“ на Нено Белчев с прякото участие на публиката, започна в 20:00 ч. на 12 август, понеделник, при Държавен куклен театър Варна.

ТВОЕТО ЗАМИНАВАНЕ/ПРИСТИГАНЕ е вторият етап на Акция „Миграция“, който започна на 12 август и продължи до средата на септември 2013 година – период, в който всеки можеше да изпрати собствената си история за неговото отпътуване или заселване от/в България – Варна. Личните истории участваха в публичен разказ за реалните хора в този град и техните мотиви за отделяне и припознаване, отношения с мястото и общността, усещане за принадлежност, намиране на място за себе си под слънцето.

Най-накрая, Акция „Миграция“ е едно пътуване за хората от Аморфа днес и преди, което връща към спонтанното събитие за отпразнуване на датата преди три години – през 2010 г. Препратка към тогавашното еко (каквато беше темата) и космическо преживяване (каквато често използваме в събития), отново под Метеорния поток „Персеиди“, и тази година гледахме нагоре с отправени желания към доказано материализиращото се бъдеще. Тази година и с поглед към звездите и космоса като оптималното място за миграция – буквално и преносно.

***

Видео-пърформанс „Имиграция в куфар“ – Нено Белчев
Базиран върху факта, че ние несъзнателно чувстваме съпричастност с героите от филм или картина, които гледаме, или героите в книгата, която четем, и несъзнателно се самоидентифицираме с тях, този пърформанс е резултат от желанието на автора да се идентифицира с имигрантите и да накара зрителите се поставят на тяхно мястото (на имигрантите) и да почувстват и съпреживеят състоянията, през които преминават.