Първа Международна нощ за наблюдение на Луната

Home »  АСТРОНОМИЯ & РОБОТИКА »  Първа Международна нощ за наблюдение на Луната

135843423128699

Винаги сме искали да спечелим вниманието на повече млади хора за изследване на космоса. Възможно е и силно да сме искали да привлечем млади умове, които вече виждат съществуването на по-широка перспектива. Или просто сме любопитни да погледнем отвъд, да достигнем Космоса. И бързо попаднахме на подходящ повод за това, а той се превърна в Първата Нощ за наблюдаване на Луната. НАСА реши да превърне тази инициатива, първоначално само национална на територията на САЩ, в международен празник на изследването и знанието за Космоса, и така да присъедини към нея повече млади хора, изследователски центрове и експерти. Така и ние решихме да се присъединим. Заедно с местната астрономическа обсерватория, поставихме България на световната карта на събитието. По-важното обаче е, че заобиколени от хора поне толкова развълнувани, колкото и ние, ако не и повече, споделихме едно невероятно космическо преживяване. Накрая, тъй като винаги целим да създадем завършено преживяване, се отдадохме на цял един час с оригинален атмосферен и idm музикален сет на живо с нашия приятел Rės от лейбъла Jisatsuken.

Международната нощ за наблюдение на Луната (InOMN) е годишно обществено събитие, което насърчава наблюдението, оценяването и разбирането на нашата Луна и нейната връзка с планетарната наука и наблюдение на НАСА. Всеки жител на планетата Земя е поканен да се включи в празнуването като организира или просто посети събитие, с цел да се събираме всяка година, за да наблюдаваме и изучаваме Луната.

Събитието се случва с подкрепата на Лунар риконъсънс орбитър – космическият апарат на НАСА, предназначен да изследва възможностите за колонизиране на Луната, Виртуалния изследователски институт на НАСА за проучване на Слънчевата система и Лунния и планетарен институт.

Събитие се осъществява в партньорство с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” – Варна.

Самофинансирано събитие.

135844553128586

135844396461935

Програма на Първа Международна нощ за наблюдение на Луната – 18 септември 2010 г.

Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – Варна / България

 

  • Наблюдение на Луната с телелскоп
  • Музикален атмосферен сет на живо с Rės / Jisatsuken

 

  • Прожекция на документалния филм „Пътешествие до звездите“, САЩ
  • Прожекция на документалния филм на ББС2 „Пътешествие отвъд рамките на непознатото: Луната / Слънцето“, Великобритания

 

 

 

Всички снимки от събитието на нашия flickr профил. Фотограф: Mazzurski.