Вълноломни разговори в училище: Шведски и сугестопедия – как се учи с радост за света

Home »  Аморфа Новини »  Вълноломни разговори в училище: Шведски и сугестопедия – как се учи с радост за света

On ноември 20, 2019, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

На 19 ноември 2019 г. в първото издание за учебната година 2019/2020 на „Вълноломни разговори в училище“ – поредицата на Аморфа за срещи с млади хора в тяхната образователна среда – проговорихме и пяхме на шведски. Заедно с три нови за формата 11 класа („а“, „б“ и „г“) на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна в часовете по Реторика на преподавателя по философия, културология и реторика Росица Тодорова съчетахме в изключително приятна атмосфера интеркултурно учене, ученето на език и ученето за това как се учи по-добре.

Темата „Примерен урок по шведски език и култура през сугестопедия – как се учи с радост за света“ представи Павлина Николова, която с гостуването си за втора поредна година отново успя да увлече участниците в своя шведски сюжет и в разговор на шведски език, постигнато в рамките на един учебен час. Личната ѝ история и разяснения как и защо методът на сугестопедията достига лесно до всеки и помага да се учи едновременно приятно и ефективно бяха вдъхновяващи и насочени към по-доброто познаване на себе си и мотивация за развитие. Младите хора и гостът заеднно тестваха въздействието и резултата на това уникално учебно и културно преживяване.

Разговорът от поредицата е поредно събитие на Аморфа в унисон с тазгодишната тема-приоритет на Международен ден на младите хора – 12 август: „Промяна на образованието“.

20180105_untitled_00230231-1024x682Снимка: Victoria Stoeva Photography за събитие „Вълноломна литература: Svensk litteratur“ на Аморфа (2018)

Павлина Николова е скандинавист и сугестопедагог за шведски език, дипломант на специалност „Скандинавистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и сертифициран сугестопедагог към Фондация „Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева“. Основател и преподавател е на езиков център за преподаване на шведски език по метода на сугестопедията „Suggestopedi Svenska“ във Варна и автор на първия учебник по шведски език за българи по метода на сугестопедията под редакцията на шведски педагози. От 2017 г. гостува като специалист в няколко публични събития, свързани с шведския език и скандинавската култура, организирани във Варна от „Аморфа“. Скоро след това – през март 2018 г. – Павлина Николова получи покана от катедра „Скандинавистика“ на Софийски университет и представи сугестопедичната си работа пред своите колеги от преподавателския екип на катедрата по повод 25-годишнината на специалността. По същото време се срещна за първи път с ученици на СУХНИ „Константин Преславски“ – Варна в рамките на дискусионната поредица „Вълноломни разговори в училище“ на „Аморфа“, като предизвика интерес сред тях към различния начин на преподаване и положителната атмосфера, която той създава.

DSC_2815

DSC_2831

DSC_2835

DSC_2850

DSC_2853

DSC_2879

DSC_2887

DSC_2901

DSC_2930

DSC_2931

DSC_2933

DSC_2942

Comments are closed.