Африкански ден с концерт и срещи с Кинг Аишоба и Аюуне Суле от Гана

Home »  Аморфа Новини »  Африкански ден с концерт и срещи с Кинг Аишоба и Аюуне Суле от Гана

On септември 21, 2018, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Очакват ни вълнуващи срещи с нашите приятели от музикалния фестивал „Аларма Пънк Джаз“ на Българското национално радио / програма „Христо Ботев”, представен от водещия на предаването „Мултикултурни диалози“ – Цветан Цветанов, и техните специални гости в платформата „Афро Визия“ – музикантите от световните сцени Кинг Аишоба и Аюуне Суле от Гана.

След интересните разкази на изпълнителя на колого Аюуне Суле за музиката, ганайската култура и пътешествията по света в дискусионната поредица на Аморфа „Вълноломни разговори“ по време на неговото соло турне през месец юли, включило и Варна, се уверихме, че възможността за още срещи и обмен на емоция и опит не трябва да се пропуска.

На 25 септември Младежка фондация „Аморфа“ ще срещне в музикална работилница краля на кологото – Кинг Аишоба заедно с Аюуне Суле с ученици от музикалните профили на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ (СУХНИ) и Международно френско училище „Шарл Перо“ (EFIV) във Варна. В пространството на Арт салон „Ракурси“ в средното училище гостите ще свирят с ученици от 9 „з“, 12 „з“ и 5 „б“, 6 „г“, 7 „г“ класове, изучаващи гайда, гъдулка, тамбура, китара, кавал, народно пеене, поп и джаз пеене, в присъствието и на някои от техните преподаватели, сред които Галин Ганчев, Мартин Джунев и Генчо Стоянов (12:30 – 13:20 ч.). Веднага след това, в първия час на втора учебна смяна в училището, ганайските музиканти ще гостуват в рамките на съвместната ни инициатива „Вълноломни разговори в училище“ в Час по културология/философия/реторика на преподавателя Росица Тодорова този път с участието на 11 „в“ клас с класен ръководител Маргарита Крумова (13:30 – 14:10 ч.). Като част от съвместната инициатива „Мултикултурен град“, ученици от международното френско училище ще се включат в музикална и културна работилница с Кинг Аишоба и Аюуне Суле на плажа (18:00 – 19:00 ч.) заедно със своите преподаватели Марин Попов и Виктория Монева непосредствено преди концерта с автентична и авторска ганайска музика във Варна.

King_Ayisoba_photo_by_Annelies_Verhelst

Африканска вечер с концерт на King Ayisoba & Ayuune Suley от Гана + местна музикална подкрепа от Mad Bear

Място: Cubo
Дата:
25.09.2018, вторник
Час: 19:00 – 24:00 ч.
19:00 – откриване MAD BEAR (България)
21:00 – концерт – KING AYISOBA & Ayuune Suley Music (Гана)
22:30 – афтърпарти MAD BEAR (България)
Страница на събитието
Вход свободен

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) КИНГ АИШОБА от Болгатанга Сити и неговият добър приятел АЮУНЕ СУЛЕ от Кумаси включиха Варна в европейското си турне по покана на Cubo, Младежка фондация „Аморфа“ и Alarma Punk Jazz Fest на БНР, който тази година става на 10 години.

За последната година двамата музиканти, заедно или поотделно, запознаха българската публика с традициите на колого-жанра – древна знахарска музика, която само допреди едно поколение не се е свирила публично, а само с лечебна цел от шаманите на общността. Днес музиката за колого, която някои наричат „праисторически блус“, успешно се смесва с реге (в последния албум на Кинг Аишоба гостува самият Лий Скреч Пери), с електроника, с рокендрол, с джаз, с фънк, с пънк и с каквото още се сетите. Тя се свири по големи фестивали като Roskilde в Дания и Todo Mundo в Сърбия, The Ex Festival в Холандия и др.

ВАЖНО! Колого-музиката не е за зала със седящи места. На тази музика се танцува. Важен елемент от нея е трансът.

АЮУНЕ СУЛЕ вече направи солово турне у нас това лято, като свири в различни групи и джеми с музиканти като Росен Захариев, Александър Даниел, Теодосий Спасов, Невен Кидеров, Константин Кучев, Светлана Василева, Деян Драгиев-Даката, Ша-Ша и др., а за КИНГ АИШОБА, който досега се е представял с групата си на фестивалите „АфроВизия“, „Аларма Пънк Джаз“ и „Есен Джаз Фест“ (Плевен) това е първо солово турне в България.

 

King_Ayisoba_photo_by_Jacob_Crawfurd

Ayuune_Sulley_photo_by_Ani_Petrova

 

 

Comments are closed.