Африканска Гана: Музика, мистика и начин на живот с „колого“ музиканта АЮУНЕ СУЛЕ

Home »  Аморфа Новини »  Африканска Гана: Музика, мистика и начин на живот с „колого“ музиканта АЮУНЕ СУЛЕ

On юли 25, 2018, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Музикалният шаман, прото-блусмен, певец и автор на песни Аюуне Суле от Кумаси, Гана, пристигна за солово турне в България като част от програмата на „Аларма Пънк Джаз“ Фест и неговата музикална платформа „АфроВизия“. Поводът е 10-годишнината на организаторите от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ и вечерното предаване за култура на БНР „Аларма“, които от Аморфа посрещнахме за първи път преди няколко години с друго необикновено музикално изпълнение. Аюуне Суле ще излезе пред варненската публика за първи път на 30 юли 2018 г. за акустичен концерт, предхождан в същия ден от разговор на български и английски език, част от поредицата „Вълноломни разговори“. Събитията се домакинстват от Младежка фондация „Аморфа“ и Фондация „Крео Култура“.

 

 

ПРОГРАМА – 30 юли 2018 г.

19:00 ч.
Вълноломни разговори с Аюуне Суле : Музика, мистика и начин на живот в африканска Гана (български и английски език)
Комплекс Horizont – Зелена сцена – Приморски парк №3, Варна
Вход свободен

21:00 ч.
КОНЦЕРТ на АЮУНЕ СУЛЕ – праисторически блус и нова музика за колого (*традиционна ганайска китара)
Клуб Horizont – Приморски парк №3, Варна
Вход 5 лв.

 

A_Sule_02
Снимка: Ани Петрова / БНР

 

Аюуне Суле ни среща с Душата и завладяващата Сила на „колого“ – традиционната ганайска двуструнна китара. В Кумаси, вторият по големина град в Гана и столица на областта Ашанти, той е най-ярката звезда в колого музиката. Репертоарът му включва традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят.

Инструментът колого, на който Суле свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот със артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници, част от едно „златно поколение“, допринесло значително за разпространението ѝ по света.

 

 

Breakwater Talks, или Вълноломни разговори, на езиците Български English Español Français 日本語 (японски) 한국어 (корейски) Русский Português е седмична поредица отворени дискусии, организирани от Младежка фондация „Аморфа“ и партньори, на разнообразни теми, представени от лектор или специален гост. Поредицата има за цел да изгради култура за водене на дискусии в общността с цел ползотворен обмен на мнения и гледни точки, активно участие на чуждестранната диаспора, и подобряване на езиковите умения до свободно владеене и себеизразяване, особено сред младите хора.

 

AYUNNE_SULLEY_1

A_Sule_03

Comments are closed.