АНГЕЛ ИГОВ в НОЩ на литературата 2018 Варна

Home »  Аморфа Новини »  АНГЕЛ ИГОВ в НОЩ на литературата 2018 Варна

On май 1, 2018, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Специален гост на Нощ на литературата във Варна тази година е Ангел Игов – писател, преводач, литературен критик, университетски преподавател, общественик. Той ще чете откъс от своя последно издаден роман на 9 май от 18 до 22 ч. в едно от читателските гнезда във Варна. Ден по-късно, на 10 май, ще вземе участие в литературен разговор, домакинстван от младия варненски поет Красимир Нейков и модериран от журналиста и поет Елица Виденова на теми, свързани с писането, превеждането и преподаването на литература. Разговорът ще бъде последван от отворена дискусия с Ангел Игов, модерирана от журналиста Ива Георгиева, на тема „Културата на неучастие и възможностите за промяна“.

Ангел Игов е писател, преводач, литературен критик и университетски преподавател. Роден е на 3 юли 1981 г. в София. Завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен по Английска филология, магистърска по Литературознание и докторска степен по Западноевропейска литература. Специализира в Университета на Роухемптън, Лондон, и в Университета на Калифорния, Бъркли, със стипендия по програма „Фулбрайт“. Стипендиант на международната резидентска програма „Халма“ (2010). Романът му „Кротките“ (2015) се превръща в най-рецензираната книга за годината, номинирана за всички национални литературни награди в съответната категория и удостоена с наградата „Христо Г. Данов“, а „Кратка повест за срама“ (2011) е издадена и на английски език от американското издателство „Open Letter”. Най-новият му роман, „Фини прахови частици“ (2017), е номиниран за текущия конкурс „Роман на годината“. Автор е също на два сборника с разкази: „Срещи на пътя“ (2002) и „К.“ (2006); първият печели наградата „Южна пролет“ за дебют, а вторият е номиниран за наградата „Елиас Канети“. Носител на награда от конкурса „Рашко Сугарев“ за разказа „Всичко“. През 2005 заедно с други млади писатели създава инициативата „Литурне“, в която авторите изнасят пърформанси със своите произведения на оживени градски места.

Преподава литература и превод в катедра „Англицистика и американистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е литературен наблюдател в предаването на TV7 „5 по Рихтер”, в. „Култура”, сп. „Мениджър“, сп. „Една седмица в София“ и електронното издание „Sofia Live”. Водил е предаването „Всяка събота“ по радио „Нет“. Член на журито на конкурса за роман „Вик“ (2007), на конкурса за поетична книга „Иван Николов” (2009) и на конкурса „Елиас Канети“ (2013). Превел е на български език романи от Пол Остър, Мартин Еймис, Иън Макюън, Анджела Картър, Джон Банвил и др., както и „Лирически балади“ на Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж, и „Легенда за Сигурд и Гудрун“ от Дж. Р. Р. Толкин (за чийто превод е номиниран за наградата „Христо Г. Данов“ през 2014). След пет номинации в различни години, през 2016 печели наградата за художествен превод „Кръстан Дянков“ за романа на Джеръми Пейдж „Колекционерът на изгубени неща“.

Пълна програма на събитието на страницата: НОЩ на Литературата Варна 2018 European Literature Night

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА ВЪВ ВАРНА 2018
Участия на Ангел Игов:

9 МАЙ

17:00 – 17:30 ч.
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна

18:00 – 22:00 ч.
ЧЕТЕНЕ на подбраните текстове в 11 литературни гнезда във Варна. Всяко гнездо представя конкретен европейски автор и чете един и същи откъс от негово произведение на всеки 30 минути.
•РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА – ВАРНА бул. „Сливница“ №34
•АНГЕЛ ИГОВ представя на живо откъс от своя роман „Фини прахови частици“. Четат АНГЕЛ ИГОВ и актрисата ГЕРГАНА АРНАУДОВА от Драматичен театър „Ст. Бъчваров“.

10 МАЙ

•ГАЛЕРИЯ СЪВРЕМЕННО ПРОСТРАНСТВО ул. „Марко Балабанов“ №23 / contemporary space

18:00 – 19:00 ч.
„Кръстосано четене“ – литературен разговор на теми, свързани с писането, превеждането и преподаването на литература
Гост: Ангел Игов, писател, преводач, литературен критик, университетски преподавател
Домакин: Красимир Нейков, поет
Модератор: Елица Виденова, журналист и поет

19:15 – 20:30 ч.
„Културата на неучастие и възможностите за промяна“ – разговор-дискусия, посветен на динамиката на българската обществена реалност
Гост: Ангел Игов, писател, преводач, литературен критик, университетски преподавател
Модератор: Ива Георгиева, журналист в БНТ Варна

***

Организатори на НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА във Варна са Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна в партньорство с Младежка фондация „Аморфа“. Медийни партньори: БНТ Варна и БНР Радио Варна.
Национални организатори на инициативата Нощ на литературата / Literature Night са културните институти и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз (EUNIC) в България.

poster а3

Comments are closed.