Вълноломни разговори в училище: Скандинавска култура

Home »  Аморфа Новини »  Вълноломни разговори в училище: Скандинавска култура

On април 17, 2018, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

През изминалата седмица осъществихме третото издание на Вълноломни разговори в училище | Breakwater Talks series at School – поредица, в която гостуваме с интересни теми и гости на младите хора в училище по време на техните часове по културология и философия, част от учебния план. Езиковият фокус по време на изданието на 13 април беше Svenska, или шведски език, и Български. Като наш гост-лектор поканихме Павлина Николова – скандинавист и сугестопедагог за шведски език, с която сме имали удоволствието да работим в предходни публични дискусии, посветени на шведската литература, скандинавския манталитет и начин на живот.

По време на това посещение в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, дискусията протече по две различни направления на основната ни тема на изданието – „Скандинавска култура“. Младежите от 11 клас участваха в „Сугестопедичен урок по шведски език“ – въвеждаща демонстрация, съпроводена от разговор относно навиците за учене, мисловните процеси и желанието и усилията за личностно развитие. С младите ни приятели от 10 клас говорихме за „Скандинавците – почти перфектните хора“, като споделяхме факти, анализирахме характерно поведение и нагласи, изследвахме лично мнение относно положителните и отрицателните страни на определящи културни практики и отличителни черти.

Дискусиите се проведоха в часовете по културология на преподавателя по философия Росица Тодорова. Снимките направи Каору Йошимото.

Вълноломни разговори в училище е дискусионна поредица, осъществяваща взаимодействие между подбрани гост-лектори и млади хора в среднообразователни училища във Варна. Разговорът има за фокус определен език и свързаната с него култура, като си поставя за цел разширяване на знанията, обмен на опит, подобряване на културното разбиране и езикови умения, дискусионната култура и сподобността за задълбочен анализ. Темите и гостите се подбират от портфолиото на публичните издания на седмичния формат „Вълноломни разговори“, осъществяван от Аморфа и партньори в различни градски пространства в общността.

DSC_8327

DSC_8330

DSC_8333

DSC_8334

DSC_8339

DSC_8341

DSC_8343

DSC_8346

DSC_8354

DSC_8355

DSC_8357

DSC_8361

DSC_8365

DSC_8372

Comments are closed.