Breakwater Talks: Български : Фотожурналистът в действие

Home »  Аморфа Новини »  Breakwater Talks: Български : Фотожурналистът в действие

On февруари 25, 2018, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Младежка фондация „Аморфа“ и „Съвременно пространство“ представят втората дискусия от поредицата „Breakwater Talks“ – „Вълноломни разговори“ на български език:
Breakwater Talks : Български

Тема: Фотожурналистът в действие – безпристрастен разказвач

Гост: Христо Русев, фотожурналист

Модератор: Ива Георгиева, журналист БНТ2
Дата: 2 март 2018 г., петък
Час: 19:00 ч., продължителност 1 час и 30 минути
Място: „Съвременно пространство“ – ул. „Марко Балабанов“ №23, Варна България
ВХОД СВОБОДЕН
СТРАНИЦА НА СЪБИТИЕТО

 

110ad5be224402fcf0416a8af25cbc83

Фотограф: Христо Русев. Снимката, която е наградена с първо място в категория „Единични снимки“ на БГ ПРЕС ФОТО 2017, е от световното първенство по спортна гимнастика 2016. В кадъра присъстват министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, гимнастикът Йордан Йовчев и други видни личности от политическия живот, чиито лица са покрити от българското знаме.

 
ФОТОЖУРНАЛИСТЪТ В ДЕЙСТВИЕ – БЕЗПРИСТРАСТЕН РАЗКАЗВАЧ
○ Основни изисквания на професията: актуалност и обективност
○ Опасни зони и рискови ситуации
○ Предизвикателства в работата на свободна практика в България и чужбина
○ Етически казуси – има ли моменти, които не трябва да бъдат заснемани или отпечатвани
 
За гостa:

Hristo Rusev by Miroslav Dakov

На снимката: Христо Русев, фотограф Мирослав Даков

Христо Русев е млад фотожурналист, роден в Свиленград. Той е едва на 23 години, но негови снимки можем да намерим по страниците на международно признати медии като The New York Times, The Guardian, The Times, Washington Post, Wall Street Journal, BBC, CNN, Associated Press, National Geographic Magazine, New York Magazine, ELLE Magazine и много други.
През последните три години получава наградата за Най-добър млад български фотожурналист на БГ ПРЕС ФОТО, както и първа награда в категорията международна фотожурналистика. От януари 2018 г. Христо е член на Асоциацията на европейските журналисти в България.
Първите си стъпки във фотографията прави като запечатва красиви пейзажи от родните планини. Работата му бързо добива популярност и с него се свързва местен вестник с предложение да работи за тях като фотожурналист. Тогава Русев е още тийнейджър и му се налага да балансира между подготовката на уроците си и работата в медия. Участвал е в престижни обучения в сферата на фотографията и фотожурналистиката като курсът на легендарния фотограф Елиът Ъруит за Документална фотожурналистика по време на Световните награди за фотография на “Сони” в Лондон през 2015 година.
Христо Русев е в непрекъснато търсене на следващата история, която ще го заплени. Това може да е обикновен момент от ежедневието на хората, които го заобикалят или пък събитие с огромен политически и социален заряд. Отразявал е дипломатически визити, протести и военни действия.

“Бях на 14 години, когато за първи път взех фотоапарат в ръцете си. 9 години сле дтои момент, не съм се разделял с камерата си, а фотографията се превърна в много повече от страст за мен – тя е част от мен и от начина, по който преживявам света около себе си.”

 
За модератора:

23844631_1593922824020923_1429335627304876077_n
 
Ива Георгиева е репортер и водещ на регионалната емисия новини на БНТ2 в Регионалния телевизионен център във Варна. Ива е на 28 години и е родена Варна, където получава средното си образование в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. Завършва специалност Културология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е в различни сфери, но казва, че ролята ѝ на журналист е най-голямото предизвикателство, с което се е сблъсквала.

“Най-трудно е да достигнеш до истината или истините по дадена тема. Харесва ми процеса на съграждане на един репортаж – от сламките разпокъсана информация в началото, през събирането на различни мнения по въпроса, до оформянето на цялостна и доколкото е възможно ясна картина.”

 

28278612_2058953930788275_1458735119_o

Фотограф: Христо Русев. 22 април 2016 година месец след терористичните атаки в Брюкслското метро. Спирка Маалбек отваря врати за пръв път

 
28309702_2058953920788276_579834129_o

Фотограф: Христо Русев. 1 май 2017 г. Забранените от правителството демонстрации на площад Таксим в Истанбул по повод деня на труда.

 
Breakwater Talks: Български English Español Français 日本語 (японски) 한국어 (корейски) Русский Português

Breakwater Talks – или вълноломни разговори – е седмична поредица отворени дискусии, организирани от Младежка фондация „Аморфа“ и партньори, на разнообразни теми, представени от лектор или специален гост. Протичат изцяло на съответния език без превод. Изданията на японски или корейски език са в съчетание с английски или български.

breakwater talks

Comments are closed.