Breakwater Talks: 日本語 японски и английски : Традиционният японски начин на живот в един футуристичен свят

Home »  Аморфа Новини »  Breakwater Talks: 日本語 японски и английски : Традиционният японски начин на живот в един футуристичен свят

On юни 12, 2017, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Младежка фондация „Аморфа“ и Varna Games представят дискусия от поредицата „Breakwater Talks“, която ще се проведе на японски и английски език:
Breakwater Talks : 日本語  Японски & English

 

Тема: Традиционният японски начин на живот в един футуристичен свят

Гости: Ичиро Фукатсу и Оксана Щъйк

Дата: 15/06/2017, четвъртък
Час: 19:00 ч., продължителност 1 час и 30 минути
Място: Varna Games клуб за настолни игри – ул. „Котел“ №10, Варна България
ВХОД СВОБОДЕН

Заедно с новите ни гости, планираме поредица от тематични разговори, посветени на различни аспекти от японската култура и общество, разгледани в дълбочина. Поредицата ще стартира със завръщането на вълноломните разговори Breakwater Talks през есента. Но преди това, в последното издание на разговорите преди лятната ваканция бихме искали да ви представим от близо новите гости, историята на тяхното преместване във Варна след Япония и Русия, както и да ви дадем представа за задълбочените им културни познания. Присъединете се към нас на чай, за да поговорим, да задаваме въпроси, да разгледаме на живо кимоно, да чуем традиционна музика, да видим калиграфия в действие, и т.н.

Традиционният японски начин на живот в един футуристичен свят:
○ Животът в Токио – между традицията и бъдещето
○ Важни ежедневни умения и нагласи, основаващи се на традиционни японски ценности: уроците на японската култура
Концентрация – ясно послание с малко думи: Калиграфия и Поезия/хайку
Етикет – уважително поведение: Японски език и маниери
Красиво поведение – движение и облекло: Кимоно
Идентичност като граждани на света – как общуваме с другите: Чайна церемония
Дълбока чувствителност – преклонение пред природата: Музика
○ Как да живееш японския начин на живот извън Япония?
○ Как да възприемеш японския начин на живот като чужденец в Япония?

За гостите:
Ичиро Фукатсу
Завършва бизнес катедрата на Университет „Уаседа“ (Токио, Япония), но докато следва посвещава голяма част от времето си на академичния оркестър като част от щрайх секция (свири на цигулка). В продължение на 15 години работи като преводач от/на английски-японски език в Токио, след което се премества да живее в Москва, Русия, заедно със съпругата си. В Москва изучава руски и преподава японски език и култура в различни университети и в Японски център „Мирбис“. От март 2017 г. живее в град Варна. Обича класическата музика, аржентинското танго и други видове латиноамериканска музика, както и джаз.

Оксана Щъйк
Завършва Московски енергетически институт и посещава специален курс по японски в Института за азиатски и африкански изследвания към Московския държавен университет. Печели стипендия и заминава за Япония, където изучава японски език и енергетика в Технически университет „Шибаура“ – Токио, но всъщност тренира карате пет дни в седмицата, учи японска калиграфия и икебана веднъж седмично, както и кимоно, чаена церемония и айкидо. След четиригодишен престой се завръща в Русия, където превежда две книги на известния японски поет Миядзава Кенджи. Има сертификат за преподаване на икебана от училище по икебана Согецу, Япония.

***

СТРАНИЦА НА СЪБИТИЕТО

***

Breakwater Talks: Български English Español Français 日本語 (японски) 한국어 (корейски)

Breakwater Talks – или вълноломни разговори – е седмична поредица отворени дискусии на вълнуващи теми, представени от лектор или гост, изцяло на английски, испански или френски език. Изданията на по-малко говорените в града японски или корейски език протичат с ползването и на помощен език – английски или български.

Дискусиите са насочени към всички, които се интересуват от динамкиката на света и искат да владеят свободно повече езици. Търсим ги сред младите професионалисти, кандидат-студенти, студенти във Варна, студенти от Варна в университети в страната и чужбина, чуждестранни студенти, местни чужденци, млади хора и всеки, имащ мотивация да развива себе си. Подгответе се за предварително обявената тема, чуйте позицията на другите, имайте информирано мнение, споделете го и го защитете. Дискусиите на съответния език сме избрали да се случват в приятно градско пространство, където можете да срещнете езика и неговата култура ежедневно.

Comments are closed.