Breakwater Talks: English : Музиката в настоящето

Home »  Аморфа Новини »  Breakwater Talks: English : Музиката в настоящето

On май 16, 2017, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Младежка фондация „Аморфа“ представя английското издание на дискусионната поредица Breakwater Talks : English.

Тема: Музиката в настоящето

Гост: Милен Апостолов – диригент

 
Език: Английски (без превод)
Място: Съвременно пространство – ул. „Марко Балабанов“ № 23, гр. Варна
Дата: 20 май 2017 г., събота
Час: 18:00 ч. / 1 час и 30 мин.
Вход: 5 лв. дарение

Музиката в настоящето:
○ Класиката е новият ъндърграунд в музиката?
○ 30-те най-добри под 30 години: Успехи и провали за младите творци под 30 годишна възраст
○ Музикално композиране: естетики, актуалност, роля

За госта:
Милен Апостолов е роден е в Добрич през 1991 г. Избран е от списание «Форбс» за един от 30-те млади влиятелни българи под 30 години в сферата на изкуството. От сезон 2016-2017 Милен Апостолов е назначен за диригент в Държавна опера Варна.

„Завършил съм композиция и оперно-симфонично дирижиране, но това далеч не се оказа единственото ми занимание в сферата на музиката. В момента експериментирам много със съчетаването на класически похвати и нови музикални звучности, свиря усилено на пиано, пиша музика за най-различни мултимедийни продукции и се старая да работя с възможно най-голям брой както музиканти, така и хора на изкуството, като цяло.“

Учи музика в родния си град, приет е в НМА „Проф. Панчо Владигеров” през 2010 г. в класа по оперно – симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и класа по композиция при проф. Атанас Атанасов. През май 2015 г. с отличен успех се дипломира и по двете дисциплини. От 2012 г. насам е дирижирал десетки концерти с Академичния симфоничен оркестър, като много от творбите са били премиерни за България. В периода ноември 2013 – февруари 2014 е помощник-диригент в НМБЦ „Стефан Македонски”.

„Искам да преоткрия музиката. Има много забравено в миналото, което, представено и преосмислено, би могло да бъде, а всъщност направо си е, изключително актуално в днешно време.“

През 2015 г. завършва и своята първа симфония и няколко камерни композиции. През септември 2015 е поканен да открие музикалния сезон 2015-2016 на Български камерен оркестър Добрич, където дирижира и своя композиция, посветена на оркестъра и приета изключително радушно от публиката на родния му град. През 2012 учредява неправителствената организация “Ренесанс България”, чиято цел е да подпомага развитието и популяризирането на културата и изкуството сред младите хора. Композира редица камерни произведения, като едно от тях е включено в програмата на престижния фестивал за съвременна клавирна музика – „ppIANISIMO – Фестивал», а Сонатата му за трио се съхранява в библиотеката на Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия.

„Много хора си мислят, че не харесват класическа музика, или пък остават предубедени към някоиформи на изкуството. В днешно време има толкова много начини да се изрази човек, че направо си е срамота да не се опиташ да еволюираш в нещо ново, стойностно, но и достъпно.“

Милен Апостолов успешно съчетава дейността си на композитор и диригент, които го утвърждават като активен, иновативен и последователен музикант. На един от неговите концерти е забелязан от Почетния австрийски канцлер и получава покана за съвместни проекти.

***

СТРАНИЦА НА СЪБИТИЕТО

***

Breakwater Talks: Български English Español Français 日本語 (японски) 한국어 (корейски)

Breakwater Talks – или вълноломни разговори – е седмична поредица отворени дискусии на вълнуващи теми, представени от лектор или гост, изцяло на английски, испански или френски език. Изданията на по-малко говорените в града японски или корейски език протичат с ползването и на помощен език – английски или български.

Дискусиите са насочени към всички, които се интересуват от динамкиката на света и искат да владеят свободно повече езици. Намираме ги сред младите професионалисти, кандидат-студенти, студенти във Варна, студенти от Варна в университети в страната и чужбина, чуждестранни студенти, местни чужденци, млади хора и всеки, имащ мотивация да развива себе си. Подгответе се за предварително обявената тема, чуйте позицията на другите, имайте информирано мнение, споделете го и го защитете. Дискусиите на съответния език сме избрали да се случват в приятно градско пространство, където можете да срещнете езика и неговата култура ежедневно.

Comments are closed.