Срещи с писателите Силвия Чолева и Стефан Иванов във Варна

Home »  Аморфа Новини »  Срещи с писателите Силвия Чолева и Стефан Иванов във Варна

On май 6, 2017, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Специални гости на Нощ на литературата 2017 във Варна тази година са едни от най-утвърдените литературни имена в страната и ерудирани общественици – Силвия Чолева – издател, писател, редактор, журналист – и Стефан Иванов – поет, драматург, редактор и преводач. Предвидили сме поредица от срещи с тях – дискусия, литературно четене, творческа работилница, часове по български език и литература.
На 10 май от 18 до 22 ч. четат в Нощ на литературата в книжарница „Параграф 22“ – едно от читателските гнезда във Варна. Ден по-рано, на 9 май, е отворената дискусия, посветена на динамиката на българската литературна и културна реалност.
Вижте пълната програма на участията на Силвия Чолева и Стефан Иванов във Варна и не пропускайте възможността за среща с техните произведения и обмен на позиции и идеи.

9 май, вторник

10:30 ч. Връчване на наградените с книги в Библиотечна лотария 2017 на Първа езикова гимназия (с Виолета Василева – училищен библиотекар)
11:00 ч. Час по литература на живо с български писатели в Първа езикова гимназия (в час на Валентина Попова, преподавател)
12:40 ч. Час по литература на живо с български писатели в Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“
(в час на Невяна Павлова, преподавател)

19:00 – 20:30 ч. ДИСКУСИЯ на тема: Нови прочити на българската културна реалност
○ Длъжностна характеристика „писател“ – предизвикателства и граници
○ Писането няма връзка с морала?
○ Как се „пишат“ културни политики

****************

10 май, сряда

12:30 – 13:20 ч. и 13:30 – 14:20 ч.
Литературна работилница за ученици и студенти – за писането, журналистиката, редакторската работа и издаването; за задаването на правилните въпроси и подбора на точните думи и фрази
Място: Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. Записвания на team@amorpha.org или на лично съобщение до страницата на Amorpha Youth Foundation във Фейсбук. Вход свободен.

17:00 ч. Официално откриване на Нощ на литературата 2017 във Варна / Икономически университет Варна

18:00 – 22:00 ч. Нощ на литературата 2017 във Варна
СИЛВИЯ ЧОЛЕВА и СТЕФАН ИВАНОВ – Български писатели представят свои текстове НА ЖИВО на всеки 30 минути. Място: Книжарница Параграф 22, ул. „Шипка“ №24

 

****************

* Силвия Чолева е родена през 1959 г. в София. Завършила е Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Пише поезия, фрагменти, литературна критика. Издала е седем книги.
Носител на награда “Южна пролет” (1994) за “Детето на глухонемите”, Националната награда за поезия “Иван Николов” (2002) за “Внимателно” , Националната награда за поезия „Иван Николов“ (2007) за „Писма“, награда “Христо Г. Данов” (2007) за представяне на българската книга за Артефир на БНР.
Отговорен редактор в програма “Христо Ботев” на БНР, където води предаването за култура Артефир. Редактор в издателство за поезия “Да”. Публикува текстове в културната периодика – “Литературен вестник”, “Култура”, “ЛИК”. Преподава в Нов Български Университет.

** Стефан Иванов е роден през 1986 г в София. Завършил e философия в филология в СУ “Св. Климент Охридски”, специализирал е в Сорбоната.
Автор на 3 стихосбирки, участвал в редица сборници. Носител на награда за поезия за 2009 г. на литературен клуб „Spirt & Spirit, наградата във фестивала „София:Поетики” (2011), наградата „Икар 2013″ на САБ за най-добър театрален спектакъл за 2012 г. За „Медея – майка ми“, заедно с Иван Добчев.

Comments are closed.