Мюнхенската къща на артистите: Изложба на Пикасо

Home »  Аморфа Новини »  Мюнхенската къща на артистите: Изложба на Пикасо

On август 15, 2016, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Автор: Деница Цветкова
Деница (18 г.) от екипа се премести да живее в Мюнхен и в момента изследва с огромен интерес градската среда там. Има вече своите първи впечатления от оживения немски културен център. Голям, пълен с интересни места и хора са само малка част от характеристиките на Мюнхен.

 

Мюнхен, 12 август

В далечната 1900 година в сърцето на Мюнхен отваря врати „Мюнхенската къща на артистите” (буквален превод от „Munchner Kunstlerhaus”). С богата история през годините, мястото играе важна роля в културния живот на града и до наши дни – джаз и класически концерти, изложби, работилници, балове, четения, кабарета, са само част от всички събития, които се организират под покрива на „Мюнхенската къща на артистите”.

Eroeffnungsmorgen_1900_EN

Разхождайки се в Мюнхен, това място ми направи силно впечатление още отвън с архитектурата и духа на Бавария, който е съхранило през всичките години на съществуването си. Влизам вътре и всичко е тихо. На сцена, пред масичките за кафе, седи Пикасо. Сам. Времето е спряло, дори се е върнало назад, за да припомни творчеството му, да отбележи неговия 90-ти рожден ден.

IMG_6612

Изложбата „Hommage a Piccasso”, организирана от изкуствоведа д-р Виланд Шмид, е един от най-забележителните проекти на съвременни графики. Състои се от 48 оригинални творби на Пикасо, от които 24 са илюстрации на Оноре дьо Балзак, както и 71 графики на негови съвременници- Хуан Миро, Хенри Мур, Анди Уархол и др. Чрез илюстрациите на Пикасо, Балзак разказва историята на художник, който се стреми към перфекционизъм, но тези идеалистични цели се оказват невъзможни за него. Балзак описва новата концепция за изкуство по негово време и своята собствена философия за изкуството.

По чаша кафе в двора на галерията преди тръгване и се отправяме към следващото вълнуващ място- Pinakothek der Moderne . Галерия на съвременното изкуство.

Picasso_700quer (1)

Comments are closed.