Интервюта из варненските пазари в деня на младите хора

Home »  Аморфа Новини »  Интервюта из варненските пазари в деня на младите хора

On август 12, 2016, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Автор: Мария Цакова
Мария, 18 г., завършва I Езикова гимназия във Варна тази година с профил „немски език“. Предстои ѝ да се обучава в бакалавърската програма на специалност „Връзки с обществеността“ в Нов български университет – София.

Днес по покана на Аморфа се събрахме група от четирима – Невена, Станислава, Мария и аз – за да се опитаме да съберем историйки от малките производители по пазарите във Варна. По темата „устойчиво потребление“ – фокус на Международния ден на младите хора за 2016 г. – искахме да предоставим адекватна информация, която да е едновременно полезна и интересна, за да бъде трудът на тези хора по-оценен.

Започнахме пътешествието си от Чаталджа, където на тротоара до светофара имаше насядали хора, които си бяха наредили плодовете и зеленчуците може би незаконно по земята. Докато купувахме от вкусните им евтини домати, се запознахме с тях. Някои бяха изненадващо дружелюбни. Продължихме през Колхозния пазар и завършихме на Синия пазар и пазара под Часовника. Из безкрайно многото продавачи успяхме да намерим няколко, които не купуваха от борсата и си гледаха самостоятелни оранжерии и това бе единственият им начин да се издържат.

Подминавайки щанд с пъпеши и дини, не можеше да не се спрем на тази силна, прекрасна миризма на истински плодове и да разпитаме как точно успяват да се справят с всичко това, живейки в цялостната конкуренция на пазара около себе си. Впечатляващо бе колко спокойни бяха тези хора, въпреки трудния си живот. Дадоха ни много ценни съвети за земеделието и живота като цяло. В обикновеността си те бяха много мъдри. Тези истории успяха да ни покажат как фунционира един устойчив начин на живот и колко разнородна е всяка история, която привидно води до едно и също настояще.

Очаквайте историите и интервютата тук съвсем скоро!

Международен ден на младите хора, 12 август
Тема за 2016: Устойчиво потребление
‪#‎УстойчивоПотребление‬ ‪#‎YouthDay‬ ‪#‎SustainableConsumption‬

Comments are closed.