Литературна нощ във Варна и още нещо

Home »  Аморфа Новини »  Литературна нощ във Варна и още нещо

On юни 6, 2016, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Защо преследваме Нощ на европейската литература като мисия

По време на тази нощ, в дните и часовете около нея, нови европейски произведения гостуват на града и носят със себе си разбиранията, емоцията и естетиката на други държави, някак близки и все пак понякога озадачаващи.

В предстоящото издание слушателите ще бъдат отведени в любопитни и непривични места, между които един католически параклис, ирландски клуб и градски парк.

Варна все още няма своя Speakers’ corner или място за свободно изказване на мнение в „ъгъла“ на някой парк, но вече има традиционна градинка за жива поезия и театрална игра с текста пред свободно преминаващите граждани, спиращи се понякога за минута, понякога за час, заслушани в думите на нечувани досега автори от непознати литератури и само привидно познати култури.

Литературен тур води публиката през различни опорни точки на града, лутайки се сред реалностите на чужди езици от различни части на континента като португалски, английски, испански, полски, немски и италиански.

Безспорно най-загадъчно преживяване се очаква да бъде това в католическия параклис по време на вечерното четене на „Пражкото гробище“, обгърнато в характерната за италианеца Умберто Еко мистика, конспирация, дълбочина на съзнанието и манипулация на истината и илюзия. То е за истински ценители на средновековната тайнственост и за тези, които тепърва ще открият вълнението от потъването в нея и предизвикателството пред интелекта, което тази среща носи.

Традиционна обаче ще бъде срещата с младата българска литература, смело заявяваща себе си в центъра на града и пред всеки, имащ дързостта да застане лице в лице с нея. На 11 май ще четат Бистра Величкова и Лора Динкова, носители на призове в конкурса „Южна пролет“, набелязващ първите стъпки на най-новите имена в българската литература. До тях ще излязат и пишещите във Варна Мариан Желев от варненското общество на младите писатели и Мария Рускова от литературния клуб на най-стария университет в града.

Събитието разкрива в две поредни участия малко познатото творческо и поетично лице на местния университет за икономика и един от най-устойчивите символите на образованието в областния център.

В тази посока ще бъде и дискусията върху историята на варненската литература и срещата с нейните млади автори като отправна точка за четенето, слушането и съпреживяването на творчеството и творческото писане. Събитието се спира на тяхната важност за изграждането на творческите и визионерски измерения на общността.

Не на последно място четенето на европейска литература хвърля мост и към скоро отпътуващите млади хора, отправили се в преследване на бъдещето навън от своя град, поели риска да изгубят познатото, попадащи в други култури, търсещи нов ориентир спрямо тях и спрямо себе си.

Comments are closed.