Испаноговорящи в класната стая

Home »  Аморфа Новини »  Испаноговорящи в класната стая

On март 13, 2016, Posted by , In Аморфа Новини,Статии, With Коментарите са изключени

Автор: Деница Цветкова*

След няколко напразни разходки до библиотеката на IV Езикова гимназия във Варна разбрах, че тя ще продължи да е затворена, докато нещо интересно и вълнуващо не накара, колкото библиотекарката, толкова и учениците, да се завъртят в това иначе запустяло място. Знаейки, че пролуката в системата е възможна само чрез учителите по испански, по-точно Хуан Фунес, и в контекста на испанско-френската гимназия, се насочихме към проект, включващ в себе си испанска литература.

Така на 10 февруари дружно, заедно с доброволци по ЕДС и ученици от 11-ти и 12-ти клас, окупирахме библиотеката в търсене на най-интересния цитат измежду тоновете класическа, съвременна и детска испанска литература. Във въздуха летяха мисли за любовта, лудостта и смъртта, а участниците очевидно се забавляваха, въпреки странното чувство на различна атмосфера по време на учебния час.

Освен литературна част, проектът имаше за цел и да запознае учениците с ККП (Културен Контрапункт), който наскоро отвори врати с цел свободен обмен на книги между учениците. Малката уютна стаичка пълна с картини се оказа благоприятстваща за писането на истории, сглобявайки цитати от велики испански писатели и поети, за които ни разказаха повече испанците.

След проведените уроци, някои ученици споделиха, че биха се радвали да имат повече такива приятни, развлекателни и предизвикателни часове. Да събудим интереса както на учениците, така и на лицата, ангажирани с библиотеката, за нас беше основна цел и се превърна в изпълнена задача.

В средата на седмицата идеята ще пропътува пътя до София като предложение за прилагане и в испанската гимназия там. Пред екипа предстоят много нови предизвикателства.

*Деница е член на Младежка група „Аморфа“, един от основните двигатели на инициативата и ученик последна година в IV Езикова гимназия – Варна

Comments are closed.