Индия, магическата храна, практиката и духовността: на йога закуска със Сатя Стив

Home »  Аморфа Новини »  Индия, магическата храна, практиката и духовността: на йога закуска със Сатя Стив

On декември 19, 2015, Posted by , In Аморфа Новини, With Коментарите са изключени

Вероятно не е случайност, че първият ни избор на събитие в поредицата посветени на чуждестранна култура и кухня, изградени по модела Мулти Култи Кухни, е Индия. Голяма част от фактите и митовете, свързани с тази страна, вдъхновяват много хора по целия свят. Те провокират нашето духовно възприятие и ни учат как да изградим цялостно отношение към ума, тялото и душата, така че да се грижим правилно за тях.

Наш домакин и гид в света на културата и кухнята на Индия е Сатя Стив. С него се запознахме на вълнуващия празник, наречен „Ден на Индия“, който той организира във Варна по-рано тази година. Сатя Стив е индийски гражданин, който в момента живее в България със семейството си. Основател е на „Медитация и йога“ – България, която организира събития с духовна насоченост в страната. Житейската му цел е да направлява хората към постигането на баланс между материалния и духовния свят. Бивш банкер с мисия в търсене на истината, Стив се отправя на духовно пътешествие. В Хришикеш – световната столица на йогата – той преминава обучение за преподавател по йога и медитация. За да достигне до по-деликатните аспекти на различни духовни практики, Сатя живее в различни ашрами (индуистка дума за уединено място за живеене), сред които Будистки ритрийт (от английски; ритрийт – място за духовно оттегляне) „Тушита“, Ошо ритрийт в Пуна, „Иша“ Йога, и посещава обучения в Хуманивърсити, йога програмата на Хришикеш и Ошо Лийла във Великобритания.

След първото си мистическо пробуждане, Сатя предприема множество пътувания и живее в различни страни по света. Освен преподаването, Сатя обича да пътува. Любимите му занимания включват йога, медитация, готварство, гмуркане, параглайдинг, четене и писане. Той е автор на книга, посветена на избора ни на определен начин на живот, със заглавие „Доуз“ (“DOSE”). С повече от осемгодишен опит във воденето на посветени на личностната трансформация семинари, обучения, и лекции в Индия, Дубай, Великобритания, а сега и в България, Сатя Стив е един от най-значимите духовни учители.

За да разберем повече за това как той възприема света – от духовна и практическа гледна точка, попитахме Сатя Стив как вижда Индия, България и бъдещето.

11665510_10153000533478907_4639060316518062551_n

Кой е бил най-вдъхновяващият за теб момент в България досега?

Имал съм много вдъхновяващи моменти. България е една от красивите страни в света – морето, планините, зеленината, хората, храната, културата, традициите, ценностите и т.н. Хората тук са доста земни, толерантни и ценят семейството. Ако приемем, че източната философия чувства (ориентирана е към сърцето), а западната философия мисли (ориентирана е към ума), то България стои някъде по средата на тези два полюса и балансира между тях, което е и начинът, по който трябва да се случват нещата. Балансът е най-важен. Уменията да се адаптират, да приемат и да прилагат и двете школи (на ума и на сърцето), каквито умения хората в България имат, ме вдъхновяват особено много.

Какво те накара да останеш в България?

Наистина не зная какво ме накара да остана тук, но едно е сигурно – че се чувствам много щастлив, полезен, сигурен, обичан и вдъхновен в България. Житейската ми цел е да се чувствам добре и да се радвам на всеки миг, което е точно каквото ми се случва тук.

Кой е бил най-трудният ти момент в България досега?

Трудно беше да науча български език, но местните ми приятели казват, че говоря добре за чужденец. Всъщност съм малко мързелив и не давам 100 процента от себе си, за да го науча, а и тъй като английски език се говори масово, никога не съм усещал притискаща нужда да знам добре български. Тук хората владеят различни езици като английски, немски, испански, френски, руски и други – предимство, което малко държави притежават. То със сигурност трябва да се използва и да се гради върху него.

Коя според теб е най-важната промяна, случила се в Индия през последните години и какво друго смяташ, че трябва да се промени?

В икономическо отношение Индия се справя много добре и е в центъра на световната сцена. Най-видимата промяна, според мен, е издигането на страната от местен играч до международен такъв. Страната вече допринася, инвестира и споделя повече по отношение на останалия свят. Въпреки че има един от най-големите БВП в света, по-голямата част от населението на Индия е концентрирано в ниската класа, което означава, че съществува голяма неравномерност в разпределението на богатството на странта – богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни. Средната класа трябва да се разрастне значително.

Кое смяташ, че ще предизвика положителна промяна в България?

Смятам, че страната вече върви по пътя на положителната промяна. Важно е единствено да има търпение и хората да допринасят като се настройват положително и вярват в страната си. Разбира се, бидейки чужденец, моята гледна точка е различна и бих могъл да предложа някои неща, които да ускорят процеса на развитие. 1. – Всеки български гражданин трябва да гласува и да поеме отговорност за избраното правителство. 2. – Политиките на държавата следва да са насочени към новото поколение и младите хора, като ги поощряват, вдъхновяват и създават възможности за тях. 3. – Зависимостта от сезонния туризъм трябва да се сведе до минимум и да се създадат алтернативни източници на приход за икономиката. 4.- По-голямата част от младото поколение говори чужди езици, а разходите за правене на бизнес не са толкова високи, от което следва, че в България могат да бъдат привлечени международни кол центрове (центрове за телефонни услуги) и се случи аутсорсинг на бизнес модели (използването на външни изпълнители от големите чуждестранни компании). 5. – Следва да се създадат повече инвестиционни възможности за чуждестранните инвеститори, специални икономически зони, безмитни зони и др.

Най-важният урок, който си научил до този момент и искаш да споделиш с повече хора?

Действията променят реалността. Чудесно е да говориш, да имаш идеи, да планираш и да мечтаеш, но ако не ги осъществиш, от тях няма полза. Инвестирам голяма част от времето, средствата и енергията си в това да правя неща, вместо да разсъждавам или идеализирам.

12046842_10153167311628907_7827427731524173465_n
***

ПРОГРАМА – 20 декември, неделя:
10:00 – 11:30 ч. Йога със Сатя Стив: как да останем балансирани и в добра форма по време на празниците
– въведение в йога (за начинаещи)
– йога за различните сезони, зимна йога (за начинаещи и напреднали)
11:30 – 12:15 ч. Традиционна закуска от Южна Индия
12:15 – 13:15 ч. Силата на храната: ти си това, с което се храниш. Темата представят Рая и Сатя
13:15 – 14:15 ч. Танцов урок и демонстрация – танци от Боливуд
13:15 – 14:15 ч. Гонг сесия с Милена

Участва се срещу дарение от 15 лв. за възрастни и 7 лв. за деца до 10 г. при заявка до 17.12.2015 и 20 лв. след тази дата. Сумата от даренията се използва за покриване на разходи по подготовката на следващото събитие от поредицата социални кулинарни събития. Вход с кутия за дарения в магазин „Сокони“ – Варна, бул. „Мария Луиза“ №20 или в книжарница „Параграф 22″ на бул. „Княз Борис I“ 82. Потвърдилите получават талон за отстъпка при пазаруване в магазина или книжарницата. Броят на местата е ограничен. Повече за събитието тук.

Събитието се организира от Младежка група „Аморфа“, „На тъмно“ и Мулти Култи Колектив със специалната подкрепа и участие на Сатя Стив.

Comments are closed.