Кои са НеБългарите във Варна: една мултикултурна фотографска история

Home »  Аморфа Новини »  Кои са НеБългарите във Варна: една мултикултурна фотографска история

On октомври 8, 2015, Posted by , In Аморфа Новини,Статии, With Коментарите са изключени

През последните няколко години срещнахме интересни хора сред чуждестранната общност във Варна, развълнувани от възможността да откриваме и преживяваме друго светоусещане. С Другите от различни култури и континенти говорихме чужди езици, слушахме в оригинал най-силната им литература, споделяхме снимки и разкази за житейски истории, срещахме на живо съвременното им изкуство и създавахме изкуство заедно, опитвахме традиционни и съвременни ястия и споделяхме своите, танцувахме, спортувахме, гледахме Луната заедно. Въобще, държахме неотменно пред себе си хоризонта на различното от нас, което живее сред нас и малко по малко става част от културата ни, лична и общностна. И това разнообразие и другост нас винаги много ни радват.

В този смисъл съвсем логично казахме „разбира се!“ на предложението да домакинстваме проектната изложба „НеБългарите“ на Фондация Free Speech International в партньорство с „Мултикулти колектив“. Образите и журналистическите разкази в нея представят човешките истории на обикновени чужденци, които живеят в България. Изложбата смело задава въпроси, провокирани от разбираната като „тъмна“ страна на навлизането на различни култури сред нас, към причините за неприемането на другия. Другият не като любопитно различен, а като чужд и нежелан. Авторите питат: „Кои са всъщност хората, върху които с лекота се лепят негативни стереотипи?“ и насочват вниманието ни както към чужденците, установили се и добре приети в България със своите професии, бизнес, семейство, летни ваканции или свой „втори дом“, така и тези от тях, потърсили закрила в страната, напуснали родните си домове по политически причини или поради война – очакващи или получили бежански или хуманитарен статут.

Как са представени чужденците: „Хора, родени на хиляди километри оттук, са поставени във визуален български контекст, който отразява тяхното положение на едновременно външни и вътрешни спрямо България. Интервютата с тях, събрани в специален каталог, разкриват техните лични истории, радости, драми и лични открития в България.“

Как са представени българите: „Образите и мненията на чужденците в България неминуемо засягат и идентичността на самите българи. Какво означава да си българин? Какво може да те направи такъв, ако майка ти и баща ти не са били родени тук – и ако цветът на кожата и формата на очите ти е различна?“

Фотографската изложба „НеБългарите“ се открива в Арт Салон на Радио Варна (до ФКЦ) на 13 октомври от 18:30 ч. и ще продължи до 17 октомври. Може да бъде видяна всеки ден от 14 до 18 ч. Вход свободен. Заповядайте на откриването, за да чуете повече за събирането на историите и срещите с чужденците от фотографа Антони Георгиев и разказвача в проекта Димана Трънкова.

Страница на събитието във фейсбук

Comments are closed.