ФЪНСИТИ 2015 Откриващо събитие // Destructive Creation / ATOM Театър / Rės

Home »  Аморфа Новини »  ФЪНСИТИ 2015 Откриващо събитие // Destructive Creation / ATOM Театър / Rės

FUNCITY ОТКРИВАЩА ПРОГРАМА, четвъртък, 20 август 2015 г.
Координатор на сектор „Визуални и изпълнителски изкуства” във фестивала: Младежка група „Аморфа”
Основна локация на сектора: Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна
текст: Калина Иванова

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

И тази година работим съвместно за развитието на младежкия фестивал FUNCITY, защото виждаме смисъл младите хора във Варна да преоткриват все повече градски пространства, които да отговарят на техните потребности и интереси.

За откриващото събитие на фестивала си сътрудничихме с Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, чийто вътрешен двор с готовност приюти нашите идеи за колаборация с гостуващите ни артисти. А те са млади хора, които са избрали да допринасят за града, в който пребивават чрез изкуство.

Групата анонимни артисти от София Destructive Creation освежава избрани локации в столицата като преосмисля фрагменти от тях и ги прекроява креативно. Те стоят и зад първото нелегално изрисуване на Паметника на Съветската армия („В крак с времето“) и оттогава насам акциите им са все по-разпознаваеми и с мисъл за разчупването на градската среда през младежка перспектива.

Във Варна те избират да разработят своята Мобилна Работилница. Това е проект, който Destructive Creation осъществяват като обикалят избран квартал в града, снабдени с необходимите материали, в търсене на подходящи занемарени места, които с малка намеса да бъдат трансформирани и освежени. Локацията във Варна беше тайна дори за артистите, докато не се спряха на адвокатската градинка, близо до кукления театър. След тяхната непредизвестена намеса четири стари телефонни кабинки вече съществуват в по-приветлив ърбън контекст. По-късно вело-Мобилната Работилница се спря в квартал „Чайка“, където няколко жилищни блока вече са ясно маркирани и номерирани от Destructive Creation.

През това време във вътрешния двор на Градската художествена галерия Калина Георгиева, Анна Кабакова и Деян Георгиев тестват морската гравитация пред погледа на Стефания Георгиева, чиято хореография изпълняват. Те всички са основна част от Театър АТОМ – вълнуват ги новите театрални форми и изразни средства, с които да пресъздават емоции и идеи отвъд думите.  АТОМ съединява разпиления си заряд в едно силно средоточие през 2011 г. в София, днес той е част от Фабрика за градско изкуство.

За гостуването си на FUNCITY колективът на АТОМ избра да представи авторския си проект „Фрагменти: Гравитация“. Експерименталните възможности на театъра и танца в едно, през импулса на сетивното изследват процесите на безтегловност и освобождаване от собствената тежест. Тялото става по-скоро обект, независим от времето и пространството, но не спира да генерира движения – отвътре-навън. Докато не използва градирано собствената си сила на притегляне, извираща от ядрото, докрай и не се трансформира в търсенето, взаимодействието и провокирането на другия.

Въпреки опитите да завали, времето буквално спря за 30-те минути, в които „Фрагменти: Гравитация“ се разгърна пред варненската публика. След наелектризирващите емоции от видяното и съпреживяното заедно с Театър АТОМ, Rės (Jisatsuken) се погрижи да осигури нужния баланс за остатъка от вечерта. Със своя 30-минутен idm music set на живо, той ни отведе към релаксиращи автопилотни пейзажи от електронни звуци и безбрежност.

Rės, за когото Варна е родна реалност, е съосновател и съдвигател на нетлейбъла Jisatsuken и обитава българската ъндърграунд електронна и демосцена от 2002 г. насам. Звуковите му търсения съчетават експериментални бийтове и дълбоки атмосферни пластове мелодия, в които откъслечно се долавят шумове, несвързани гласове и звуци от стари аудиозаписи.

Сетът, който представи на FUNCITY включва елементи от последното му издадено EP “QaumanЕq”, както и все още неиздаван материал. Даунтемпо и ембиънт звуковите скици, които чухме в двора на галерията, са всъщност вдъхновени от надморските височини скалистите брегове на северното Черноморие и високите борове на средните Родопи.

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Целият сет от събитието:

Страница на събитието:

https://www.facebook.com/events/896793230409764/

Destructive Creation:

destructivecreation.com
Facebook: https://www.facebook.com/TheDestructiveCreation
Facebook: https://www.facebook.com/mobilnarabotilnica

ATOM theatre:

https://www.facebook.com/ATOM.Theatre

Rės (Jisatsuken):

Facebook: http://on.fb.me/1L7zdf1
Soundcloud: https://soundcloud.com/r-s

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Снимки:
Александър Лазаров
Калина Иванова

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Comments are closed.